VIDEO Domeniul Dahlem, o fermă cu rol educațional, într-o aglomerație urbană

in Biodiversitate, EcoLIFESTYLE 25 May 2017 184 Views

18 hectare cultivate cu 70 de specii de plante și vreo 10 tipuri de animale sunt atracția a cel puțin 300.000 de vizitatori anual. Iată cum arată și unde se află ferma-muzeu.

fermă urbană dahlem 0

„Cucuriguuu!”, îngână entuziasmată o fetiță, în timp ce mama ei o aprobă. Porcii se retrag în coteț, deranjați de privirile vizitatorilor. O tânără curăță meticulos coama unui cal bine-întreținut, apoi îl duce la o plimbare prin țarc.

fermă urbană dahlem

O adolescentă aleargă cu fărașul să prindă din zbor balega unui ponei, după ce tocmai terminase de curățat țarcul. Vacile și vițeii privesc impasibili trecătorii, rumegând tacticos. Pe cele două pajiști alăturate, zeci de tineri, adulți și copii se relaxează, sfidând faptul că este luni, zi lucrătoare.

fermă urbană dahlem

În zona dedicată serelor, o doamnă-grădinăreasă îi explică unei tinere neexperimentate cum să aibă grijă de răsaduri. În apropiere, sunt parcate utilajele tradiționale și moderne folosite la munca câmpului.

fermă urbană dahlem

În atelier, doi meșteri fierari îi învață pe doi ucenici tainele meseriei. Un meșter cu 30 de ani experiență în artizanat învârte se zor la roata olarului, obținând ulcioare în miniatură. Un altul restaurează de zor mobilă veche. Plimbându-te pe cărările dintre țarcuri, printre animale, plante și oameni, te simți complet ferit de agitația orașului.

fermă urbană dahlem

Unde se petrec toate aceste activități

Nu este greu de intuit că toate acestea se petrec la o fermă. Surprinzător este însă că că ferma se află în inima Berlinului, la două minute de o stație de metrou. Se numește „Domeniul Dahlem” și a fost special creată pentru a-i reconecta pe cetățenii orașului cu agricultura tradițională. Am discutat cu Jacqueline Janke, PR-ul fermei, despre principalele activități și scopul lor.

Dacă vă imaginați că în România nu vom avea parte prea curând de ceva similar, trebuie să aflați că o astfel de fermă deja există. Ce-i drept, nu este situată în capitală, ci la 30 de km de București. Puteți citi aici povestea fermei Cocoșu Roșu.

Comentarii

comentarii