Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Deversarile de substante poluante de pe nave vor putea fi sanctionate penal

Deversarile de substante poluante de pe nave in apele maritime interioare, caile navigabile interioare, marea teritoriala, in zona economica exclusiva sau intr-o zona echivalenta stabilita in conformitate cu dreptul international sau in marea libera vor putea fi sanctionate penal, conform noilor prevederi in acest domeniu adoptate de Guvern in sedinta de luni.

Printr-o Ordonanta de Urgenta, a fost modificata Legea nr.17/1990 privind regimul juridic al apelor maritime interioare, al marii teritoriale si al zonei contigue ale Romaniei. Ordonanta transpune in legislatia nationala prevederile Directivei Parlamentului European si a Consiliului nr.2005/35/CE.

Actul normativ stabileste ca si contraventie aducerea ilegala in tara, in scopul deversarii, aruncarii sau scufundarii in apele maritime teritoriale, in marea teritoriala sau in zona economica exclusiva a Romaniei sau al degajarii in atmosfera de deasupra acestora, de pe nave sau de pe alte instalatii plutitoare sau fixe, de pe aparate de zbor ori vehicule submersibile, de substante ori deseuri nedegradabile, toxice, radioactive, hidrocarburi sau alte substante nocive pentru sanatatea oamenilor sau pentru flora si fauna marii.

Deversarea de substante poluante de pe o nava in marea teritoriala, zona economica exclusiva sau marea libera se pedepseste cu inchisoare de la 2 luni la 2 ani sau cu amenda, iar daca este savarsita din culpa, deversarea se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 6 luni sau cu amenda.

In cazul in care deversarea produce o deteriorare semnificativa a calitatii apelor sau prejudicii semnificative vietii marine, se pedepseste cu inchisoare de la un an la 7 ani, iar in cazul in care se stabileste ca acest fapt sa savarsit din culpa, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

Potrivit activului normativ, maximul amenzii care se aplica unei persoane juridice din cadrul
unui grup infractional organizat este de doua milioane lei.

Ordonanta de Urgenta mai stabileste ca, in cazul in care Autoritatea navala Romana constata savarsirea unei infractiuni sau are cunostinta despre riscul producerii unei infractiuni care cauzeaza sau poate cauza o poluare iminenta, trebuie sa informeze imediat celelalte state membre UE susceptibile de a fi expuse acestor prejudicii, precum si Comisia Europeana.

De asemenea, Autoritatea navala Romana va notifica statul de pavilion al navei masurile luate pentru aplicarea prevederilor legale.

Foto: msn.com

spot_img

Ultimele știri