Ministerul Mediului: Peste 1.000 de dosare penale, pentru t─âieri ilegale

in EcoLIFESTYLE, Legislatie 14 August 2020 125 Views

├Än urma controalelor realizate de institu╚Ťiile Ministerului Mediului ├«n prima jum─âtate a anului 2020, au fost ├«ncheiate 1.052 de dosare penale pentru cazuri de t─âieri ilegale. Cele mai multe dosare sunt ├«n Bra╚Öov, iar cele mai mari volume de mas─â lemnoas─â t─âiat─â ilegal au fost descoperite ├«n Maramure╚Ö.

├Än primele ╚Öase luni ale anului, institu╚Ťiile Ministerului Mediului au realizat un num─âr total de 106.000 de controale care s-au ├«ncheiat cu ├«ntocmirea a 1.100 de dosare penale. Peste 95% din acestea, respectiv 1.052, au fost ├«ncheiate pentru cazuri de t─âieri ilegale identificate ├«n teren.

Controalele au fost efectuate peste tot ├«n ╚Ťar─â prin Direc╚Ťia Corp Control, Integritate ╚Öi Anticorup╚Ťie, G─ârzile Forestiere, Regia Na╚Ťional─â a P─âdurilor ÔÇô Romsilva, dar ╚Öi prin personalul silvic cu atribu╚Ťii de control din cadrul ocoalelor silvice de regim.

ÔÇ×A╚Ötept ca aceste dosare s─â fie c├ót mai repede instrumentate de procurori. ╚Üara are nevoie de exemple ale consecin╚Ťelor unor astfel de infrac╚Ťiuni. Totodat─â, v─â asigur c─â, odat─â cu adoptarea Codului Silvic, num─ârul dosarelor penale se va dubla, cel pu╚Ťin. Asta pentru c─â orice furt de lemn va fi considerat infrac╚ŤiuneÔÇŁ, a declarat ministrul mediului, apelor ╚Öi p─âdurilor, Costel Alexe.

Geplaatst door Ministerul Mediului – Rom├ónia op Donderdag 13 augustus 2020

Conform raportului de control, jude╚Ťele unde au fost identificate cele mai multe infrac╚Ťiuni din Rom├ónia ╚Öi au fost ├«ncheiate cele mai multe dosare penale sunt: Bra╚Öov (131 de dosare), Cluj (95), Bac─âu (72), Covasna (71), Timi╚Ö (68), Arge╚Ö (61) ╚Öi Mure╚Ö (58).

C├ót prive╚Öte cele mai mari volume de mas─â lemnoas─â t─âiat─â ilegal, acestea au fost descoperite ├«n jude╚Ťele: Maramure╚Ö ÔÇô 104.091 mc, Timi╚Ö ÔÇô 5.470 mc, Bistri╚Ťa ÔÇô 3.400 mc, pe raza de control a G─ârzii Forestiere Oradea ÔÇô 3.169 mc, Sibiu ÔÇô 3.024 mc, Mure╚Ö ÔÇô 3.080 mc, Suceava ÔÇô 2.456 mc.

ÔÇ×Controalele nu au fost doar ├«n p─âdure, am avut echipe ╚Öi pe drumurile publice. ├Än total, am efectuat 48.000 de controale ale autovehiculelor care transportau material lemnos pe drumurile ╚Ť─ârii. Zilnic, de la ├«nceputul anului, am surprins peste 12 transporturi ilegale de material lemnosÔÇŁ, a mai precizat ministrul Costel Alexe.

