Dosarul nuclear nord-coreean: experti americani au sosit in Coreea de Sud

in Energie 11 September 2007 239 Views

Un responsabil american la negocierile multilaterale in format de sase tari privind programul nuclear nord-coreean si experti americani in domeniul nuclear au sosit luni in Coreea de Sud , cu o zi inainte de a se indrepta spre Coreea de Nord pentru a examina instalatiile nucleare ce urmeaza sa fie desfiintate conform unui acord incheiat cu Phenianul.

Echipa americana se va alatura altor experti in domeniul nuclear din Rusia si China care se vor afla la Phenian unde vor discuta cu oficiali nord-coreeni "probleme tehnice" privind desfiintarea instalatiilor nucleare de la Yongbyon.

Principalul negociator american Christopher Hill a afirmat saptamana trecuta ca Phenianul a invitat o echipa formata din experti din cele trei tari, SUA, Rusia, China, pentru o vizita in Coreea de Nord, incepand de marti pana vineri (11 -14 septembrie).

Potrivit celei de-a doua etape a procesului de denuclearizare a RPDC, Phenianul urmeaza sa declare toate programele nucleare si sa dezafecteze toate instalatiile din domeniu in schimbul asistentei economice, energetice si umanitare.

In prima faza a acestui proces, Phenianul a inchis si sigilat, in iulie. a.c, instalatiile sale nucleare de la Yongbyon.

Foto: atomicarchive.com

Comentarii

comentarii