Detergentii nu mai au voie sa contina fosfati

in Business 16 December 2011 998 Views

Detergentii pentru rufe si pentru masinile de spalat vase nu mai au voie sa contina fosfati, au stabilit deputatii din Parlamentul European.

Decizia europarlamentarilor este menita sa protejeze calitatea apei.

Fosfatii au rolul de a reduce duritatea apei si de a creste puterea de curatare a detergentilor. Din pacate insa, dupa spalare, apa cu continut de fosfati este evacuata in reteaua de canalizare, iar de acolo ajunge in lacuri si rauri. Fosfatii stimuleaza dezvoltarea algelor, iar acestea consuma oxigenul din apa, ceea ce provoaca disparitia pestilor si a unor specii de plante.

Potrivit deciziei Parlamentului European de la Bruxelles, incepand din ianuarie 2013, detergentii pentru rufe au voie sa contina cel mult 0,5 grame de compusi ai fosforului pentru o doza de spalare. Aceeasi regula se va aplica si detergentilor pentru masinile de spalat vase incepand cu anul 2015.

Aceasta ultima prevedere a generat insa nemultumiri din partea producatorilor de detergent si de masini de spalat vase.

„Prin comparatie cu piata detergentilor de rufe, progresul in obtinerea unor detergenti pentru
mașinile de spalat vase care sa fie și eficienti și sa nu contina fosfati in același timp este
redus. Cu toate acestea, pe piata exista deja detergenti fara fosfati, iar producatorii inoveaza
tot timpul“, a explicat raportorul Bill Newton Dunn (Marea Britanie).

Unele tari din Uniunea Europeana impun deja restrictii cu privire la utilizarea fosfatilor, dar alte state lasa aceasta chestiune la latitudinea producatorilor de detergenti. Rezultatul este calitatea inacceptabila a apelor de suprafata in anumite regiuni, de exemplu in Dunare sau in Marea Baltica.

In schimb, in SUA, American Cleaning Institute, din care fac parte majoritatea producatorilor de detergenti, a anuntat ca renunta la utilizarea fosfatilor, inca din anul 2010.

Pe de alta parte insa, o alta sursa importanta de fosfati in apele de suprafata si in panza freatica vor continua sa o reprezinte fertilizatorii din agricultura.

Mihai Diac

Foto: realmomsguide.sheknows.com/tag/phosphate-free/

Citeste si:

Parlamentul European: Interzicerea fosfatilor in detergenti va ameliora calitatea apei

Comentarii

comentarii