Nivelurile de dioxid de carbon vor fi cu 50% mai mari fa╚Ť─â de perioada pre-industrial─â, ├«n 2021

in Poluare, Schimb─âri Climatice 12 January 2021 94 Views

Un prag simbolic privind schimb─ârile climatice va fi atins anul acesta: concentra╚Ťiile de dioxid de carbon din atmosfer─â, cauzate de activit─â╚Ťile oamenilor, vor fi cu 50% mai mari dec├ót ├«n perioada pre-industrial─â.

emisii dioxid de carbon

ÔÇ×Acumularea de dioxid de carbon din atmosfer─â, cauzat─â de oameni, este accelerat─âÔÇŁ, a declarat Richard Betts, cercet─âtor al climei la Met Office, biroul de Meteorologie al Marii Britanii. ÔÇ×A durat 200 de ani ca nivelurile s─â creasc─â cu 25%, ├«ns─â ├«n ultimii 30 de ani ne apropiem de o cre╚Ötere de 50%.ÔÇŁ

Emisiile ├«n urma arderii combustibililor fosili ╚Öi a desp─âduririlor vor cauza continuarea acumul─ârii de dioxid de carbon ├«n atmosfer─â ├«n 2021. Potrivit previziunilor, concentra╚Ťiile vor ajunge la 417 p─âr╚Ťi per milion (ppm) pentru prima dat─â, pentru c├óteva s─âpt─âm├óni, din aprilie p├ón─â ├«n iunie. Acest nivel record va fi cu 50% mai mare dec├ót concentra╚Ťia de 278 ppm la ├«nceputul erei industriale, de la sf├ór╚Öitul secolului al XVIII-lea.

Va urma apoi o sc─âdere, pe m─âsur─â ce plantele cresc ├«n emisfera nordic─â pe timpul verii ╚Öi absorb o parte din CO2. ├Äns─â, din septembrie, aceste emisii vor cre╚Öte din nou, cu o concentra╚Ťie medie anual─â de 416,3 ppm, portivit Reuters.

Nivelurile de dioxid de carbon au trecut demult de limita considerat─â sigur─â de c─âtre oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â din domeniul climei. La un summit privind clima de la Madrid, din decembrie 2019, secretarul general al Na╚Ťiunilor Unite Antonio Guterres a avertizat c─â nivelul de 400 ppm era c├ónva considerat ÔÇ×un punct critic de neg├ónditÔÇŁ.

Totu╚Öi, este de a╚Öteptat ca acumul─ârile de CO2 s─â fie u╚Öor mai sc─âzute dec├ót de obicei ├«n 2021 gra╚Ťie evenimentului La Ni├▒a, care aduce precipita╚Ťii abundente, ├«n urma c─ârora p─âdurile tropicale vor cre╚Öte ╚Öi vor absorbi dioxidul de carbon.

Citește și: 

Cum poate tehnologia s─â contribuie la reducerea emisiilor globale de CO2

Vaticanul va ajunge la zero emisii de carbon până în 2050, și-a asumat Papa Francisc

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci c├ónd aproape toat─â lumea spune ÔÇ×Nu se poate!ÔÇŁ, exist─â totu╚Öi c├ó╚Ťiva oameni care spun ÔÇ×Hai s─â g─âsim o solu╚Ťie!ÔÇŁ. Pe ei ├«i caut─â Oana Racheleanu, despre ei ├«i place s─â scrie.

Comentarii

comentarii