Dezbateri despre uzura planificată, cu un specialist internațional în teoria decreșterii

Editura Seneca invită cetățenii la o dezbatere cu Serge Latouche, unul dintre cei mai renumiți susținători ai teoriei decreșterii. Potrivit acestei teorii, o planetă cu resurse finite nu poate să susțină o creștere economică și demografică infinită. Autorul vine la București pentru a-și lansa cea mai recentă carte, „Deteriorare garantată”, și pentru a discuta cu cei interesați despre modul în care companiile „programează” încă din faza de design o viață scurtă pentru produse, determinându-ne să aruncăm și să consumăm din ce în ce mai mult. Află când are loc și cum poți participa la eveniment.

uzura planificată Seneca Serge Latouche

În perioada 21-23 martie, Serge Latouche va discuta cu mediul de afaceri, cu studenții și cu ONG-urile despre „decreștere” și „uzură programată”. Întâlnirea pentru mediul de afaceri va avea loc în data de 21 martie, la ora 19, la Institutul Francez; cea pentru studenți – în data de 22 martie, ora 17, la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” (Sala Frescelor); iar întâlnirea cu ONG-urile și cu publicul – în data 23 martie, ora 19, la Seneca Anticafe.

Serge Latouche este profesor emerit de economie la Universitatea Paris Sud, specialist în științe politice, filosofie și economie, scriitor. Este unul dintre cei mai renumiți susținători ai teoriei decreșterii, un curent socio-economico-politic bazat pe economia ecologică și opus consumerismului. Conceptul de decreștere a apărut ca reacție la „dilema limitelor creșterii”, prin care se caută o soluție la certitudinea că nu te poți dezvolta economic la nesfârșit cu resurse limitate.

Ce este uzura planificată

Raul Pop, fost secretar de stat în Ministerul Mediului, explica într-un editorial publicat pe Green Report fenomenul „uzurii planificate”.

Generăm atât de multe deșeuri pentru că, încă de la început, produsele pe care le cumpărăm nu sunt gândite să dureze. Se strică, cumperi altul, cineva trebuie să îl producă și altcineva face încă un pic (sau mai mult) profit. Iar ceea ce s-a stricat pleacă la o groapă de gunoi sau, relativ frecvent, la un incinerator din care poate mai ies niște aburi, sigur niște fum și apoi un pic de energie. Produsul traversează realitatea liniar: se naște, trăiește și moare. Iar noi credem că dacă l-am reciclat am salvat planeta, fără să înțelegem că, în fapt, nu am făcut decât să încercăm să corectam o problemă pe care tot noi, civilizația, am creat-o.

Tot Raul Pop explica faptul că uzura planificată poate fi fie fizică (atunci când companiile fac produsele astfel încât să se strice după ce le expiră perioada de garanție) sau morală (atunci când companiile pun pe piață noi modele, mai atractive decât cele anterioare, pentru a ne determina să înlocuim modele deținute fără să fie efectiv nevoie). Ambele sunt generate însă de un fenomen bine-cunoscut: hiper-consumul. Potrivit organizatorilor evenimentelor, nu doar companiile sunt responsabile pentru acesta:

Obiectele care ne înconjoară sunt gândite astfel încât să se strice rapid și să fie mai ușor de înlocuit decât de reparat. Acest fenomen generează cantități enorme de deșeuri și necesită resurse naturale care, în curând, nu vor mai fi disponibile. Societatea de hiper-producție și hiper-consum este un fenomen care ne privește pe noi toți: oamenii de afaceri în cursa pentru profit, studenții, viitori specialiști, în căutarea unei cariere de succes, activiștii într-o luptă continuă împotriva curentului. Cu toții contribuim fie prin alegerile noastre de consum, fie prin deciziile noastre de producție la economia actuală.

Programul evenimentelor:

Măsuri sustenabile în afaceri – 21 martie, ora 19.00, Institutul Francez (participare pe bază de invitație)

Invitați:

  • Serge Latouche, profesor emerit de economie la Universitatea Paris Sud, specialist în științe politice și filosofie, unul dintre cei mai renumiți susținători ai teoriei decreșterii economice;
  • Raul Pop, director Asociația Ecoteca și fost Secretar de Stat în Ministerul Mediului;
  • Ioana Tetelea, cofondator și consultant sustenabilitate la Invisible Nature.

Deteriorare garantată – dialog cu studenții – 22 martie, ora 17, Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”(Sala Frescelor)

Invitați:

  • Serge Latouche, profesor emerit de economie la Universitatea Paris Sud, specialist în științe politice și filosofie, unul dintre cei mai renumiți susținători ai teoriei decreșterii economice;
  • Raul Pop, director Asociația Ecoteca și fost Secretar de Stat în Ministerul Mediului;
  • Mircea Ilie, sustainability leader IKEA;
  • Claudiu Butacu, coordonator proiect EfdeN.

Lansare de carte: deteriorare garantată – eseu despre obsolescența programată – 23 martie, ora 19, Seneca Anticafe

Invitat:

  • Serge Latouche, profesor emerit de economie la Universitatea Paris Sud, specialist în științe politice și filosofie, unul dintre cei mai renumiți susținători ai teoriei decreșterii economice

Participarea la evenimente este gratuită, în limita locurilor disponibile. Cei interesați se pot înscrie trimitând un e-mail la adresa irina.vasilescu@asociatiasnk.ro sau prin telefon, la 0721 433 317. Găsiți mai multe detalii despre eveniment pe pagina pe pagina de Facebook. Evenimentul este organizat de Asociația SNK.  Partenerii logistici ai evenimentului sunt Institutul Cultural Francez, Universitatea de Arhitectură “Ion Mincu”, Universitatea de Geografie.

spot_img

Ultimele știri