După o aterizare cu emoții pe cometă, robotul Philae a început să trimită date

După o aterizare istorică pe o cometă, robotul Philae a început să trimită fotografii. Robotul a ajuns pe cometa Churyumov-Gerasimenko transportat de satelitul Rosetta după o călătorie de 10 ani și 6,4 miliarde de kilometri parcurși. Misiunea Agenției Spațiale Europene a fost lansată în 2004 cu scopul de a afla mai multe despre originile sistemului solar. 

 

philae

 

Aterizarea de miercuri nu a fost lipsită de probleme: robotul a ricoșat de două ori, prima dată la un kilometru înapoi în spațiu, apoi s-a atașat în umbra unei stânci, existând riscul să nu primească destulă lumină pentru a-și încărca bateriile. În prezent, Philae primește 1,5 ore de lumină în timpul unei rotații de 12 ore făcute de cometă. Inginerii lucrează la reorientarea robotului pentru a maximiza cantitatea de lumină primită de panourile sale solare.

Prioritatea este acum colectarea unei cantități cât mai mari de informații despre cometă. În această privință, cercetătorii sunt încântați de performanțele robotului. Obiectivul echipei de la ESA este de a folosi capacitatea de forare a robotului pentru a aduce probe din subteranul cometei pentru analize de laborator. Această misiune e problematică întrucât Philae s-a atașat doar cu două dintre cele trei picioare ale sale.

În orice caz, misiunea și-a asigurat deja poziția în istorie. Cu datele colectate și cu cele pe care le va prelua și Rosetta de deasupra vor schimba ce știm despre comete și vor permite cercetătorilor să testeze mai multe ipoteze despre formarea sistemului solar și originea vieții. Una dintre teorii susține că responsabile pentru aducerea apei pe planete ar fi chiar cometele.

Cometa Churyumov-Gerasimenko are o vârstă de 4 miliarde de ani, are o masă de 10 miliarde de tone, o viteză de 18km/s și are forma unei rățuște din cauciuc. Ea se găsește la 500 de milioane km de Pământ. Misiunea ESA care și-a atins obiectivul miercuri a început să fie plănuită în urmă cu 25 de ani.

 

cometa1

Deși are o lungime de doar trei kilometri, cometa e destul de impresionantă când o comparăm cu clădirile înalte din orașe, de exemplu. Ea poate fi parcursă pe jos de la un capăt la altul în mai puțin de o oră, dar dacă ne uităm la imaginea realizată de Matt Wang în care a comparat cometa cu Los Angeles-ul, putem să ne facem o idee despre ce ar înseamna o coliziune a Pământului cu o cometă de aceste dimensiuni.

 

cometa2

Iar așa arată cometa comparată cu Bucureștiul. Ea s-ar întinde de la Palatul Parlamentului până la Arcul de Triumf, potrivit Agenției Spațiale Române. 

Sursa: BBC 

spot_img

Ultimele știri