├Än ceea ce prive╚Öte p├órghiile pentru a combate fenomenul de t─âieri ilegale de lemn, ministrul a men╚Ťionat c─â:

ÔÇ×Ne lupt─âm cu acest fenomen folosind mai multe metode. Acest cancer nu poate fi vindecat cu un singur medicament. A╚Öa c─â, prima noastr─â tactic─â a fost s─â construim un sistem prin care s─â supraveghem zi ╚Öi noapte ceea ce se ├«nt├ómpl─â ├«n p─âdurile ╚Ť─ârii. Am finalizat sistemul care poate face asta: SUMAL-ul. SUMAL-ul ne permite s─â vedem din Bucure╚Öti ce se ├«nt├ómpl─â ├«n Cara╚Ö-Severin sau ├«n oricare alt─â zon─â a ╚Ť─ârii, ╚Öi invers. SUMAL-ul a fost deja aprobat prin Hot─âr├óre de Guvern dup─â ani de tergivers─âri, fiind acum ├«n etapa de implementare, peste tot ├«n ╚Ťar─â. Apoi, am recurs la o alt─â tactic─â! Cea a sanc╚Ťiunilor aspre. Degeaba vom monitoriza p─âdurile ├«n timp real ╚Öi-i vom prinde pe infractori dac─â ace╚Ötia nu sunt pedepsi╚Ťi pe m─âsura ilegalit─â╚Ťilor pe care le comit. Ne trebuie sanc╚Ťiuni dure care s─â descurajeze din start inten╚Ťiile ilegale. Sus╚Ťinem modific─âri cheie ale Codului silvic care vor promova o legisla╚Ťie de temut: cei care vor fi prin╚Öi c─â fur─â vor putea ajunge ╚Öi ├«n ├«nchisoare ╚Öi cu autovehiculul cu care transport─â lemnul ilegal, confiscatÔÇŁ.

Investiga╚Ťie Recorder ╚Öi controale blocate de Ministerul Mediului

Jurnali╚Ötii de la Recorder au publicat o investiga╚Ťie ├«n care arat─â cum se fur─â lemn dintr-o p─âdure de stat aflat─â ├«ntr-o arie protejat─â ╚Öi administrat─â de Ocolul Silvic Gurghiu, jude╚Ťul Mure╚Ö.

ÔÇ×Imediat dup─â difuzarea investiga╚Ťiei, Regia Na╚Ťional─â a P─âdurilor- Romsilva a deta╚Öat 30 de oameni din ╚Ťar─â s─â verifice ilegalit─â╚Ťile de pe Valea Gurghiului, dar speciali╚Ötii ajun╚Öi ├«n teren au fost l─âsa╚Ťi f─âr─â instrumentele cu care s─â efectueze controlul (ciocanele silvice pentagonale) pentru c─â nu au mai primit o aprobare de la ministrul Mediului, Costel AlexeÔÇŁ, au scris cei de la Recorder.

Potrivit jurnali╚Ötilor, controalele au fost blocate patru zile. Ministrul Mediului, Costel Alexe, a explicat decizia de a nu permite echipelor de control s─â inventarieze arborii t─âia╚Ťi ilegal din p─âdure:

ÔÇ×Vrem s─â avem un control echidistant ╚Öi impar╚Ťial. Exist─â suspiciuni rezonabile c─â un control realizat de subordona╚Ťii aceleia╚Öi institu╚Ťii s─â nu ajung─â la concluzii obiective. Suntem la curent cu neregulile identificate ├«n fondul forestier administrat de Direc╚Ťia Silvic─â Mure╚Ö ╚Öi am ac╚Ťionat ├«n consecin╚Ť─â. ├Än prima parte a acestui an, ├«n urma primirii mai multor sesiz─âri, at├ót de la personalul silvic, c├ót ╚Öi de la avertizori de integritate, a fost demarat─â o serie de controale simultane, derulate de inspectorii G─ârzii Forestiere Bra╚Öov. Verific─ârile au vizat activitatea OS Gurghiu. Unele din aceste controale au fost finalizate, fiind aplicate sanc╚Ťiuni silvice ╚Öi ├«ntocmite dosare, care au fost ├«naintate institu╚Ťiilor abilitateÔÇŁ, a transmis Alexe.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci c├ónd aproape toat─â lumea spune ÔÇ×Nu se poate!ÔÇŁ, exist─â totu╚Öi c├ó╚Ťiva oameni care spun ÔÇ×Hai s─â g─âsim o solu╚Ťie!ÔÇŁ. Pe ei ├«i caut─â Oana Racheleanu, despre ei ├«i place s─â scrie.

Comentarii

comentarii