Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Disparitia dinozaurilor a contribuit la cresterea in marime a mamiferelor 

Disparitia dinozaurilor, eveniment petrecut in urma cu 65 de milioane de ani, a condus la ”succesul” mamiferelor pe Terra, a caror talie, pana atunci modesta, a inregistrat o evolutie spectaculoasa, potrivit unui studiu publicat in revista americana Science, informeaza AFP.

Dupa ce au domnit timp de 200 de milioane de ani pe planeta noastra, dinozaurii au disparut, potrivit unei teorii actuale, in urma impactului cu Terra a unui meteorit, care a afectat clima la nivel global.

Aceasta extinctie, care a afectat si alte specii, a lasat intacta o vegetatie vasta, sursa de hrana a multor specii de dinozauri, a explicat Jessica Theodor, profesor de biologie la Universitatea Calgary din Canada, coautoare a studiului.

Mamiferele, vietuitoare ce aveau pana atunci dimensiuni relativ mici, cuprinse intre trei grame si 15 kilograme, au inceput sa consume aceste resurse de hrana, au ajuns sa cantareasca pana la 17 tone, dupa care au revenit la dimensiuni mai putin uriase, in urma cu 35 de milioane de ani. Cu cat clima era mai rece, cu atat aceste animale erau mai mari. 

Ecosistemul s-a reprogramat

In afara faptului ca a confirmat, prin intermediul analizei fosilelor descoperite, ca mamiferele au crescut spectaculos in inaltime si greutate dupa disparitia dinozaurilor, acest studiu a relevat, totodata, faptul ca ecosistemul Terrei a fost capabil sa se ”reprogrameze” destul de repede, pentru a raspunde nevoilor crescande ale acestor animale, a caror talie a inregistrat o crestere exploziva. 

”Dinozaurii au disparut in urma cu 65 de milioane de ani si, intr-un interval de 25 de milioane de ani, ecosistemul s-a reprogramat, pentru a raspunde nevoilor nutritive tot mai mari ale acestor animale, care au devenit la randul lor tot mai mari. In termeni geologici, aceasta este o perioada scurta, marcata de o evolutie cu adevarat rapida”, a declarat Jessica Theodor.

”Nimeni nu a documentat pana acum aceste fenomene. Am analizat toate perioadele succesive si am determinat pentru fiecare grup de mamifere, de pe toate continentele, speciile care au crescut cel mai mult”, a adaugat cercetatoarea canadiana.

Viata animalelor, influentata de dimensiune

Obiectivul studiului a fost de a reexamina anumite intrebari cheie referitoare la dimensiunile mamiferelor, deoarece ”marimea influenteaza intreaga viata a unui animal, de la reproducere pana la extinctie”, a explicat John Gittleman, profesor de ecologie la Universitatea din Georgia (SUA), coautor al studiului.

In opinia acestui specialist, mamiferele reprezinta un excelent studiu de caz, deoarece pe Terra exista o mare varietate de specii. In plus, "exista mult mai multe indicii despre mamifere, comparativ cu oricare alt grup de animale", afirma John Gittleman. 
Fosilele de mamifere au o calitate mult mai buna decat fosilele altor grupuri de animale, deoarece in special dintii lor se conserva foarte bine. In plus, exista o buna corelatie intre dimensiunile dintilor si talia animalului.

”Banca de date despre mamifere este completa si unica. Dupa disparitia dinozaurilor, mamiferele au devenit tot mai mari, pe masura ce se diversificau pentru a umple nisele ecologice, acesta fiind un fenomen bine documentat deja in America de Nord. Dorim sa aflam daca acelasi lucru s-a produs si in celelalte zone de pe Terra”, a concluzionat cercetatorul american.

 

spot_img

Ultimele știri