VIDEO: 5 detinuti invata sa repare biciclete. Ce proiect le ofera aceasta sansa

in Business, Video News, Videonews 6 November 2017 311 Views

Au fost condamna╚Ťi pentru o mit─â de 400 de lei, pentru un accident rutier soldat cu o victim─â sau pentru c─â ar fi ├«ncercat s─â recupereze cu for╚Ťa un ├«mprumut. S-au comportat bine ├«n ├«nchisoare ╚Öi sper─â s─â fie libera╚Ťi la urm─âtoarea comisie. P├ón─â atunci, ├«nva╚Ť─â s─â repare biciclete la atelierul Amsterdam Stories. Afl─â povestea unor detinuti care ├«╚Öi doresc s─â munceasc─â ╚Öi a celor care ├«i ajut─â s─â se reintegreze ├«n societate.

amsterdam stories de╚Ťinu╚Ťi repara╚Ťii biciclete

Despre Amsterdam Stories v-am povestit ├«ntr-un articol anterior. Este primul magazin din Rom├ónia specializat ├«n repararea ╚Öi comercializarea de biciclete second-hand. De c├óteva s─âpt─âm├óni, afacerea are ╚Öi o component─â social─â. ├Än cadrul atelierului, lucreaz─â cinci de╚Ťinu╚Ťi de la Penitenciarul Bucure╚Öti-Jilava.

Am discutat despre cum a luat na╚Ötere proiectul ╚Öi despre beneficiile sale cu to╚Ťi cei implica╚Ťi: deputatul care a venit cu idea de colaborare,┬ácoordonatorul magazinului de biciclete, reprezentantul penitenciarului ╚Öi doi dintre detinu╚Ťii proasp─ât angaja╚Ťi la Amsterdam Stories.

Potrivit deputatului PNL, f─âr─â s─â oferi un loc de munc─â de╚Ťinu╚Ťilor nu po╚Ťi spera la o reintegrare eficient─â ├«n societate. Adriana S─âftoiu ├«╚Öi bazeaz─â afirma╚Ťiile pe un exemplu clar. Potrivit ei, ├«n ├«nchisorile Jilava ╚Öi Rahova, a fost implementat un proiect prin care o parte dintre de╚Ťinu╚Ťi au beneficiat de un loc de munc─â ╚Öi de consiliere. La final, s-ar fi ajuns la concluzia c─â rata de recidiv─â ├«n r├óndurile acestor de╚Ťinu╚Ťi a fost de doar 3 din 100, pe c├ónd, ├«n lipsa interven╚Ťiilor, recidiva ajunge ╚Öi la 80%.

At├ót deputatul, c├ót ╚Öi reprezentantul Penitenciarului Jilava ne-au explicat c─â nu exist─â riscul ca de╚Ťinu╚Ťii s─â evadeze sau s─â se comporte necorespunz─âtor. Asta pentru c─â, spun ei, ace╚Ötia nu vor s─â piard─â toate beneficiile pe care le-au dob├óndit, lucr├ónd. De╚Ťinu╚Ťii care se angajeaz─â au posibilitatea de a ie╚Öi zilnic din ├«nchisoare, ob╚Ťin reducerea pedepselor ╚Öi permisii pentru a merge acas─â la final de s─âpt─âm├ón─â. De asemenea, c├ó╚Ötig─â 40% din salariul negociat (restul sumei revine Penitenciarului ╚Öi este folosit─â pentru ├«mbun─ât─â╚Ťirea condi╚Ťiilor din ├«nchisori). ├Än plus, au asigurate o mas─â cald─â ╚Öi posibilitatea de a face un du╚Ö ├«n condi╚Ťii decente. ╚śi, poate la fel de important, au ╚Öansa s─â interac╚Ťioneze cu al╚Ťi angaja╚Ťi ai magazinului de biciclete, care ├«i trateaz─â de la egal la egal.

Corneliu Belciug recunoaște că integrarea lor a presupus totuși un efort de persuasiune.

Prima reac╚Ťie atunci c├ónd auzi de oameni din penitenciar este aceea c─â nu vrei s─â ai de-a face cu ei. De aceea, ├«nainte de a-i aduce la atelier, am vorbit cu colegii mei ╚Öi m-am asigurat c─â toat─â lumea ├«n╚Ťelege situa╚Ťia. Prejudec─â╚Ťile sunt cel mai greu de dep─â╚Öit.

Managerul Amsterdam Stories sper─â ca noii angaja╚Ťi s─â r─âm├ón─â la atelier ╚Öi dup─â ce ├«╚Öi termin─â pedepsele sau, de ce nu, chiar s─â ├«╚Öi deschid─â propriile service-uri de biciclete.

Despre autor: Irina Breniuc

Irina Breniuc este redactor Green Report începând cu septembrie 2015. Ca jurnalist de mediu, se specializează în subiecte precum risipa alimentară, managementul deșeurilor, economie circulară și obiceiuri sustenabile de consum.

Despre autor: Ana Racheleanu

Comentarii

comentarii