Doi economiști au primit premiul Nobel pentru munca depusă în domeniul creşterii economice sustenabile și schimbării climatice

in Business 10 October 2018 73 Views

Premiul Nobel pentru economie din acest an a fost acordat economiștilor William Nordhaus și Paul Romer pentru munca lor în domeniul creșterii durabile. Cercetările economiștilor americani se concentrează asupra modului în care schimbările climatice și tehnologia au afectat economia, potrivit BBC.

Academia Regală a Științelor din Suedia a declarat că au abordat “unele dintre cele mai urgente întrebări” ale noastre legate de modul în care se poate obține o creștere durabilă.

Duo-ul va primi nouă milioane coroane suedeze. Prof. Nordhaus, de la Universitatea Yale, a fost prima persoană care a creat un model care descrie interacțiunea dintre economie și climă, a spus academia. Prof. Romer, de la Școala de Afaceri Stern din Universitatea din New York, a arătat că forțele economice guvernează dorința firmelor de a produce noi idei și inovații.

“Constatările lor au lărgit semnificativ domeniul de aplicare al analizei economice prin construirea de modele care explică modul în care economia de piață interacționează cu natura și cunoștințele”, a spus academia în declarație.

Prof. Romer a acuzat controverse la începutul acestui an, când a demisionat în funcția de economist-șef al Băncii Mondiale după doar 15 luni de la locul de muncă.

Coaliția pentru Economie Circulară, semnal de alarmă: ”OUG 74/2018 elimină taxa la groapă”

El a susținut că clasamentul Chile într-un raport “Doing Business” urmărit îndeaproape ar fi putut fi manipulat din motive politice de către președintele socialist Michelle Bachelet.

A venit pe fondul rapoartelor că economistul a intrat în conflict cu colegii de la Word Bank în legătură cu o serie de probleme, inclusiv despre cultura organizației și despre utilizarea gramaticii de către economiști.

Comentând premiul, Prof. Romer a declarat reporterilor: “Cred că mulți oameni au impresia că protejarea mediului înconjurător va fi atât de costisitoare și atât de dificilă încât ei vor să ignore [acest lucru]. Dar putem să facem  progrese absolut substanțiale în protejarea mediului și să facem acest lucru fără a renunța la șansa de a susține creșterea economică”.

Premiul Nobel pentru economie – cunoscut sub denumirea de Sveriges Riksbank – a fost creat de Banca Centrală Suedeză “în memoria lui Alfred Nobel” și acordată pentru prima dată în 1969.

Acest premiu este spre deosebire de celelalte premii, care au fost create datorită ultimei dorințe din testamentul filantropului și acordate pentru prima dată în 1901.

Anul trecut, economistul american Richard Thaler, autorul celui mai bun vânzător Nudge, a câștigat pentru munca sa în economie comportamentală.

Germania și Polonia, cei mai mari consumatori de cărbuni din Europa, încurajează tranziția la o economie neutră din punct de vedere al carbonului

Comentarii

comentarii