Dispozitivele electronice se intrec cu avioanele la emisiile de carbon

Activitatile din sectoarele IT, telecomunicatii, media si entertainment produc aproape la fel de multe gaze cu efect de sera ca si sectorul aviatic, potrivit unui studiu efectuat de Institutul Regal de Tehnologie din Stockholm, citat de TriplePrundit.com.

Aceste sectoare de activitate produc aproape 3% din gazele globale cu efect de sera, in timp ce industria aviatica plus infrastructura aferenta produce aproape 5% din totalul emisiilor GHG.

Fara infrastructura adiacenta, procentul emisiilor de carbon produse de industria aviatica ar fi egal cu cel produs de activitatile din tehnologie IT, telecomunicatii, media si entertainment.

Cifrele arata ca sectoarele IT si telecom au generat in 2007 peste 1.3% din emisiile globale, echivalentul a 620 de megatone de dioxid de carbon.

Activitatile din entertainment au produs in acelasi an peste 1.7 % din totalul global al gazelor cu efect de sera, respectiv 820 de magatone de CO2.

Aici este inclusa si infrastructura acestor domenii de activitate: retele, servere, centre de date.

Studiul mai arata ca, in 2007, la nivel global existau 3 miliarde de telefoane mobile, un miliard de PC-uri si 1.7 miliarde de televizoare. Astazi, numarul telefoanelor mobile in folosinta a ajuns la 4.5 miliarde.

Spam-urile consuma energie cat doua milioane de case

Serverele sau centrele de date consuma foarte multa energie si degaja emisii de carbon pe masura.

Un server de capacitate medie consuma anual energie cat 40000 de case. In Statele Unite, serverele consuma 3% din toata energia disponibila, iar estimarile arata ca piata centrelor de date va creste de la 3.82 miliarde de dolari, cat valoreaza in prezent, la aproape 14 miliarde de dolari pana in 2015.

Sectorul IT a reusit totusi sa isi reduca emisiile anuale de CO2  cu peste 32 de milioane de tone, din 2007 pana in prezent, economisind peste 2 miliarde de dolari anual la facturile de energie.

Aplicatiile de webmail s-au extins atat de mult incat s-a constatat ca energia necesara pentru a procesa spamurile din emailuri este de ajuns pentru alimentarea cu energie electrica a doua milioane de case.

Tehnologia ajuta la eficientizarea energetica

Un studiu efectuat in 2008 de Consiliul American pentru Eficienta Energetica arata ca progresul tehnologic a dus la o crestere insemnata a eficientei energetice.

Astazi se consuma mai putin de jumatate din cantitatea de energie folosita in 1970 pentru o unitate de produs, arata un raport elaborat de CAEE pentru a populariza progresul tehnologic ca metoda de a rezolva unele dintre problemele natiunii legate de economia la energie.

Nicoleta Banila

 

spot_img

Ultimele știri