Directiva Single Use Plastic. Impact și implementare la nivel național

in Legislatie 24 March 2021 416 Views

Green Report, în parteneriat cu Reciclad’OR, vă invită să participați pe 25 martie la un nou eveniment din seria conferințelor dedicate managementului deșeurilor. Conferința online „Directiva Single Use Plastic. Impact și implementare la nivel național” va putea fi urmărită  live pe site-ul www.green-report.ro și pagina de Facebook a publicației începând cu ora 10:00.

3 iulie 2021 reprezintă data limită pentru implementarea Directivei 2019/904 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului (Directiva Single Use Plastic). România nu a anunțat până în acest moment niciun proiect de implementare a măsurilor expuse în Directivă.

Potrivit documentului, restricțiile de piață și marcarea regulilor de produs se aplică începând cu 3 iulie 2021, în timp ce cerințele de proiectare a produselor pentru sticle se aplică începând cu 3 iulie 2024, iar măsurile de responsabilitate extinsă a producătorului se aplică de la 31 decembrie 2024.

În plus, Directiva impune măsuri care vor conduce la schimbarea procesului de fabricație al sticlelor de plastic, acestea trebuind să conțină cel puțin 25% plastic reciclat până în 2025 (pentru sticlele PET) și 30% până în 2030 (pentru toate sticlele).

Având în vedere categoriile de produse pentru care Directiva introduce obligații, noile prevederi legale vor avea un impact semnificativ asupra multor industrii care vor resimți efectul costurilor suplimentare ce le vor fi impuse (producătorii de băuturi carbogazoase  sau care îmbuteliază apă de băut, operatorii din industria tutunului, comercianții care introduc pe piața națională produse din plastic de unică folosință, restaurantele de tip fast-food).

Conferința „Directiva Single Use Plastic. Impact și implementare la nivel național” urmărește inițierea și consolidarea dialogului dintre decidenții politici și reprezentanții industriilor vizate de măsurile Directivei, oferind un cadru de dezbateri pentru generarea de soluții pentru implementarea rapidă și eficientă a Directivei Single Use Plastic.

Speakerii evenimentului:

  • Barna Tanczos – Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor
  • Raul Pop – Secretar de stat, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor
  • Marius Brînzea – Director Strategie, Reciclad’OR
  • Alin Vișan – Președinte, Asociația Română pentru Ambalaje și Mediu
  • Elena Codeca – Vicepreședinte, Asociația Patronală a Producătorilor de Mase Plastice
  • George Bădescu – Director Executiv, Asociația Marilor Rețele Comerciale din România
  • Ștefan Drăghici – Administrator, Recycling Mondo Plast

Evenimentul va avea loc joi, 25 martie, începând cu ora 10:00. Conferința va fi transmisă live atât pe pagina de Facebook a Green Report, cât și pe pagina de internet a publicației – www.green-report.ro.

Comentarii

comentarii