Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Lumea trebuie să reducă substanțial consumul de carne pentru a evita schimbările climatice catastrofale

Consumul de carne trebuie să scadă semnificativ pentru a evita cele mai dezastruoase efecte ale schimbărilor climatice, conform unui amplu studiu privind impactul sistemului alimentar asupra mediului. În țările vestice, consumul de vită trebuie să scadă cu până la 90% și să fie înlocuit cu de cinci ori mai multe leguminoase.

Conform studiului, sunt necesare schimbări majore în agricultură pentru a evita distrugerea abilității Pământului de a hrăni cei 10 miliarde de oameni ce se așteaptă că vor popula planeta în următoarele decenii.

Producția alimentară cauzează deja daune enorme mediului înconjurător. Creșterea animalelor necesită suprafețe de teren mai mari ca orice altă industrie. Aproape 80% dintre terenurile agricole ale lumii sunt folosite pentru producția hranei destinată animalelor și pășunat, deși carnea oferă doar 18% din caloriile totale consumate în lume. Defrișarea habitatelor naturale pentru a fi transformate în terenuri agricole este una dintre cauzele principale ale extincției în masă care afectează viața sălbatică în prezent.

Creșterea intensivă a animalelor are ca rezultat emisii de gaze cu efect de seră, iar agricultura industrială duce deseori la supraexploatarea rezervelor de apă și la poluarea mediului înconjurător cu fertilizatori, pesticide și alte substanțe chimice.

Conform studiului, lipsa unor măsuri urgente va crește impactul producției alimentare asupra mediului. Se estimează că venitul global se va tripla până în 2050, permițând mai multor oameni să adopte diete vestice, bogate în carne.

În ritmul actual, producția alimentară ar duce la depășirea anumitor limite critice dincolo de care umanitatea nu poate trăi cu ușurință.

Conform unui studiu recent, sectorul european al creșterii animalelor a depășit deja limitele sigure în ceea ce privește emisiile de gaze cu efect de seră, fluxurile de nutrienți și pierderea biodiversității. Industria de creștere a animalelor trebuie să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 74% până în 2050 prin înjumătățirea producției de carne și lactate.

„Este destul de șocant. Riscăm cu adevărat sustenabilitatea întregului sistem. Dacă dorim să le permitem oamenilor să facă agricultură și să mănânce, nu ar trebui să facem acest lucru.”, a declarat Marco Springmann, cercetător la Universitatea din Oxford și autor al studiului.

El a adăugat că nu există o soluție simplă pentru a rezolva problema, însă a subliniat importanța schimbării dietelor și a tehnologiei agricole, precum și a reducerii risipei alimentare.

Green Report Shop Produse alimentare eco

Conform cercetătorilor, pentru a limita încălzirea globală la 2 grade Celsius, este nevoie de trecerea globală la o dietă „flexitariană”, însemnând că lumea ar trebui să mănânce cu 75% mai puțină vită, cu 90% mai puțină carne de porc și cu 50% mai puține ouă. În același timp, lumea ar mânca de trei ori mai multe leguminoase și de patru ori mai multe nuci și semințe. Aceste măsuri ar înjumătăți emisiile provenite de la creșterea animalelor.

În țările bogate, schimbările obiceiurilor alimentare vor trebui să fie și mai radicale. Locuitorii Marii Britanii și a Statelor Unite ale Americii vor trebui să reducă consumul de vită cu 90% și consumul de lapte cu 60%. Însă milioane de oameni care trăiesc în țări sărace și sunt subnutriți ar trebui să mănânce mai multe produse animale.

Conform cercetătorilor, reducerea consumului de carne ar putea fi obținută prin educație, taxe, subvenții pentru alimente pe bază de plante și schimbări în meniurile școlilor și ale locurilor de muncă.

Sunt necesare și schimbări majore în practicile agricole pentru a opri defrișările, lipsa apei și poluarea.

Conform lui Springmann, anumite schimbări în dietă și agricultură sunt deja implementate în jurul lumii, însă este nevoie de o schimbare la nivel global, în care oamenii să își schimbe dietele și să pună presiune pe politicieni pentru a face schimbările legislative necesare.

Noul studiu vine la scurt timp după publicarea raportului ONU privind schimbările climatice, care atrage atenția asupra importanței reducerii consumului de produse animale și avertizează că tendințele actuale sunt în direcția opusă, iar consumul global de carne ar putea crește cu 76% în următoarele trei decenii.

spot_img

Ultimele știri