Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Durabilitatea, linia politica fundamentala a Austriei (I)

Excelenta Sa, ambasadorul Austriei la Bucuresti, dr. Michael Schwarzinger

Austria, o tara care dupa cel de-al doilea  razboi mondial era un dintre cele mai sarace din Europa, s-a dezvoltat in ultimele decenii ajungand una din cele mai boagte tari ale lumii. Insa, miracolul economic austriac nu a necesitat sacrificarea si slutirea mediului inconjurator. Prin responsabilitatea fata de generatiile viitoare, dar si prin dezvoltarea unor politici durabile, gandite pe termen lung, guvernele care s-au succedat, incepand cu 1955, au impus Austria ca un exemplu de buna practica a dezvoltarii unei economii sustenabile, care se dezvolta impreuna cu mediul si nu impotriva lui. Despre toate acestea a vorbit, intr-un interviu acordat Green Report, Excelenta Sa, ambasadorul Austriei la Bucuresti, dr. Michael Schwarzinger.

Una dintre embleme Austrie pe plan mondial o reprezinta padurile, care acopera jumatate din teritoriul tarii. Care sunt politicile austriece de conservare si exploatare a fondului forestier?

Intr-adevar Austria este bogata in paduri, aproximativ 47% din teritoriul sau fiind acoperit de zone forestiere. Putem spune ca majoritatea acestor paduri se afla intr-o stare buna, cu toate ca actualele conditii economice ingreuneaza activitatile de silvicultura.  Insa, cu metode inteligente si durabile, Austria reuseste sa ramana competitiva in managementul padurilor si sa exporte cu succes cheresteaua.  In viziunea noastra padurile reprezinta un sistem multifunctional care constituie o baza fundamentala pentru dezvoltarea turismului si a vanatorii, filtreaza apa potabila, ne salveaza de paduri si eroziunea terenurilor si depoziteaza dioxidul de carbon. Ministerul responsabil pentru managementul padurilor este Ministerul Federal al Agriculturii, precum si un numar de ONG-uri care se ingrijesc de  pentru conservarea lemnului si a mediului. Linia politica fundamentala este durabilitatea . Politicile noastre forestiere vizeaza o exploatare prietenoasa a naturii. Respectul pentru natura si functiile padurii inseamna protejarea resurselor de apa , a sistemelor ecologice si a florei si faunei pentru a incuraja oamenii sa „rataceasca” liber in padurile tarii.  Pentru multi fermieri din Austria , silvicultura reprezinta o sursa importanta pentru completarea veniturilor lor. Desi 90% din lemnul exploatat este utilizat in tara, exportul reprezinta un sector profitabil.

Care dintre politicile privin patrimoniul forestier austriac ar putea fi implementate cu succes in Romania?

Romania este de asemenea o tara bogata in resurse lemnoase, insa stirile despre taierile ilegale si defirsari sunt deprimante. Exista loc pentru mai bine, iar industria lemnului ar putea asigura un venit stabil pentru un numar important de persoane. Compania austriaca Schweighofer arata ca exploatarea durabila poate functiona si in Romania.

Austria este una dintre cele 10 tari traversate de Dunare. Cum considerati ca aceasta regiune va arata ca in 2020?

Regiune de-a lungul Dunarii are un potential de dezvoltare enorm. Exista planuri substantiale de imbunatatire a facilitatilor portuare pentru a permite dezvoltarea navigatie comerciale, dar si a turismului. In Austria si in Germania, malurile Dunarii fac parte din cele mai frumoase regiuni din tarile respective. Ceea ce speram sa vedem in Romania si in Bulgaria este o modernizare decisiva a facilitatilor si o mai buna utilizare a zonei de-a lungul fluviului . UE a alocat foarte multi bani pentru politici si proiecte structurale,iar acesti bani trebuie sa fie absorbiti si utilizati.

Cum va contribui Strategia Dunarii pentru a realiza aceasta viziune?

Strategia UE pentru regiunea Dunarii sprijina exact ceea ce are nevoie Romania: infrastructura mai buna, forta de munca mai bine pregatita, inovare si o mai buna administare. Strategia contribuie semnificativ la eradicarea a doua puncte slabe si anume planificarea si, respectiv cooperarea internationala. O viziune de ansamblu clara a obiectivelor este o baza buna pentru planificarea proiectelor individuale. Peste toate acestea, Strategia aduce la aceeasi masa oameni responsabili si stakeholderi . Avem nevoie de mai multe contacte transfrontaliere , viziune si planificare .

Ce credeti ca este valoarea adaugata a Strategiei pentru regiunea Europa Centrala?

Intreaga Regiunea Dunarii cuprinde 14 tari, cu 100 de milioane de locuitori din interiorul si din afara UE . Dunarea este de importanta strategica pentru intregul continent pentru ca este parte a unei cai navigabile care leaga Olanda de Marea Neagra. De asemenea, Dunarea se apropie de unele dintre cele mai sarace regiuni din Europa  si este un obiectiv extrem de important al integrarii europene pentru a aduce cu privire la coeziunea economica si sociala. Coeziune inseamna a minimiza diferentele dintre regiunile europene. Regiunile sarace au mare potential de dezvoltare si realizarea acestui potential va face Europa mai puternica si mai competitiva .

Austria este un exemplu despre cum sa dezvolti o economie durabila. Aveti cateva recomandari pentru Romania in aceasta directie?

Noi in Austria cred cu tarie in planificare. De exemplu , avem un organism guvernamental special pentru planificarea regionala . De asemenea, administratiile locale si regionale dedica mult timp si efort in planificarea regionala , indicand unde si ce ar trebui facut, ce actiuni ar trebui demarate si ce infrastructura ar trebui dezvoltata.  In al doilea rand , avem o puternica traditie de cooperare intre oameni , atat in sens formal, cat si informal. Apoi, avem dialoguri constante intre puterea politica si actorii economici. Cele mai puternice institutii de aici sunt asa-numitii partenerii sociali , cum ar fi sindicatele , Camera de Munca, Camera de Comert, Camerele de Agricultura si Federatia Industriasilor.

Va urma

spot_img

Ultimele știri