Cum arat─â albirea coralilor

in Biodiversitate, Poluare 13 July 2017 325 Views

Un regizor american a filmat mai mult de 650 de ore sub ap─â pentru ca publicul s─â aib─â o imagine mai pu╚Ťin abstract─â asupra fenomenului de albire a coralilor.

coralilor

foto: printscreen youtube Chasing Coral | Official Trailer [HD] | Netflix

Chasing Coral (n.r. Goana dup─â Corali) este documentarul ├«n care recifele de corali au fost studiate, filmate ╚Öi fotografiate pentru a prezenta cum sunt afecta╚Ťi ace╚Ötia de cre╚Öterea temperaturii apelor. Realizarea filmului a durat trei ani ╚Öi jum─âtate ╚Öi acesta se concentreaz─â pe albirea Marii Bariere de Corali din 2016. Provocarea pentru echipa care a produs filmul a fost realizarea aceluia╚Öi cadru, pentru a putea fi creat apoi efectul de time-lapse ╚Öi pentru a putea fi v─âzute schimb─ârile ├«n timp real.┬á

Jeff Orlowski, regizorul acestui film, nu este la primul documentar de acest gen. ├Än 2012, el a mai realizat un film, Chasing Ice (n.r. Goana dup─â ghea╚Ť─â), care documenteaz─â topirea ghe╚Ťarilor prin tehnica fotografic─â time-lapse.

Speciali╚Ötii spun c─â schimb─ârile climatice sunt un factor principal care declan╚Öeaz─â fenomenul de albire a coralilor, prin cre╚Öterea temperaturii apelor. Solu╚Ťia este, sus╚Ťin ei, reducerea emisiilor de gaze cu efect de ser─â.

├Än ultimul an, Marea Barier─â de Corali din Australia a pierdut aproape o treime din corali. Potrivit cercet─ârilor, circa 29% din corali au murit ├«n 2016. Ceea ce ├«nseamn─â o cre╚Ötere cu 22% fa╚Ť─â de cifra estimat─â la jum─âtatea anului 2016. Fenomenul de degradare a coralilor este cauzat de cre╚Ötere a temperaturii oceanelor, determinat─â la r├óndul s─âu de ├«nc─âlzirea global─â.

Documentarul va avea premiera pe Netflix în 14 iulie.

Citește și: Studiu: crema pentru plajă omoară coralii

Comentarii

comentarii