Ce se ├«nt├ómpl─â cu de╚Öeurile periculoase din universit─â╚Ťi?

in Opinii, Poluare 22 November 201745 Views

Exist─â multe tipuri de de╚Öeuri periculoase, printre care ╚Öi acelea rezultate ├«n urma activit─â╚Ťilor din campusurile universitare ╚Öi din ╚Öcoli. Iar cantit─â╚Ťile nu sunt deloc de neglijat. Am ├«ncercat s─â afl─âm care sunt sursele acestor de╚Öeuri ╚Öi cum sunt gestionate de╚Öeurile periculoase din universit─â╚Ťi de la doamna Daniela Gavrilescu, ╚Öef lucr─âri la Facultatea de Inginerie Chimic─â ╚Öi Protec╚Ťia Mediului ÔÇ×Cristofor SimionescuÔÇŁ, Universitatea Tehnic─â ÔÇ×Gheorghe AsachiÔÇŁ din Ia╚Öi.┬á

de╚Öeuri periculoase universit─â╚Ťi

Foto: Facultatea de Inginerie Chimic─â ╚Öi Protec╚Ťia Mediului ÔÇ×Cristofor SimionescuÔÇŁ, Universitatea Tehnic─â ÔÇ×Gheorghe AsachiÔÇŁ din Ia╚Öi

Ce numim ÔÇ×de╚Öeuri periculoaseÔÇŁ generate ├«n universit─â╚Ťi?

Într-o universitate de profil tehnic, cum este și a noastră, există materiale și reactivi de toate felurile, care se folosesc în laboratoare. Toate acestea reprezintă surse de deșeuri periculoase, care, dacă nu sunt gestionate corespunzător, pot pătrunde în apă, aer sau sol, afectând atât mediul, cât și sănătatea umană.

Tocmai de aceea, noi am decis s─â elimin─âm din activit─â╚Ťile cu studen╚Ťii reactivii cu poten╚Ťial toxic. De asemenea, fiecare cadru didactic sau cercet─âtor face eforturi s─â reduc─â la minimum cantitatea de de╚Öeuri periculoase generate, opt├ónd, acolo unde exist─â aceast─â posibilitate, pentru materiale ╚Öi substan╚Ťe alternative.

Cum gestiona╚Ťi de╚Öeurile periculoase? Exist─â anumite proceduri care trebuie respectate?

Nu toate substan╚Ťele cu care lucr─âm sau care rezult─â ├«n urma activit─â╚Ťilor noastre sunt periculoase, dar suntem foarte aten╚Ťi la clasificarea lor, conform celor 15 categorii de propriet─â╚Ťi care fac ca de╚Öeurile s─â fie ├«ncadrate la categoria ÔÇ×periculoaseÔÇŁ.

La nivel de Facultate, dar ╚Öi ├«n cadrul fiec─ârui Departament, avem un responsabil pentru problemele legate de protec╚Ťia mediului, care se ocup─â ╚Öi de gestionarea de╚Öeurilor periculoase. Exist─â proceduri ╚Öi instruc╚Ťiuni de lucru bine stabilite care permit identificarea ╚Öi neutralizarea de╚Öeurilor periculoase. Practic, p├ón─â la eliminare, noi aplic─âm m─âsuri de prevenire ╚Öi de reducere, pe c├ót posibil, a cantit─â╚Ťilor de de╚Öeuri periculoase generate. Apoi, foarte important, facem eforturi de minimizare a nocivit─â╚Ťii lor ╚Öi apel─âm la firme specializate ╚Öi autorizate pentru preluarea de╚Öeurilor periculoase ╚Öi distrugerea lor ├«n siguran╚Ť─â. Frecven╚Ťa colect─ârii se stabile╚Öte ├«n func╚Ťie de natura ╚Öi volumul de╚Öeurilor periculoase colectate ╚Öi neutralizate, care sunt stocate temporar ├«n spa╚Ťii corespunz─âtoare ╚Öi clar delimitate.

