Dezastrul eliminării Taxei de Mediu. Peste 67.000 de masini second hand, înmatriculate într-o singură lună

in Legislatie, Poluare, Transport 1 March 2017 104 Views

Peste 67.000 de ma╚Öini vechi ┬á╚Öi poluante au fost ├«nmatriculate ├«n luna februarie, odat─â cu eliminarea┬áTaxei de Mediu, potrivit datelor Asocia╚Ťiei Produc─âtorilor ╚Öi Importatorilor de Automobile din Rom├ónia (APIA).┬áNum─ârul de ├«nmatricul─âri reprezint─â 22% din automobilele secound hand ├«nmatriculate ├«n 2016.

Taxa de Mediu

├Än ceea ce prive╚Öte autoturismele rulate (├«n marea lor majoritate nefiscalizate), ├«n luna ianuarie 2017 au fost ├«nmatriculate 7.708 unit─â╚Ťi (cu 62% mai pu╚Ťine dec├ót ├«n 2017), acesta fiind cel mai mic volum din ultimii ani. Aceasta situa╚Ťie se datoreaz─â ├«ns─â unei distorsiuni a segmentului de autovehicule rulate din import, produs─â de eliminarea de la 1 februarie a Timbrului de Mediu, volumele urm├ónd s─â ÔÇ×explodezeÔÇŁ ├«n lunile urm─âtoareÔÇŁ, se arat─â ├«ntr-o analiz─â a APIA.

Reprezentan╚Ťii APIA subliniaz─â faptul c─â┬áde╚Öi anul 2017 a debutat promi╚Ť─âtor, cu un volum de v├ónz─âri ├«n luna ianuarie semnificativ superior celui din acea╚Öi lun─â a anului trecut (+12,6%), eliminarea tax─ârii autovehiculelor vechi ╚Öi poluante, la care se adaug─â evaziunea fiscal─â din comer╚Ťul cu autovehicule rulate, poate pune presiune pe rezultatele din lunile urm─âtoare.

├Än ceea ce prive╚Öte autoturismele ÔÇťverziÔÇť (electrice ╚Öi hibride), ponderea acestora continu─â s─â cresc─â, ├«nregistr├ónd ├«n aceast─â prim─â lun─â a lui 2017 o pondere de 1,9% din total pia╚Ť─â.

Chiar dac─â volumele sunt foarte mici, cre╚Öterile sunt importante (cele electrice +140%, iar cele hibride +197%) si arat─â faptul c─â exist─â un poten╚Ťial important de cre╚Ötere al acetei categorii de autoturisme ce merit─â stimulat, a╚Öa cum se procedeaz─â ╚Öi ├«n multe alte state europeneÔÇŁ, spun reprezentan╚Ťii APIA.

Impozite mai mari pentru mașinile vechi

La sf├ór╚Öitul lunii ianuarie 2017,┬áAPIA a propus ca Timbrul de Mediu s─â fie ├«nlocuit de un cumul de taxe, printre care ╚Öi un impozit care s─â varieze ├«n func╚Ťie de vechimea automobilului.

Exist─â deja de ceva vreme pe agenda APIA o ini╚Ťiativ─â care presupune, ├«n egal─â m─âsur─â, legiferarea intr─ârii ├«n ╚Ťar─â a vehiculelor ╚Öi, de asemenea, a posesiei. Asta ├«nseamn─â o taxare la ├«nmatriculare ╚Öi, ├«n acela╚Öi timp, un impozit care s─â catalizeze interesul consumatorului pentru ma╚Öinile mai noi, mai pu╚Ťin poluante. Asta este propunerea pe care o ve╚Ťi reg─âsi ├«n mai toate statele din Europa, unde parcul auto na╚Ťional are ni╚Öte indicatori civiliza╚Ťi. Propunerea cuprinde, practic, un impozit mai mic pentru ma╚Öinile noi ╚Öi un impozit mai mare pentru ma╚Öinile vechi. APIA recomand─â, deci, nu de acum, ci de c├ó╚Ťiva ani, folosirea unui sistem cumulativ de taxe care s─â legifereze ├«n egal─â m─âsur─â intrarea vehiculelor ├«n ╚Ťar─â ╚Öi, totodat─â, posesia lorÔÇŁ, a declarat, joi, ├«ntr-o conferin╚Ť─â de pres─â, Cristian Milea, membru ├«n Consiliul director al APIA.

Timbrul de Mediu a intrat în vigoare pe 15 martie 2013, după de Guvernul a adoptat OUG 9/2013.

Fa╚Ť─â de legea anterioar─â, suma de plat─â a sc─âzut cu 60% pentru Euro 2, cu 80% pentru Euro 1 si cu 90% pentru non-euro. Au fost scutite de la plat─â┬áma╚Öinile electrice, ma╚Öinile hibrid, ma╚Öinile care intr─â ├«n competi╚Ťii sportive, c├ót ╚Öi ma╚Öinile cu titlu gratuit sau primite mo╚Ötenire.

Comentarii

comentarii