Discutii pe tema schimbarilor climatice prezidate de Bush

George Bush ii asteapta miercuri, in Hawai, pe liderii celor mai importante economii mondiale, pentru a demonstra lumii intregi ca incearca sa lupte impotriva incalzirii globale, informeaza Herald Chronicle.

Intalnirea de doua zile de la Honolulu se va baza pe ideile summit-ului ONU de la Bali, Indonezia, din decembrie 2007, unde s-au pus bazele negocierilor pentru inlocuirea Protocolului de la Kyoto care expira in 2012 si pe care SUA, cel mai mare poluator mondial, nu l-a semnat inca.

"SUA a atins cel mai jos punct din toate timpurile in ceea ce priveste perceptia mondiala a atitudinii americane fata de mediu. La sfarsitul sesiunii de la Bali am fost abandonati si de cei mai apropiati aliati", a declarat Philip Clap, director al Pew Environment Group din Washington.

Andrew Hoffman, care studiaza mediul si dezvoltarea durabila de la Universitatea din Michigan, considera ca SUA trebuie sa vina cu propuneri concrete de actiune pentru a nu fi criticate si mai mult.

Avand in vedere, insa, ca viitoarea administratie americana va semna acordul climatic global, este de asteptat ca, in Hawai, George Bush sa-si pastreze pozitia obisnuita fata de atitudinea americana.

Reprezentantii americani au refuzat la Bali sa stabileasca tinte obligatorii pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Odata cu venirea lui Bush la Casa Alba ,in 2001, a fost adoptata o politica voluntara fata de limitarea emisiilor, strategie criticata vehement la nivel international.

Reprezentantii administratiei Bush sustin ca adoptarea unor tinte obligatorii ar slabi economia americana in fata unor tari concurente ca India si China, care nu sunt supuse unor reguli asemanatoare.

Este probabil ca Bush sa sustina cresterea finantarii internationale pentru cercetarea tehnologiilor care reduc emisiile. Casa Alba a promis deja sa investeasca miliarde de dolari in studiul energiilor regenerabile, sustinand dezvoltarea unui fond global pentru ajutarea tarilor in curs de dezvoltare in vederea implementarii acestor tehnologii.

Patrick Michaels, de la Institutul Cato a spus ca stimularea noilor tehnologii ar putea fi, pana la urma, una dintre cele mai mari contributii ale administratiei Bush la lupta cu schimbarile climatice.

"SUA realizeaza ca daca cineva va vrea sa faca ceva substantial pentru reducerea cantitatii de CO2 din atmosfera, asta presupune o noua linie tehnologica pe care nu o avem astazi. Multi oameni vor sa aiba o bagheta magica cu care sa indrepte lucrurile, asta pur si simplu nu se poate", a aratat Michaels.

La Bali, Uniunea Europeana a amenintat ca va boicota summitul din Hawaii pana cand Statele Unite au acceptat sa ia parte la noi discutii despre schimbarile climatice. Si alte tari au criticat SUA in timpul negocierilor, iar reprezentantul Papua Noua Guinee a declarat public ca cea mai mare putere a lumii trebuie fie sa conduca lupta, fie sa iasa din ea.

Chiar si fostul vicepresedinte Al Gore s-a plans: "Propria mea tara este responsabila pentru obstructionarea progresului la Bali", a aratat Gore inainte de a adauga ca un nou presedinte va veni in Statele Unite in 2008.

Foto: catavencu.ro

spot_img

Ultimele știri