Drept la replic─â

in Poluare 20 February 2020 133 Views

Green Report public─â un drept la replic─â din partea CIROM (Patronatul din industria cimentului ╚Öi altor produse minerale pentru construc╚Ťii din Rom├ónia) fa╚Ť─â de articolul” Costel Alexe: Vom controla la vam─â transporturile de de┼čeuri. Rom├ónia nu va ajunge groapa de gunoi a lumii”

CIROM (Patronatul din industria cimentului ╚Öi altor produse minerale pentru construc╚Ťii din Rom├ónia) face urm─âtoarele preciz─âri ca urmare a informa╚Ťiilor eronate vehiculate ├«n pres─â ├«n ultima perioad─â despre industria cimentului.

Informa╚Ťiile prezint─â o realitate deformat─â ╚Öi ├«n antitez─â cu eforturile sus╚Ťinute ale industriei cimentului pentru dezvoltarea unei economii circulare autohtone. Mai mult dec├ót at├ót, se desconsider─â eforturile depuse pentru a evita ca Rom├ónia s─â devin─â ├«ntr-adev─âr ÔÇ×o groap─â de gunoiÔÇŁ, ├«n contexul ├«n care aproximativ 98% din de╚Öeurile tratate ├«n fabricile de ciment provin din Rom├ónia, av├ónd la baza si datele EUROSTAT.

Astfel, facem urm─âtoarele preciz─âri:

Industria cimentului nu import─â ╚Öi nu a importat niciodat─â de╚Öeuri periculoase. Printre membrii pe care CIROM ├«i reprezint─â, se num─âr─â ╚Öi companii reprezentative din aceast─â industrie, care au ac╚Ťionat ╚Öi continu─â s─â ac╚Ťioneze ├«n conformitate cu cerin╚Ťele de mediu, impuse at├ót de legisla╚Ťia din Rom├ónia, c├ót ╚Öi de legisla╚Ťia european─â:

De╚Öeurile de pe lista ÔÇ×ro╚ÖieÔÇŁ (de╚Öeuri periculoase) ÔÇô nici un membru CIROM nu import─â ╚Öi nu a importat astfel de de╚Öeuri.

De╚Öeurile de pe lista ÔÇ×galben─âÔÇŁ (amestecuri de de╚Öeuri nepericuloase destinate recuper─ârii prin reciclare sau alte metode de valorificare, inclusiv de╚Öeuri sortate din cele menajere) ÔÇô importul lor este permis prin lege, dup─â ob╚Ťinerea aprob─ârilor de la autorit─â╚Ťile competente din ╚Ťara de destina╚Ťie, adic─â din Rom├ónia in acest caz. De╚Öi din punct de vedere legal acestea sunt permise, niciun membru CIROM nu a importat astfel de de╚Öeuri din 2013, an la care de fapt se face referire in informatiile vehiculate in presa.

De╚Öeurile de pe lista ÔÇ×verdeÔÇŁ ┬á(de╚Öeuri nepericuloase destinate recuper─ârii prin reciclare sau alte metode de valorificare, de exemplu: h├órtie, cauciucuri uzate, plastic , cauciuc,┬á textile din procesarea cauciucului etc ) ÔÇô importul lor este permis prin lege f─âr─â notificarea prealabil─â a autorit─â╚Ťilor competente din ╚Ťara de destina╚Ťie.

Din acesta list─â verde fac parte ╚Öi de╚Öeuri care sunt importate de produc─âtorii de ciment din Rom├ónia pentru a fi co-procesate. Spre deosebire de alte ╚Ť─âri europene, ├«n Rom├ónia chiar ╚Öi aceste importuri se efectueaz─â numai cu respectarea unor reguli stricte impuse fabricilor de ciment de c─âtre autorit─â╚Ťile de control rom├óne. Printre acestea se num─âr─â obligativitatea de ┬ánotificare a acestor autorit─â╚Ťi cu 24 de ore ├«nainte de sosirea transportului la destina╚Ťie. Fiecare transport trebuie sa respecte aceasta procedur─â.

ÔÇ×Nimeni nu controleaz─â co-procesarea sau importurile pentru co-procesareÔÇŁ Din contr─â, ├«ntreaga opera╚Ťiune de pre-tratare ╚Öi co-procesare a de╚Öeurilor ├«n fabricile de ciment este strict legiferat─â, monitorizat─â ╚Öi controlat─â at├ót periodic, c├ót ╚Öi inopinat de autorit─â╚Ťile de mediu responsabile ├«n acest sens.

Co-procesarea de╚Öeurilor ├«n fabricile de ciment din Rom├ónia este o solu╚Ťie care ajut─â Rom├ónia s─â nu devin─â o groap─â de gunoi. Ea este una dintre solu╚Ťiile recomandate de legisla╚Ťia ├«n vigoare pentru protejarea resurselor naturale ╚Öi gestionarea corect─â a de╚Öeurilor ce nu mai pot fi reciclate. Co-procesarea permite simultan reciclarea con╚Ťinutului mineral ╚Öi recuperarea energiei din de╚Öeuri, f─âr─â┬á a rezulta nicio cenu╚Ö─â sau alt reziduu care s─â necesite tratare ulterioar─â. ┬áAv├ónd ├«n vedere temperaturile foarte ridicate din cuptoarele fabricilor de ciment (ajung p├ón─â la aproximativ 2.000┬░C), transformarea de╚Öeurilor ├«n resurse alternative pentru procesul de produc╚Ťie al cimentului este o solu╚Ťie eficient─â. Complementar─â recicl─ârii, aceast─â activitate face posibil─â devierea de╚Öeurilor de la gropile de gunoi ╚Öi evit─â generarea de gaze cu efect de ser─â sau a metanului (gaz cu efect de ser─â de 21 de ori mai puternic dec├ót CO2) care s-ar produce ├«n urma depozit─ârii de╚Öeurilor.

De╚Öi astfel de solu╚Ťii de gestionare corect─â a de╚Öeurilor (precum co-procesarea) sunt prezente ├«n Rom├ónia, peste 70% din de╚Öeurile din Rom├ónia ├«nc─â ajung s─â fie depozitate la gropi de gunoi ├«n prezent, deoarece acestea nu se colecteaz─â separat.

Comentarii

comentarii