├Än str─âin─âtate, de exemplu ├«n SUA, se efectueaz─â periodic controale ├«n campusurile universitare ╚Öi, atunci c├ónd sunt descoperite ├«nc─âlc─âri ale normelor privind protec╚Ťia mediului, sunt aplicate amenzi uria╚Öe. Crede╚Ťi c─â ar fi o solu╚Ťie potrivit─â ╚Öi pentru Rom├ónia?

Cred c─â ar trebui s─â ne g├óndim la solu╚Ťii adaptate situa╚Ťiei de la noi. De pild─â, campusul Universit─â╚Ťii noastre se afl─â ├«n cea mai s─ârac─â regiune de dezvoltare din Rom├ónia, dar ╚Öi din Uniunea European─â, conform ultimului raport al Comisiei Europene. Acest lucru ├«nseamn─â ca amenzile uria╚Öe nu sunt o op╚Ťiune viabil─â dec├ót atunci c├ónd alte m─âsuri de prevenire ╚Öi control dau gre╚Ö. Personal, a╚Ö dori sa v─âd mai multe programe ╚Öi campanii de con╚Ötientizare ╚Öi de instruire a popula╚Ťiei. S─â nu uit─âm c─â ├«n campusuri vorbim despre persoane tinere, foarte receptive la nou, dar care poate nu au avut ocazia s─â se informeze corect ╚Öi complet ├«n leg─âtura cu managementul de╚Öeurilor ├«n general ╚Öi al celor periculoase ├«n particular. Cu at├ót mai mult cu c├ót Ia╚Öul este primul ora╚Ö din Rom├ónia care are un Centru Municipal de Colectare a De╚Öeurilor, unde studen╚Ťii pot duce de╚Öeurile periculoase proprii.

Reprezenta┼úi o facultate de renume, specializat─â ├«n Inginerie Chimic─â ┼či Protec┼úia Mediului. Preg─âti┼úi, practic, profesioni┼čtii de m├óine. Mai sunt tinerii interesa┼úi de acest domeniu? Care sunt perspectivele lor profesionale?

Trebuie s─â recunoa╚Ötem c─â, ├«n general, exist─â o anumit─â reticen╚Ť─â a tinerilor fa╚Ť─â de studiile ├«n domenii tehnice. Mul╚Ťi dintre ei consider─â dificile disciplinele exacte, ca matematica, fizica ╚Öi chimia. ├Äns─â aceast─â tendin╚Ť─â este general─â, se ├«nregistreaz─â inclusiv la nivelul Uniunii Europene.

Totu╚Öi, Ingineria mediului este un domeniu foarte c─âutat. Facultatea de Inginerie Chimic─â ╚Öi Protec╚Ťia Mediului ÔÇ×Cristofor SimionescuÔÇŁ are unele dintre cele mai bune programe de studiu din ╚Ťar─â. La ultima evaluare, programele noastre la toate nivelurile de studiu (licen╚Ť─â, master, doctorat) au fost pe primul loc.

C├ót despre perspectivele profesionale, dac─â ne g├óndim c─â fiecare firm─â sau companie are nevoie de un responsabil de mediu, potrivit legisla╚Ťiei ├«n vigoare, atunci putem spune c─â exist─â suficiente op╚Ťiuni pentru absolven╚Ťii programelor noastre de mediu.

de╚Öeuri periculoase universit─â╚Ťi

Foto: Facultatea de Inginerie Chimic─â ╚Öi Protec╚Ťia Mediului ÔÇ×Cristofor SimionescuÔÇŁ, Universitatea Tehnic─â ÔÇ×Gheorghe AsachiÔÇŁ din Ia╚Öi

Cum a evoluat sistemul de învăţământ universitar în acest domeniu, în ultimii ani?

