Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Greenpeace: după 6 ani de la Fukushima, dezastrul nu s-a terminat

În urma cu șase ani, se producea dezastrul de la Fukushima în urma căruia circa 16.000 de persoane au murit. Potrivit celui mai recent raport al Greenpeace, efectele dezastrului afectează și în prezent viețile oamenilor și mediul înconjurător.

fukushima
foto: greenpeace.org

 

După cutremurul de 9 grade pe scara Richter din nord-estul Japoniei, a urmat un tsunami, care a lovit în mai multe rânduri țărmurile coastei. Se estimează că tsunami-ul a inundat aproximativ 561 de km pătrați de țărm. Mai departe, tsunami-ul a deteriorat generatoarele electrice ale centralei nucleare de la Fukushima, care alimentau sistemul de răcire al acesteia. Din această cauză, rectoarele nucleare de la Fukushima au intrat în colaps, eliberând substanțe radioactive.

Nivelul substanțelor radioactive, cazul Iitate

După două săptămâni de la dezastru, Greenpeace a început să măsoare nivelul radiațiilor de substanțe radioactive, în regiunile contaminate, și nivelul substanțelor interzise din alimente. Cel mai recent asemenea raport, a analizat satul Iiate, localizat la 30-50 de km de Fukushima. Iitate este cel mai apropiat punct de zona reactoarelor centralei nucleare.

În urma analizei, cercetătorii au făcut următoarea analogie: în unele cazuri, rezidenții sunt expuși la o cantitate de radiații asemănătoare cu situația în care și-ar face o radiografie cu raze x la piept în fiecare săptămână. Totuși, cercetătorii amintesc că analizele fost realizate pe oameni care locuiesc în zone decontaminate.

„Satul Iitate se întinde pe mai mult de 200 de km2. Din această suprafață, 75% este alcătuită din pădure de conifere. Nivelul radiațiilor din aceste păduri, care făceau parte din viața oamenilor înainte de impact, este comparabil cu nivelul de radiații înregistrate în zona de alienație (n.r. o zonă închisă de 30 de km care înconjoară cele mai contaminate zone) de la Cernobîl, înregistrate în ziua de astăzi”, se arată în raport.

Potrivit Greenpeace, în ciuda tuturor acestor aspecte negative, guvernul nipon intenționează să scoată, în lunile următoare, ordinele de evacuare din sat. Adică, rezidenții satului Iitate vor putea să se întoarcă la fostele lor case.

Femeile și copiii, cei mai afectați

Într-un alt raport al organizației de mediu, cercetătorii concluzionează că femeile și copiii sunt cei care au de suferit cel mai mult din cauza dezastrului. Greenpeace critică guvernul nipon pentru că prin acțiunile sale a promovat politici patriarhale și a încălcat, în special, drepturile femeilor și copiilor.

„Centrele de evacuare au fost conduse în special de bărbați. Femeile au avut puține de spus în legătură cu deciziile care le-au afectat direct. Așadar, au fost ignorate nevoile femeilor. De exemplu, centrele nu erau prevăzute cu spații pentru schimbarea hainelor sau pentru alăptat. De asemenea, lipseau și produsele sanitare de bază. Femeile, traumatizate în urma șocului, au fost împovărate în continuare cu treburile casnice. Au fost responsabile cu îngrijirea bolnavilor și cu pregătirea mâncării pentru întreg centrul”, potrivit raportului.

Japonia a comemorat sâmbătă victimele dezastrului care a avut loc în urma cu șase ani.

spot_img

Ultimele știri