Doi economi╚Öti au primit premiul Nobel pentru munca depus─â ├«n domeniul cre┼čterii economice sustenabile ╚Öi schimb─ârii climatice

in Business 10 October 2018 34 Views

Premiul Nobel pentru economie din acest an a fost acordat economiștilor William Nordhaus și Paul Romer pentru munca lor în domeniul creșterii durabile. Cercetările economiștilor americani se concentrează asupra modului în care schimbările climatice și tehnologia au afectat economia, potrivit BBC.

Academia Regal─â a ╚śtiin╚Ťelor din Suedia a declarat c─â au abordat “unele dintre cele mai urgente ├«ntreb─âri” ale noastre legate de modul ├«n care se poate ob╚Ťine o cre╚Ötere durabil─â.

Duo-ul va primi nou─â milioane coroane suedeze. Prof. Nordhaus, de la Universitatea Yale, a fost prima persoan─â care a creat un model care descrie interac╚Ťiunea dintre economie ╚Öi clim─â, a spus academia. Prof. Romer, de la ╚ścoala de Afaceri Stern din Universitatea din New York, a ar─âtat c─â for╚Ťele economice guverneaz─â dorin╚Ťa firmelor de a produce noi idei ╚Öi inova╚Ťii.

“Constat─ârile lor au l─ârgit semnificativ domeniul de aplicare al analizei economice prin construirea de modele care explic─â modul ├«n care economia de pia╚Ť─â interac╚Ťioneaz─â cu natura ╚Öi cuno╚Ötin╚Ťele”, a spus academia ├«n declara╚Ťie.

Prof. Romer a acuzat controverse la ├«nceputul acestui an, c├ónd a demisionat ├«n func╚Ťia de economist-╚Öef al B─âncii Mondiale dup─â doar 15 luni de la locul de munc─â.

Coali╚Ťia pentru Economie Circular─â, semnal de alarm─â: ÔÇŁOUG 74/2018 elimin─â taxa la groap─âÔÇŁ

El a sus╚Ťinut c─â clasamentul Chile ├«ntr-un raport “Doing Business” urm─ârit ├«ndeaproape ar fi putut fi manipulat din motive politice de c─âtre pre╚Öedintele socialist Michelle Bachelet.

A venit pe fondul rapoartelor c─â economistul a intrat ├«n conflict cu colegii de la Word Bank ├«n leg─âtur─â cu o serie de probleme, inclusiv despre cultura organiza╚Ťiei ╚Öi despre utilizarea gramaticii de c─âtre economi╚Öti.

Coment├ónd premiul, Prof. Romer a declarat reporterilor: “Cred c─â mul╚Ťi oameni au impresia c─â protejarea mediului ├«nconjur─âtor va fi at├ót de costisitoare ╚Öi at├ót de dificil─â ├«nc├ót ei vor s─â ignore [acest lucru]. Dar putem s─â facem┬á progrese┬áabsolut substan╚Ťiale ├«n protejarea mediului ╚Öi s─â facem acest lucru f─âr─â a renun╚Ťa la ╚Öansa de a sus╚Ťine cre╚Öterea economic─â”.

Premiul Nobel pentru economie – cunoscut sub denumirea de Sveriges Riksbank – a fost creat de Banca Central─â Suedez─â “├«n memoria lui Alfred Nobel” ╚Öi acordat─â pentru prima dat─â ├«n 1969.

Acest premiu este spre deosebire de celelalte premii, care au fost create datorit─â ultimei dorin╚Ťe din testamentul filantropului ╚Öi acordate pentru prima dat─â ├«n 1901.

Anul trecut, economistul american Richard Thaler, autorul celui mai bun vânzător Nudge, a câștigat pentru munca sa în economie comportamentală.

Germania ╚Öi Polonia, cei mai mari consumatori de c─ârbuni din Europa, ├«ncurajeaz─â tranzi╚Ťia la o economie neutr─â din punct de vedere al carbonului

Comentarii

comentarii