E.ON ┼či MOL dezvolt─â, ├«n Rom├ónia, o re┼úea de 40 de sta┼úii┬á de ├«nc─ârcare a vehiculelor electrice

in Transport 7 July 2017 242 Views

E.ON ┼či MOL vor dezvolta, ├«n Rom├ónia, o re┼úea na┼úional─â de 40 de sta┼úii┬á de ├«nc─ârcare a vehiculelor electrice. Investi┼úia, care va ├«ncepe ├«n acest an ┼či se va ├«ncheia ├«n 2020, va fi sus┼úinut─â cu finan┼úare nerambursabil─â din fonduri europene, ╚Öi face parte┬ádintr-un proiect mai amplu, denumit NEXT-E, care vizeaz─â dezvoltarea unei re┼úele pan-europene de sta┼úii de ├«nc─ârcare ce va traversa ┼čase ┼ú─âri.

E.ON ┼či MOL dezvolt─â, ├«n Rom├ónia, o re┼úea de 40 de sta┼úii┬á de ├«nc─ârcare a vehiculelor electrice

Comisia European─â a anun┼úat, ├«n data de 23 iunie, c─â proiectul NEXT-E a fost selectat pentru a primi fonduri prin intermediul Mecanismului pentru interconectarea Europei (Connecting Europe Facility – CEF), cu o cofinan┼úare recomandat─â de 18,84 milioane euro, acesta reprezent├ónd un grant pentru a sus┼úine dezvoltarea unei re┼úele de ├«nc─ârcare a vehiculelor electrice.

Prin intermediul proiectului NEXT-E vor fi instalate 222 de sta┼úii standard de ├«nc─ârcare rapid─â (50 kW) ┼či 30 de sta┼úii de ├«nc─ârcare ultrarapid─â (150-350 kW), cre├óndu-se astfel o infrastructur─â esen┼úial─â pentru ├«nc─ârcarea vehiculelor electrice ├«n Republica Ceh─â, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croa┼úia ┼či Rom├ónia.

Proiectul a fost selectat dintre 152 de proiecte din domeniul transporturilor, numărul iniţial al proiectelor fiind 349, cu o sumă totală solicitată pentru co-finanţare CEF de 7,5 miliarde Euro.

În Romania vor fi instalate, în cadrul acestui proiect, 40 staţii de încărcare rapidă a vehiculelor electrice. Un număr de 19 staţii vor fi instalate de către E.ON Energie România, care va susţine această investiţie printr-o finanţare nerambursabilă din fonduri europene, în valoare de peste 1 milion de euro. Alte 21 de staţii vor fi instalate de către MOL România.

Sta┼úiile de ├«nc─ârcare rapid─â vor fi amplasate ├«n perimetrele unit─â┼úilor din re┼úeaua de distribu┼úie a carburan┼úilor operat─â ┬áMOL ┼či vor urm─âri acoperirea unor puncte importante de pe traseul a trei rute de transport rutier: Arad-Bucure┼čti-Constan┼úa (culoar IV pan-european), Sebe┼č-T├órgu Mure┼č-Ia┼či ┼či Suceava-Bucure┼čti-Giurgiu (par┼úial culoar IX pan-european).

Studiu de piaţă pe partea de e-mobilitate

├Än cadrul proiectului se va realiza ┼či un studiu complex de pia┼ú─â pe partea de e-mobilitate, care va indica cea mai bun─â strategie ┼či cele mai eficiente abord─âri, din punct de vedere al costurilor, a infrastructurii de ├«nc─ârcare a vehiculelor electrice ┼či a prest─ârii de servicii, ├«n vederea impulsion─ârii utiliz─ârii de vehicule electrice ├«n regiune, conect├ónd astfel ┼ú─ârile din Europa de Vest cu cele din zona de coeziune a proiectului ┼či transform├ónd conducerea unei ma┼čini ├«ntr-o experien┼ú─â confortabil─â, bazat─â 100% pe electricitate.

Planurile detaliate de re┼úea ┼či studiile vor fi urmate de un proiect-pilot ├«n dou─â etape, care va include montarea de ├«nc─ârc─âtoare rapide ┼či de ├«nc─ârc─âtoare ultrarapide, care vor rezulta ├«ntr-un plan final de implementare la nivel regional a vehiculelor electrice ┼či ├«ntr-un plan etapizat. Activit─â┼úile aferente proiectului au ├«nceput ├«n 2017, prin lansarea unor activit─â┼úi cu ├«ntindere pe mai mul┼úi ani, fiind planificate a se ├«ncheia p├ón─â la 31 decembrie 2020.

├Än paralel, separat fa┼ú─â de proiectul NEXT-E, E.ON Rom├ónia a instalat deja ╚Öapte sta┼úii de ├«nc─ârcare a autovehiculelor electrice ┼či a ├«nceput un program de completare a propriei flote cu ma┼čini cu emisii zero. Trei dintre acestea sunt func┼úionale la sediile E.ON din Ia┼či, T├órgu Mure┼č ┼či Bucure┼čti, iar celelalte patru ├«n Ia┼či, ├«n loca┼úii ale unui dealer auto ┼či la Universitatea Tehnic─â. Totodat─â, trei autovehicule electrice VW au intrat recent ├«n flota companiei.

Comentarii

comentarii