Ministrul Mediului: Deșeurile de la centrele de carantină sunt incinerate

in Poluare 3 April 2020 207 Views

Costel Alexe, ministrul Mediului, a declarat la Digi24 că deșeurile care provin de la centrele de carantină sunt incinerate, iar deșeurile menajere de la populație sunt duse direct la groapa de gunoi, cu excepția celor care sunt colectate selectiv.

descărcarea deșeurilor periculoase din utilitara cu pereți dubli la Incineratorul de la Rudeni al Stericycle.

Foto: Stericycle

„Am luat decizia și am trimis la Comitetul pentru Situații de Urgență ca acele deșeuri care provin de la centrele de carantină sunt periculoase și sunt incinerate. […] E important să ne asigurăm că ajung la incinerator și nu sunt depozitate astfel încât să pună viața în pericol. În caz de încălcare a acestor norme se ajunge până la suspendarea activității acestor incineratoare”, a declarat ministrul Mediului, la Digi24.

Potrivit acestuia, centrele de carantină au primit, prin Agenția Națională pentru Protecția Mediului, o listă cu operatorii economici autorizați să preia deșeurile și cu care pot încheia contracte.

Cât despre deșeurile menajere de la populație – altele decât cele colectate selectiv – Alexe a precizat că trebuie depozitate în două pungi pentru a fi transportate la pubelă, apoi operatorul de salubritate trebuie să le ducă direct la groapă, pentru reducerea riscului infectării.

Acesta a mai spus, la jumătatea lunii martie, că deșeurile medicale vor fi sterilizate în 15 instalații, apoi vor fi neutralizate prin ardere în nouă incineratoare.

PERICOL DE RĂSPÂNDIRE A VIRUSULUI. PRIMĂRIA NU RESPECTĂ REGIMUL DE DEȘEURI INFECȚIOASE AL DEȘEURILOR DE LA CENTRELE DE CARANTINĂ

Primăria Sectorului 1, oficial, și Primăria Capitalei, prin viceprimarul Bădulescu, neoficial, au obligat societatea care asigură salubritatea în sectorul 1 să ridice deșeurile de la centrele de carantină, deși acestea au regim de deșeuri infecțioase, iar societatea nu este autorizată să opereze cu astfel de deșeuri.Prin Ordinul 4022/2020 al directorului Institutului Național de Sănătate Publică, deșeurile din centrele de carantină au fost încadrate în categoria deșeurilor infecțioase. Ordinul preia recomandarea din Ghidul Organizației Mondiale a Sănătății din 3 martie 2020 ”Water, sanitation, hygiene and waste management for Covid-19”.Amestecarea deșeurilor infecțioase cu celelalte deșeuri este profund ilegală și poate duce, prin operatorii de deșeuri, la răspândirea virusului în întreg orașul. Poate, de asemenea, să transforme gropile de gunoi în focare de infecție. Deșeurile infecțioase au un regim special de depozitare, transport și tratare. Spre exemplu, trebuie colectate în recipienți galbeni, închiși etanș, cu pictograma “pericol biologic”. O filmare cu deșeurile de la un centru de carantină, în care deșeurile sunt aruncate în saci obișnuiți, deschiși, la nici un metru de baxurile cu apă potabilă.Din informațiile noastre, firma de salubritate a luat anumite măsuri de precauție, dezinfectând exterior deșeurile de la centrul de carantină și separând fluxul acestora (oameni și mașini) de fluxul general. Nu aceasta este însă rezolvarea sigură și legală a problemei.Solicit Primăriei Capitalei, care gestionează centrele de carantină de pe raza Municipiului București, să încheie de urgență contracte cu societăți autorizate pentru gestionarea deșeurilor infecțioase.#BucurestiUnit

Geplaatst door Nicușor Dan op Maandag 30 maart 2020

Pe de altă parte, Nicușor Dan, candidatul susținut de PNL și USR la Primăria Capitalei, atrăgea atenția acum patru zile că Primăria generală și Primăria Sectorului 1 că nu au contractat o firmă autorizată pentru gestionarea deșeurilor infecțioase, pentru a colecta gunoiul de la centrele de carantină din București.

„Amestecarea deșeurilor infecțioase cu celelalte deșeuri este profund ilegală și poate duce, prin operatorii de deșeuri, la răspândirea virusului în întreg orașul. Poate, de asemenea, să transforme gropile de gunoi în focare de infecție. Deșeurile infecțioase au un regim special de depozitare, transport și tratare. Spre exemplu, trebuie colectate în recipienți galbeni, închiși etanș, cu pictograma “pericol biologic”. O filmare cu deșeurile de la un centru de carantină, în care deșeurile sunt aruncate în saci obișnuiți, deschiși, la nici un metru de baxurile cu apă potabilă”, a transmis acesta pe Facebook.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii