Doomsday Clock: 2 minute până la apocalipsă

in Schimbări Climatice 30 January 2019 41 Views

Umanitatea se îndreaptă rapid spre apocalipsă conform „Doomsday Clock” („Ceasul apocalipsei”), care indică riscul de extincție al civilizației din cauza bombelor nucleare și a schimbărilor climatice.

The Bulletin of the Atomic Scientists a anunțat că ceasul apocalipsei, care este anunțat anual, a rămas la două minute înainte de miezul nopții, la fel ca anul trecut. Singura oară când comisia de cercetători și foști oficiali a evaluat un asemenea risc a fost în 1953, la începutul Războiului Rece.

Principalele riscuri înfruntate de umanitate sunt lipa ambiței politice în ceea ce privește combaterea schimbărilor climatice, colapsul unor tratate internaționale privind controlul armelor și politicile SUA și ale Rusiei, care se concentrează pe modernizarea arsenalelor nucleare în loc să renunțe la ele.

„Suntem ca pasagerii de pe Titanic, ignorând iceberg-ul din fața noastră, bucurându-ne de mâncarea și muzica bună. Este târziu și devine tot mai târziu. Trebuie să trezim oamenii.”, a declarat Jerry Brown, fostul guvernator al Californiei și președinte executiv al grupului.

Faptul că ceasul nu s-a schimbat față de anul trecut nu indică vești bune, a explicat Rachel Bronson, președintele Bulletin of the Atomic Scientists.

„Noul anormal este o depărtare periculoasă și dăunătoare de timpurile în care SUA urmărea rolul de lider în crearea și susținerea acordurilor mondiale care promovau o planetă mai sigură și mai sănătoasă. Noul anormal descrie un moment în care faptele devin imposibil de distins de ficțiune, subminându-ne capacitatea de a dezvolta și aplica soluții pentru marile probleme ale timpurilor noastre.”

grafic realizat de BBC

Fostul secretar al apărării din SUA, William Perry, a declarat că întâlnirea între Donald Trump și Kim Jong-un care a avut loc în Singapore în luna iunie 2018 nu a avut ca rezultat nicio măsură din partea Coreei de Nord de a își desființa arsenalele nucleare. Perry a amintit de intenția lui Trump de a se retrage din Tratatul pentru Forțele Nucleare Intermediare (INF) semnat în 1987. 

“Când te retragi din tratate, pierzi această sursă de dialog importantă. După propria mea judecată, față de anul trecut, stăm mai prost.”, a declarat Perry.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Brașov și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Scrie, face fotografii pe film și visează la o lume în care omul își reîntoarce sufletul către natură.

Comentarii

comentarii