Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Dezvoltatorii, obligati sa recicleze materialele de constructii

Constructorii nu vor mai obtine autorizatie de constructie daca nu au un plan de management al deseurilor, potrivit unui proiect de lege elaborat de Ministerul Mediului si Padurilor.

Reglementarea ii va obliga pe constructori sa intocmeasca planuri de gestionare a deseurilor pentru proiectele de constructii rezidentiale cu mai mult de 5 locuinte si pentru cele mai mari de 500 metri patrati. Planurile vor fi obligatorii si pentru proiectele de demolare, renovare si reconditionare a cladirilor care genereaza un volum de cel putin 100 metri cubi de deseuri din constructie si demolare. In caz contrar, titularul lucrarii risca sanctiuni cuprinse intre 30.000 lei si 50.000 lei.

Potrivit proiectului, titularul autorizatiei de constructie va fi obligat sa plateasca o garantie financiara care sa acopere costurile de gestionare a deseurilor din constructii si desfiintari.

Cuantumul la care se calculeaza valoarea garantiei financiare este de 30 lei/metru cub deseuri estimate a se genera.

Cu deseul la laborator

In afara de planului de gestionare, constructorul este obligat sa incadreze, pe baza unei hotarari de guvern din 2002, fiecare tip de deseu generat din propria activitate, pe baza originii, testelor si buletinelor de analiza certificate de laboratorul national de referinta.

In plus, evidenta materialelor va trebui transmisa autoritatilor pentru protectia mediului, anual, pe perioada valabilitatii autorizatiei de constructie. 

Nici proprietarul santierului nu scapa de obligatii. Legea il va obliga sa sorteze si sa predea deseurile unor operatori economici autorizati in vederea transportului, reutilizarii, reciclarii si valorificarii. 

Teoretic, va fi interzisa eliminarea deseurilor reciclabile, iar autoritatile vor fi obligate sa amplaseze containere pentru colectarea acestora in vederea valorificarii. 

Deseurile care contin azbest, rezultate din demolari, trebuie colectate separat astfel incat sa nu se degaje fibre din material, iar personalul care realizeaza aceasta operatie trebuie sa poarte echipament de protectie, special, pentru lucrul cu azbestul.

98% din deseuri ajung la groapa

Scopul reglementarii este reducerea impactului asupra mediului cauzat de deseurile din constructii. De asemenea, legea urmareste reducerea ponderii acestor deseuri si cresterea gradului de valorificare si reciclare.

Romania trebuie sa faca eforturi mari pentru respectarea obiectivelor de reutilizare si reciclare a deseurilor provenite din activitatile de constructii, in contextul in care in prezent, 98% din aceste deseuri se elimina. 

Potrivit legislatiei, atat autoritatile locale, cat si proprietarul santierului, au obligatia de a reutiliza si recicla materialele in urmatoarele cantitati:

– minim 15% din deseurile provenite din activitatile de constructii in anul 2011;
– minim 20% in anul 2012;
– minim 25% in anul 2013;
– minim 30% in anul 2014;
– minim 35% in anul 2015;
– minim 40% in anul 2016;
– minim 50% in anul 2017;
– minim 60% in anul 2018;
– minim 70% in anul 2019;
– minim 75% in anul 2020.

Persoanele fizice si juridice care executa lucrari de constructie in Bucuresti sunt obligate sa respecte si conditiile impuse de Brevetul Verde, document care stabileste normele minime obligatorii privind protectia mediului.

Nerespectarea prevederilor se santioneaza, teoretic, cu amenda cuprinsa intre 100 si 500 lei pentru persoanele fizice si cu amenda cuprinsa intre 500 si 2.500 lei, pentru persoanele juridice. 

Raluca Petrescu

spot_img

Ultimele știri