Lumea trebuie s─â reduc─â substan╚Ťial consumul de carne pentru a evita schimb─ârile climatice catastrofale

in Eat Smart 16 October 2018 405 Views

Consumul de carne trebuie s─â scad─â semnificativ pentru a evita cele mai dezastruoase efecte ale schimb─ârilor climatice, conform unui amplu studiu privind impactul sistemului alimentar asupra mediului. ├Än ╚Ť─ârile vestice, consumul de vit─â trebuie s─â scad─â cu p├ón─â la 90% ╚Öi s─â fie ├«nlocuit cu de cinci ori mai multe leguminoase.

Conform studiului, sunt necesare schimb─âri majore ├«n agricultur─â pentru a evita distrugerea abilit─â╚Ťii P─âm├óntului de a hr─âni cei 10 miliarde de oameni ce se a╚Öteapt─â c─â vor popula planeta ├«n urm─âtoarele decenii.

Produc╚Ťia alimentar─â cauzeaz─â deja daune enorme mediului ├«nconjur─âtor. Cre╚Öterea animalelor necesit─â suprafe╚Ťe de teren mai mari ca orice alt─â industrie. Aproape 80% dintre terenurile agricole ale lumii sunt folosite pentru produc╚Ťia hranei destinat─â animalelor ╚Öi p─â╚Öunat, de╚Öi carnea ofer─â doar 18% din caloriile totale consumate ├«n lume. Defri╚Öarea habitatelor naturale pentru a fi transformate ├«n terenuri agricole este una dintre cauzele principale ale┬áextinc╚Ťiei ├«n mas─â┬ácare afecteaz─â via╚Ťa s─âlbatic─â ├«n prezent.

Cre╚Öterea intensiv─â a animalelor are ca rezultat emisii de gaze cu efect de ser─â, iar agricultura industrial─â duce deseori la supraexploatarea rezervelor de ap─â ╚Öi la poluarea mediului ├«nconjur─âtor cu fertilizatori, pesticide ╚Öi alte substan╚Ťe chimice.

Conform studiului, lipsa unor m─âsuri urgente va cre╚Öte impactul produc╚Ťiei alimentare asupra mediului. Se estimeaz─â c─â venitul global se va tripla p├ón─â ├«n 2050, permi╚Ť├ónd mai multor oameni s─â adopte diete vestice, bogate ├«n carne.

├Än ritmul actual, produc╚Ťia alimentar─â ar duce la dep─â╚Öirea anumitor limite critice dincolo de care umanitatea nu poate tr─âi cu u╚Öurin╚Ť─â.

Conform unui studiu recent, sectorul european al cre╚Öterii animalelor a dep─â╚Öit deja limitele sigure ├«n ceea ce prive╚Öte emisiile de gaze cu efect de ser─â, fluxurile de nutrien╚Ťi ╚Öi pierderea biodiversit─â╚Ťii. Industria de cre╚Ötere a animalelor trebuie s─â reduc─â emisiile de gaze cu efect de ser─â cu 74% p├ón─â ├«n 2050 prin ├«njum─ât─â╚Ťirea produc╚Ťiei de carne ╚Öi lactate.

ÔÇ×Este destul de ╚Öocant. Risc─âm cu adev─ârat sustenabilitatea ├«ntregului sistem. Dac─â dorim s─â le permitem oamenilor s─â fac─â agricultur─â ╚Öi s─â m─ân├ónce, nu ar trebui s─â facem acest lucru.ÔÇŁ, a declarat Marco Springmann, cercet─âtor la Universitatea din Oxford ╚Öi autor al studiului.

El a ad─âugat c─â nu exist─â o solu╚Ťie simpl─â pentru a rezolva problema, ├«ns─â a subliniat importan╚Ťa schimb─ârii dietelor ╚Öi a tehnologiei agricole, precum ╚Öi a reducerii risipei alimentare.

Green Report Shop Produse alimentare eco

Conform cercet─âtorilor, pentru a limita ├«nc─âlzirea global─â la 2 grade Celsius, este nevoie de trecerea global─â la o diet─â ÔÇ×flexitarian─âÔÇŁ, ├«nsemn├ónd c─â lumea ar trebui s─â m─ân├ónce cu 75% mai pu╚Ťin─â vit─â, cu 90% mai pu╚Ťin─â carne de porc ╚Öi cu 50% mai pu╚Ťine ou─â. ├Än acela╚Öi timp, lumea ar m├ónca de trei ori mai multe leguminoase ╚Öi de patru ori mai multe nuci ╚Öi semin╚Ťe. Aceste m─âsuri ar ├«njum─ât─â╚Ťi emisiile provenite de la cre╚Öterea animalelor.

├Än ╚Ť─ârile bogate, schimb─ârile obiceiurilor alimentare vor trebui s─â fie ╚Öi mai radicale. Locuitorii Marii Britanii ╚Öi a Statelor Unite ale Americii vor trebui s─â reduc─â consumul de vit─â cu 90% ╚Öi consumul de lapte cu 60%. ├Äns─â milioane de oameni care tr─âiesc ├«n ╚Ť─âri s─ârace ╚Öi sunt subnutri╚Ťi ar trebui s─â m─ân├ónce mai multe produse animale.

Conform cercet─âtorilor, reducerea consumului de carne ar putea fi ob╚Ťinut─â prin educa╚Ťie, taxe, subven╚Ťii pentru alimente pe baz─â de plante ╚Öi schimb─âri ├«n meniurile ╚Öcolilor ╚Öi ale locurilor de munc─â.

Sunt necesare și schimbări majore în practicile agricole pentru a opri defrișările, lipsa apei și poluarea.

Conform lui Springmann, anumite schimbări în dietă și agricultură sunt deja implementate în jurul lumii, însă este nevoie de o schimbare la nivel global, în care oamenii să își schimbe dietele și să pună presiune pe politicieni pentru a face schimbările legislative necesare.

Noul studiu vine la scurt timp dup─â publicarea raportului ONU privind schimb─ârile climatice, care atrage aten╚Ťia asupra importan╚Ťei reducerii consumului de produse animale ╚Öi avertizeaz─â c─â tendin╚Ťele actuale sunt ├«n direc╚Ťia opus─â, iar consumul global de carne ar putea cre╚Öte cu 76% ├«n urm─âtoarele trei decenii.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii