44.7 milioane tone de deșeuri electronice, generate global în 2016

in Poluare 18 December 2017 65 Views

├Än 2016, popula╚Ťia lumii a generat 44.7 milioane de tone de de╚Öeuri electronice, conform unui nou raport al Uniunii Interna╚Ťionale de Telecomunica╚Ťii (ITU). Autorii acestuia ofer─â o analiz─â detaliat─â a situa╚Ťiei de╚Öeurilor electronice la nivel global ╚Öi dezv─âluie cifre ├«ngrijor─âtoare, care oglindesc ritmul exagerat al consumului ╚Öi durata scurt─â de via╚Ť─â a electronicelor.

Deșeuri electronice raport global

via Global E-waste Monitor 2017

Pre╚Ťurile ├«n sc─âdere ale electronicelor, durata lor scurt─â de via╚Ť─â ╚Öi obiceiul consumatorilor din ╚Ť─ârile mai bogate de a cump─âra ├«n loc s─â repare sunt printre principalii factori care au cauzat cre╚Öterea constant─â de la an la an a cantit─â╚Ťii de de╚Öeuri electronice. ├Än 2016 s-a ├«nregistrat o cre╚Ötere de 8 la sut─â fa╚Ť─â de anul precedent, iar previziunile sunt sumbre: o posibil─â cre╚Ötere de 17%, adic─â 52 de miliarde de tone, p├ón─â ├«n 2021.

Doar o mică parte dintre deșeuri ajung la reciclat

Doar 20% dintre de╚Öeurile electronice aruncate au fost reciclate ├«n 2016, rata cea mai mare fiind ├«n Europa (35%). ├Än aceste condi╚Ťii, au fost pierdute materiale pre╚Ťioase, ca aur, argint, cupru, ├«n valoare de aproximativ 55 de miliarde de dolari.

C├óteva statistici men╚Ťionate ├«n raport:

  • Durata de via╚Ť─â medie a unui smartphone ├«n ╚Ť─ârile dezvoltate este de doar doi ani.
  • Num─ârul abonamentelor de telefonie mobil─â este de 7.7 miliarde, ├«n condi╚Ťiile ├«n care popula╚Ťia global─â este de 7.4 miliarde.
  • Internetul este folosit de aproximativ 3.6 miliarde de oameni, cu 54% dintre gospod─ârii av├ónd acces la internet.
  • Greutatea tuturor ├«nc─ârc─âtoarelor pentru dispozitivele noastre produse ├«ntr-un an este de 1 milion de tone.

Legisla╚Ťii ferme, tehnologii sustenabile ╚Öi consum responsabil ÔÇô cum putem reduce risipa

Conform autorilor raportului, din ce ├«n ce mai multe ╚Ť─âri adopt─â legisla╚Ťii privind ┬áde╚Öeurile electronice, cu 66% din popula╚Ťia lumii tr─âind ├«n ╚Ť─âri care au legi pentru managementul de╚Öeurilor. Pre╚Öedintele Asocia╚Ťiei Interna╚Ťionale de De╚Öeuri Solide (ISW) a declarat:

ÔÇ×Tr─âim ├«ntr-o vreme de tranzi╚Ťie c─âtre o lume mai digital─â, unde automatizarea, senzorii ╚Öi inteligen╚Ťa artificial─â transform─â industriile, vie╚Ťile noastre de zi cu zi ╚Öi societ─â╚Ťile ├«n care tr─âim. De╚Öeurile electronice sunt cel mai emblematic subprodus al acestei tranzi╚Ťii ╚Öi totul arat─â c─â va continua s─â creasc─â ├«ntr-un ritm f─âr─â precedent. G─âsirea de solu╚Ťii adecvate pentru management-ul de╚Öeurilor electronice este o m─âsur─â a abilit─â╚Ťii noastre de a utiliza progresul tehnologic pentru a stimula un viitor f─âr─â risip─â ╚Öi a face economia circular─â posibil─â pentru aceast─â surs─â complex─â de de╚Öeuri care con╚Ťine resurse de valoare. ÔÇť

Schimbarea trebuie s─â vin─â ╚Öi de la consumator. Oric├ót de tentante ar fi promo╚Ťiile constante la electronice ╚Öi pre╚Ťurile accesibile, autorii raportului ne recomand─â s─â repar─âm ce avem deja, ┬ás─â don─âm sau ├«n ultim─â instan╚Ť─â s─â recicl─âm.

Comentarii

comentarii