Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

44.7 milioane tone de deșeuri electronice, generate global în 2016

În 2016, populația lumii a generat 44.7 milioane de tone de deșeuri electronice, conform unui nou raport al Uniunii Internaționale de Telecomunicații (ITU). Autorii acestuia oferă o analiză detaliată a situației deșeurilor electronice la nivel global și dezvăluie cifre îngrijorătoare, care oglindesc ritmul exagerat al consumului și durata scurtă de viață a electronicelor.

Deșeuri electronice raport global
via Global E-waste Monitor 2017

Prețurile în scădere ale electronicelor, durata lor scurtă de viață și obiceiul consumatorilor din țările mai bogate de a cumpăra în loc să repare sunt printre principalii factori care au cauzat creșterea constantă de la an la an a cantității de deșeuri electronice. În 2016 s-a înregistrat o creștere de 8 la sută față de anul precedent, iar previziunile sunt sumbre: o posibilă creștere de 17%, adică 52 de miliarde de tone, până în 2021.

Doar o mică parte dintre deșeuri ajung la reciclat

Doar 20% dintre deșeurile electronice aruncate au fost reciclate în 2016, rata cea mai mare fiind în Europa (35%). În aceste condiții, au fost pierdute materiale prețioase, ca aur, argint, cupru, în valoare de aproximativ 55 de miliarde de dolari.

Câteva statistici menționate în raport:

  • Durata de viață medie a unui smartphone în țările dezvoltate este de doar doi ani.
  • Numărul abonamentelor de telefonie mobilă este de 7.7 miliarde, în condițiile în care populația globală este de 7.4 miliarde.
  • Internetul este folosit de aproximativ 3.6 miliarde de oameni, cu 54% dintre gospodării având acces la internet.
  • Greutatea tuturor încărcătoarelor pentru dispozitivele noastre produse într-un an este de 1 milion de tone.

Legislații ferme, tehnologii sustenabile și consum responsabil – cum putem reduce risipa

Conform autorilor raportului, din ce în ce mai multe țări adoptă legislații privind  deșeurile electronice, cu 66% din populația lumii trăind în țări care au legi pentru managementul deșeurilor. Președintele Asociației Internaționale de Deșeuri Solide (ISW) a declarat:

„Trăim într-o vreme de tranziție către o lume mai digitală, unde automatizarea, senzorii și inteligența artificială transformă industriile, viețile noastre de zi cu zi și societățile în care trăim. Deșeurile electronice sunt cel mai emblematic subprodus al acestei tranziții și totul arată că va continua să crească într-un ritm fără precedent. Găsirea de soluții adecvate pentru management-ul deșeurilor electronice este o măsură a abilității noastre de a utiliza progresul tehnologic pentru a stimula un viitor fără risipă și a face economia circulară posibilă pentru această sursă complexă de deșeuri care conține resurse de valoare. “

Schimbarea trebuie să vină și de la consumator. Oricât de tentante ar fi promoțiile constante la electronice și prețurile accesibile, autorii raportului ne recomandă să reparăm ce avem deja,  să donăm sau în ultimă instanță să reciclăm.

spot_img

Ultimele știri