Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Distrugerea unui bec economic în locuință crește de 20 de ori limita admisă de mercur

Becurile fluorescente și cele compacte sunt concepute pentru a utiliza cu până la 75% mai puțină energie decât un bec incandescent standard. În medie, un bec compact fluorescent conține până la 5 miligrame de mercur. E o concentrație mică, însă dacă un astfel de bec se sparge într-o casă concentrația de mercur va fi de 20 de ori mai mare decât limita admisă. În plus, deoarece sunt miliarde de astfel de surse de lumină în lume, mercurul folosit pentru funcționarea acestora reprezintă un real pericol pentru mediu și populație în cazul în care nu sunt depozitate corect atunci când acestea devin deșeuri, sau mai rău, nu sunt reciclate.

https://www.facebook.com/MihneaRattePhotography

Green Lamp din Buzău este singura instalație de reciclare a becurilor economice sau a altor surse de lumină din România. Procesul de reciclare este unul extrem de strict, iar regulile de securitate în muncă sunt urmate punct cu punct. Toți cei care lucrează aici poartă măști de gaze și încălțăminte antiderapantă.  „Pentru cine stă aici un sfert de oră nu este periculos, însă cei care lucrează aici stau mai bine de șapte ore pe zi și atunci sunt obligați să poarte măștile de gaze. Analizele de sânge pentru detectarea mercurului sunt făcute de trei ori pe an. Nu am avut probleme de sănătate până acum, în schimb suntem foarte stricți când vine vorba de regulile de igienă, deoarece dacă nu sunt respectate angajații se pot contamina”, a explicat Matrius Costache, directorul general al Green Lamp.

Green Report Shop Casa ECO

Aerul este schimbat de cinci ori pe oră

Acesta a adăugat că în unele cazuri, neoanele sau becurile se sparg sau vin deja sparte, iar în aceste condiții praful pe care îl conțin se depune pe suprafețe. Pentru că mercurul este un metal greu întotdeauna va sta pe sol, iar podeaua instalației este udată permanent. Praful, chiar dacă este contaminat sau nu, este aspirat și depus pentru a fi distilat. „La ieșire avem o cabină cu duș de aer pe care muncitorii o folosesc pentru a-și curăta echipamentul atunci când se duc în pauza de masă sau ies din tură”, a mai spus Costache.

https://www.facebook.com/MihneaRattePhotography

Deși toți muncitorii sunt echipați cu măști de gaze, o instalație de ventilație care acoperă întreaga suprafață colectează și epurează aerul din incintă înainte de a fi eliberat în atmosferă. Calitatea aerului este testată de două ori pe oră cu un detector de mercur portabil. „În cazul în care se întregistrează o depășire a concentrației, ventilația este mărită, iar lucrul este oprit până la revenirea valorii normale. Aerul din incintă este schimbat de cinci ori într-o oră”, a mai spus Marius Costache.

Cabina de duș cu aer comprimat.
Cabina de duș cu aer comprimat.

Sortare, neutralizare, reutilizare

Procesul de reciclare este unul simplu și se face în câțiva pași. Întâi sursele de lumină sunt sortate și așezate pe categorii: tuburi de neon, becuri economice, LED-uri și becuri de iluminat stradal. Tuburile de neon sunt întroduse într-o instalație care taie parțile metalice și de plastic, aspiră praful din interior și mărunțește sticla. Spre deosebire de acestea, becurile economice sau led-urile sunt pur și simplu sfărâmate. Praful este aspirat, iar separarea fracțiilor se face automat.

sortare
Procesul de sortare.

În cazul becurilor de iluminat stradal, reciclarea se face în doi pași. Întâi instalația de reciclare sparge bulbul de stică, iar apoi taie partea metalică de corpul care conține praful de mercur. Acesta din urmă va fi trimis direct spre distrugere. Praful colectat din tuburi și becuri este depozitat în niște recipienți speciali care apoi sunt introduși într-un distilator pentru mercur. Procesul durează între 12 și 15 ore. La final se  obține mercur de o puritate de 99,99%. „Comerțul cu mercur este interzis și de aceea noi îl predăm unor instalații speciale care îl distrug la temperaturi extrem de înalte”, a mai spus directorul general Green Lamp.

Instalația pentru distilarea mercurului.
Instalația pentru distilarea mercurului.

Sticla rezultată, purificată, este trimisă mai departe către cei care o topesc și o reutilizează. „Încercăm acum un proiect cu cei câțiva producători care fabrică tuburi de sticlă prin care (…) sticla de la becuri și tuburi de neon să fie refolosită tot pentru fabricarea acestora”, a adăugat Marius Costache.

Recolamp, cel mai mare colector de deșeuri de echipamente de iluminat

Potrivit celor mai recente date, publicate de Agenția Națională pentru Protecția Mediului, în 2013, în România, toți cei autorizați să se ocupe de managementul deșeurilor de echipamente de iluminat au colectat 599,27 tone. Din cantitatea totală, Recolamp, asociație non-profit specializată exclusiv în gestiunea deșeurilor de echipamente de iluminat, a gestionat singură 476 tone, adică aproximativ 80%. Cu toate acestea, potrivit reprezentanților Recolamp, la nivel național, se colectează doar 15% din cantitatea de deșeuri de echipamente de iluminat introdusă pe piață.

https://www.facebook.com/MihneaRattePhotography

„Este  nevoie de transparență în piață, mai ales în lumina noilor țintelor clare de colectare. Începând cu 1 ianuarie 2016 ținta de colectare va fi de minim 40% din greutatea medie a produselor introduse pe piață, în ultimii trei ani, de către producătorii români. Iar până în 2021, românii trebuie să fie capabili să asigure colectarea și tratarea a minim 65% din deșeurile de echipamente electrice”, a declarat directorul general al Recolamp, Béla Kovács.

Anul trecut, Recolamp a reprezentat 164 de importatori de echipamente de iluminat, cărora le-a preluat responsabilitatea legală cu privire la gestionarea deșeurilor din echipamentele electrice și electronice puse pe piață. Asociația a ridicat în medie în fiecare lună deșeuri de echipamente de surse de iluminat de la 372 de generatori de deșeuri din întreaga țară. Acest lucru a fost posibil  datorită protocoalelor de colaborare încheiate aproape 10.000 de clădiri de birouri, platforme industriale, magazine, spitale, primării, firme care se ocupă cu iluminat stradal.

Începând cu 2008, orice companie din România poate solicita containere customizate și poate beneficia de infrastructura națională de colectare pe care aociația a dezvoltat-o. Colaborarea cu Recolamp este gratuită, organizația asigurând preluarea deșeurilor de la cantitatea minimă de 20 de kilograme sau 100 de bucăți de becuri și/sau tuburi fluorescente și 50 de kilograme pentru deșeurile de corpuri de iluminat.

Citește și:

Iluminatul public ecologic, posibil în România?

Spania va avea primul sistem de iluminat stradal alimentat exclusiv cu energie eoliană si solară

Brașov: Prize pentru mașinile electrice și hibrid, pe stâlpii de iluminat

Cluj-Napoca iluminat ecologic pe banii elvețienilor

spot_img

Ultimele știri