Desp─âduririle din Amazon vor fi monitorizare prin satelit

in Biodiversitate 14 December 2018 165 Views

Densitatea p─âdurilor amazoniene face dificil─â supravegherea acestora, conceput─â pentru a opri defri┼č─âri ilegale din Brazilia, ├«ns─â monitorizarea devine mai u┼čoar─â atunci c├ónd este realizat─â cu ajutorul sateli┼úilor.

De 30 de ani, cercet─âtorii brazilieni se sprijin─â pe imaginile ob┼úinute de sateli┼úii care se ├«nv├órt pe orbit─â ├«n jurul Terrei ┼či care sunt transmise la Institutul Na┼úional de Cercet─âri Spa┼úiale (INPE) din Brazilia pentru a supraveghea defri┼č─ârile de p─âduri, expansiunea agriculturii ┼či utilizarea terenurilor.

Cu toate acestea, sediile folosite de INPE sunt departe de Amazonia, fiind situate ├«n ora┼čul Sao Jose de Campos, ├«n sud-estul Braziliei, nu departe de Sao Paulo. ├Äns─â miile de imagini din satelit trimise observatorilor le ofer─â acestora o idee exact─â despre ceea ce se petrece ├«n fiecare zi ├«n p─âdure.

“Este singurul proiect din lume care realizeaz─â o monitorizare cu o astfel de amploare. ├Äntreaga Uniune European─â ar putea s─â ├«ncap─â ├«n Amazonia, l─âs├ónd o mic─â bucat─â ├«n afar─â. Supravegherea ├«nseamn─â, deci, c─â trebuie s─â de┼úii tehnologie de v├órf ├«n domeniul teledetec┼úiei”, a declarat coordonatorul programului, Claudio Almeida.

Program de supraveghere s-a înfiinţat în timpul dictaturii militare (1964-1985). Liderii de atunci au comandat un studiu din satelit asupra pădurii, pentru a monitoriza expansiunea sa spre interiorul ţării.

Apoi, la presiunea tot mai mare a apărătorilor mediului înconjurător, guvernul democratic ales a decis începând din 1988 să îl utilizeze pentru a monitoriza în continuu pierderile de păduri.

Ini┼úial, cincizeci de speciali┼čti ├«n supraveghere lucrau pe baza unor h─âr┼úi uria┼če tip─ârite, ce ar─âtau pe h├órtie transparent─â zone brune ├«n mijlocul unei ├«ntinderi de culoare verde. ├Än epoc─â, era nevoie de doi ani pentru a realiza un studiu complet despre defri┼č─ârile realizate ├«ntr-un an.

Ast─âzi, echipa prime┼čte ├«n fiecare zi imagini de mic─â rezolu┼úie ┼či poate, ├«nc─â din ziua urm─âtoare, s─â alerteze Poli┼úia ├«n leg─âtur─â cu activit─â┼úile suspecte.

“Acest lucru permite o mai mare rapiditate pentru a efectua controale”, a explicat Claudio Almeida.

Datorită monitorizării din satelit, nu de puţine ori se întâmplă ca autorităţile să îi aresteze pe răufăcători în flagrant delict.

├Än noiembrie, INPE a tras un semnal de alarm─â, inform├ónd c─â defri┼č─ârile din Amazonia au atins ├«n 2017 cel mai ├«nalt nivel din ultimii 10 ani, ocup├ónd o suprafa┼ú─â de 7.900 de kilometri p─âtra┼úi – echivalentul unui milion de terenuri de fotbal.

“E ├«ngrijor─âtor, suntem mult peste obiectivul fixat”, a declarat Claudio Almeida, reamintind c─â Guvernul brazilian s-a angajat s─â reduc─â desp─âduririle la 3.500 de kilometri p─âtra┼úi pe an p├ón─â ├«n 2020.

Pentru a-┼či ├«nt─âri capacit─â┼úile de supraveghere, INPE dore┼čte s─â ├«┼či lanseze propriul satelit, Amazonia-1, dezvoltat ├«n ├«ntregime de Brazilia. La centrul de studii spa┼úiale, inginerii muncesc din greu ├«n jurul celor doi sateli┼úi afla┼úi ├«n etapa de construc┼úie.

Unul dintre ei este Amazonia-1, separat de o cortin─â neagr─â de “veri┼čorul” lui, mai mare, CBERS-4A, construit ├«n colaborare cu cercet─âtori chinezi.

CBERS-4, al cărui cost este estimat la 300 de milioane de dolari, este în prezent în etapa de testare în laboratorul INPE, înainte de lansarea sa prevăzută pentru anul viitor.

Cu un buget mai modest, de 77 de milioane de dolari, Amazonia-1 va trebui să fie lansat în 2020.

“Este foarte important pentru Brazilia s─â st─âp├óneasc─â aceast─â tehnologie”, a subliniat Claudio Almeida.

Însă supravegherea despăduririlor este un lucru, iar oprirea acestui fenomen este un altul.

Ministerul Mediului se confrunt─â cu o lips─â acut─â de personal ┼či de resurse, ├«n contextul ├«n care institu┼úia ├«ncearc─â s─â intervin─â ├«mpotriva activit─â┼úilor ilegale.

├Än plus, au ap─ârut ┼či al┼úi factori care ar putea z─âd─ârnici aceste planuri. Pre┼čedintele ales al Braziliei, Jair Bolsonaro, reprezentant al extremei drepte, care ├«┼či va prelua ├«n mod oficial atribu┼úiunile pe 1 ianuarie, a anun┼úat c─â ar putea s─â relaxeze controalele de mediu ├«n favoarea expansiunii agricole.

Comentarii

comentarii