Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Doar 4% din oceanele lumii au scapat de impactul activitatilor umane

Doar 4% din oceanele mondiale raman neatinse de activitatile umane, potrivit primei harti globale a impactului uman asupra marilor, informeaza BBC News.

Un studiu din jurnalul Science arata ca schimbarile climatice, poluarea si alti factori umani au afectat puternic apele marine. Doar mici zone inghetate din apropierea polilor mai sunt relativ salbatice, dar si aici planeaza amenintarea topirii ghetarilor.

Benjamin Halpern, principalul autor al studiului, de la Centrul National pentru Analiza si Sinteza Ecologica din Santa Barbara SUA a spus ca oamenii au un efect major asupra oceanelor si ecosistemelor marine.
"Multe studii au aratat in trecut impactul activitatilor individuale. Dar pentru prima data am realizat o harta globala a acestor activitati diferite pentru a putea vedea imaginea de ansamblu a impactului uman", a declarat acesta.

Mark Spalding, co-autor al studiului, a adaugat ca harta este prima incercare de a descrie si cuantifica amenintarile produse de factorii umani, de la transportul naval la pescuitul excesiv.

"Exista un element de avertizare cand vezi o harta ca asta care cere o actiune imediata. Cred ca este cel mai clar semnal ca trebuie sa incepem sa avem grija de zonele de coasta si de oceane", a spus Mark Spalding.

Echipa internationala formata din 20 de cercetatori americani, canadieni si britanici au construit un model complex pentru a gestiona cantitatile mari de informatii din cele 17 amenintari umane. Expertii au impartit oceanele in sectiuni de un kilometru patrat si au analizat cum oamenii influenteaza prin activitatile lor mediul marin. Urmatorul pas a fost calcularea scorurilor impactului pentru fiecare locatie.

"Cred ca marea surpriza a fost sa vedem marimea impactului uman. Nu a scapat nimic. Este socant sa vezi harta", a declarat Mark Spalding, cercetator la grupul international de conservare Nature Conservancy.El a adaugat ca principalele cauze ale distrugerii sunt pescuitul excesiv si schimbarile climatice. Expertii spera ca harta va fi folosita pentru a grabi eforturile de conservare marine.

Andrew Rosenberg, profesor de resurse naturale la Universitatea New Hampshire SUA, a spus ca factorii de decizie nu se mai pot concentra pe pescuit sau poluare ca si cum ar fi efecte diferite.

spot_img

Ultimele știri