Domeniul Ingineria Mediului a ap─ârut prima dat─â ├«n Rom├ónia ├«n anul 1994, la ini╚Ťiativa unui grup de cadre didactice din cadrul facult─â╚Ťii noastre, iar prima promo╚Ťie de ingineri a absolvit ├«n 1999. ├Äntre timp, domeniul a evoluat semnificativ, ├«ns─â viitorii studen╚Ťi trebuie s─â fie foarte aten╚Ťi atunci c├ónd opteaz─â pentru o insitu╚Ťie de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt sau pentru alta. Exist─â ├«n ultimii ani o tendin╚Ť─â, multe dintre specilaliz─âri ├«╚Öi adaug─â la vechea denumire sintagme atractive, care ╚Ťin de concepte precum ÔÇ×ecoÔÇŁ, ÔÇ×bioÔÇŁ, ÔÇ×durabilÔÇŁ sau ÔÇ×sustenabilÔÇŁ. A╚Öa c─â viitorii studen╚Ťi trebuie s─â se informeze foarte bine ├«n leg─âtur─â cu programele de studiu din diferite universit─â╚Ťi, mai precis s─â afle care este con╚Ťinutul acestora. Din acest motiv, facultatea noastr─â organizeaz─â mai multe evenimente care s─â ├«i ajute s─â ne cunoasc─â mai bine.

Teoria este important─â, dar cum se mai st─â cu practica ├«n universit─â╚Ťile rom├óne╚Öti? C├ót de mult se pune accentul, la dumneavoastr─â, pe preg─âtirea practic─â a studen╚Ťilor?

Suntem o facultate de profil tehnic ╚Öi este firesc s─â acord─âm o foarte mare importan╚Ť─â p─âr╚Ťii aplicative. ╚śi aici nu m─â refer doar la activit─â╚Ťile de laborator, ci ╚Öi la leg─âturile noastre cu industria sau cu mediul economic. ├Än ultima perioad─â, ╚Öi mediul economic a venit spre noi. Mai multe companii au cerut universit─â╚Ťilor s─â le trimit─â studen╚Ťi pentru a-i putea familiariza c├ót mai devreme cu ceea ce presupune s─â fii inginer sau responsabil de mediu.

Studen╚Ťii specializ─ârilor noastre efectueaz─â vizite de studiu la agen╚Ťi economici, parteneri cu care desf─â╚Öur─âm contracte de cercetare sau angajatori. Acestora din urm─â am putea s─â le spunem angajatori ÔÇ×tradi╚ŤionaliÔÇŁ ai absolven╚Ťilor no╚Ötri, c├óteva exemple fiind Mondeco, o companie care se ocup─â cu managementul de╚Öeurilor periculoase, ╚Öi diferite agen╚Ťii de protec╚Ťia mediului sau ONG-uri. Mai mult, ne ├«ncuraj─âm studen╚Ťii s─â se implice ulterior ├«n stagii de practic─â sau pe durat─â mai mare, ├«n internship-uri, pentru a c─âp─âta experien╚Ť─â ├«n domeniul ├«n care vor activa ├«n cur├ónd.

 

Articol scris cu sprijinul Mondeco ╚Öi al doamnelor Carmen Teodosiu, Profesor doctor inginer, ╚Öi Daniela Gavrilescu, ╚śef lucr─âri, doctor inginer, din cadrul Departamentului de Ingineria ╚Öi Managementul Mediului, Facultatea de Inginerie Chimic─â ┼či Protec┼úia Mediului ÔÇ×Cristofor SimionescuÔÇŁ, Universitatea Tehnic─â ÔÇťGheorghe AsachiÔÇŁdin Ia╚Öi.

Despre autor: Gabriel Retevoiu

Gabriel Retevoiu lucreaz─â de aproape 10 ani ┬á├«n domeniul managementului de╚Öeurilor periculoase, fiind unul dintre speciali╚Ötii ├«n lucr─âri complexe de decontaminare a siturilor poluate cu hidrocarburi. Are de asemenea o experien╚Ť─â vast─â ├«n opera╚Ťiunile de import ÔÇô export.

Comentarii

comentarii