După 83 de ani, un zagan survolează din nou România

in Biodiversitate 7 July 2016 906 Views

Z─âganul (Gypaetus barbatus) este una dintre cele patru specii de vulturi care au cuib─ârit c├óndva ╚Öi la noi ├«n ╚Ťar─â, dar care nu a mai fost v─âzut din 1933.┬áDup─â 83 de ani, un z─âgan survoleaz─â din nou Rom├ónia, potrivit Societ─â╚Ťii Ornitologice Rom├óne.

Zaganu

Pas─ârea care se afl─â acum pe teritoriul Rom├óniei se nume╚Öte Adonis si este una dintre p─âs─ârile care era menit─â s─â contribuie la refacerea popula╚Ťiei de z─âgani din Fran╚Ťa. ├Än cadrul unui proiect European – LIFE GYPCONNECT ÔÇô pas─ârea a fost eliberat─â ├«n Masivul Central Francez, din 2014, dar nu a r─âmas acolo. A plecat din Fran╚Ťa ╚Öi a hoin─ârit prin mai multe ╚Ť─âri. Traseul ei este urm─ârit cu ajutorul unui emi╚Ť─âtor satelitar ╚Öi a indicat zboruri prin Danemarca, Slovacia, Belarus, Polonia, Ucraina ╚Öi acum Rom├ónia.

├Än Rom├ónia, ultima semnalare documentat─â a z─âganului dateaz─â din secolul trecut, adic─â din anul 1933. Atunci era vorba despre unul dintre ultimii z─âgani care mai cuib─ârea ├«n Rom├ónia, ├«n Carpa╚Ťii Meridionali.

Zăganul (cuvântul este moștenit din limba dacilor), mai este cunoscut și sub denumirea de vultur bărbos. Este o pasăre de pradă diurnă caracteristică zonelor muntoase și este prezent în mod obișnuit la altitudini cuprinse între 500-4000 m, dar a fost întâlnit și la 7500 m altitudine în Himalaya.

Lungimea corpului este de 105-125 cm ╚Öi greutatea este cuprins─â ├«ntre 4500-7800 g (media 6210 g). Femela este pu╚Ťin mai mare dec├ót masculul. Anvergura aripilor este cuprins─â ├«ntre 235-275 cm. Adul╚Ťii au ├«nf─â╚Ťi╚Öare similar─â.

Este o pas─âre maiestuoas─â, cu un penaj ce ├«mbin─â portocaliul ruginiu cu negrul ├«ntr-o combina╚Ťie inegalabil─â. Este unul dintre cei mai mari vulturi din lume. Atinge penajul de adult dup─â cinci ani. P─âs─ârile tinere au o culoare ├«nchis─â. Se hr─âne╚Öte la fel ca majoritatea vulturilor cu hoituri, ├«ns─â ca particularitate, se hr─âne╚Öte ├«n propor╚Ťie mare cu m─âduva oaselor acestora. Arunc─â oasele de la ├«n─âl╚Ťime pe st├ónci, pentru a le sparge, apoi le ├«nghite.

Comentarii

comentarii