Dezbatere: cum ajung la noi fructele tropicale și în ce condiții lucrează cei care le produc

Asociația Mai Bine va organiza vineri, 11 noiembrie 2016, o dezbatere despre drepturile muncitorilor din industria producătoare de fructe tropicale și despre lanțurile de aprovizionare echitabile. Îl vor avea ca invitat pe Jorge Acosta Orellana, apărător al drepturilor omului în America Latină. Discuția va avea loc la Seneca Anticafe (Strada Arhitect Ion Mincu 1, București), de la ora 17.

 

Jorge Acosta Orellana este un cetățean ecuadorian, fost pilot de avioane folosite pentru a pulveriza pesticide pe planatațiile bananiere. Expus la situația dramatică a muncitorilor, a înființat o uniune sindicală a muncitorilor și a fermierilor ecuadorieni din sectorul bananier (ASTAC – Asociación Sindical de Trabajadores Bananeros, Agrícolas y Campesinos). De 10 ani, apără drepturile acestora și promovează comerțul echitabil al bananelor provenite din țara sa de origine.

Vineri, Jorge Acosta Orellana se va întâlni cu reprezentanți ai retailerilor, ai guvernului, ai sindicatelor, ai consumatorilor și ai ONG-urilor din România. Vor discuta despre condițiile de muncă ale persoanelor care ne produc fructele, despre impactul asupra mediului înconjurător, despre actorii implicați pe lanțul de producție și aprovizionare și despre cum pot influența consumatorii tranziția spre un comerț echitabil.

Dezbaterea despre comerț echitabil, parte dintr-un proiect internațional

Dezbaterea, intitulată „Fructe dulci, realități amare. Drepturile muncitorilor și lanțurile de aprovizionare echitabile”, face parte dintr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană, numit „Make Fruit Fair!”. Prin intermediul lui, 19 organizații din UE, Camerun, Columbia, Ecuador și insulele Windward, coordonate de Oxfam Germania, și-au propus să lupte pentru a promova comerțul echitabil.

Inițiatorii vor să contribuie la implementarea unor politici publice coerente ale Uniunii Europene, ale statelor membre și ale sectorului privat. Își doresc o dezvoltare durabilă, care să integreze respectarea drepturilor omului, munca decentă și producția sustenbilă. Astfel, vor să asigure condiții de trai și de muncă mai bune pentru micii producători și muncitorii din sectorul fructelor tropicale.

În România, un eveniment din cadrul proiectului va fi cel de la Seneca Anticafe. Alături de Asociația Mai Bine, la organizarea lui au mai participat Asociația Art Fusion, Agenția Creionetica, Institutul de Economie Socială, ȘtiriONG, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare (FOND) și Rețeaua Europeană pentru Promovarea unei Economii Responsabile în sec. XXI (REPER 21).

spot_img

Ultimele știri