Earth Overshoot Day: astăzi am terminat resursele pe care Pământul ni le oferă într-un an

Astăzi, 29 iulie, este ziua în care s-au terminat resursele oferite de Pământ pentru un an, conform Global Footprint Network (GFN). Earth Overshoot Day marchează data când solicitările umanității depășesc capacitatea de regenerare a Pământului în acel an, iar în 2019 această zi a venit mai devreme ca oricând.

În ultimii 20 de ani, această zi s-a petrecut tot mai devreme, recordul fiind anul acesta, pe 29 iulie. Mai exact, umanitatea folosește în prezent natura de 1,75 ori mai rapid decât ecosistemele planetei noastre se pot regenera, echivalentul exploatării a 1,75 de planete.

Impactul consumului excesiv este deja vizibil prin lipsa apei în anumite zone, deșertificare, eroziunea solului, scăderea productivității solurilor, defrișări și fenomenele negative cauzate de dispariția pădurilor, dispariția speciilor, colapsul unor stocuri de pește și schimbările climatice.

Consumul excesiv diminuează resursele pe care le avem, dar și capacitatea de refacere a acestora. Iar epuizarea stocurilor și acumularea de deșeuri și emisii, în special cele de dioxid de carbon, pot continua pe o durată limitată până când ecosistemele încep să se degradeze și, în final, să colapseze. De aceea este important să acționăm acum, la toate nivelurile.

Global Footprint Network atrage atenția că dacă am reuși să mutăm Earth Overshoot Day câte 5 zile în fiecare an, umanitatea s-ar putea încadra din noi în limitele resurselor unei singure planete pe an, până în 2050. Iată câteva dintre măsurile pe care le-am putea lua, la nivel individual și colectiv, pentru a reduce consumul excesiv de resurse:

Transpotul personal contribuie cu 17% la amprenta ecologică a umanității. Dacă am reduce utilizarea mașinilor cu 50% la nivel mondial, am înlocui cu transportul public o treime din distanța parcursă cu mașina, iar restul cu mersul pe jos sau bicicleta, EOD s-ar muta cu 11,5 zile mai târziu.

Hrana contribuie cu 26% la amprenta umanității. O treime din hrana produsă în lume, pentru consumul uman, este risipită și înseamnă 9% din amprenta noastră. Dacă la nivel global am reduce risipa alimentară la jumătate, la nivel de retail și consumatori, EOD ar fi cu 10 zile mai târziu. Dacă am înlocui 50% din consumul de carne cu hrană vegetariană, am muta data 15 zile (din care 10 zile doar pentru că am reduce emisiile de metan de la animale).

În prezent, amprenta de carbon reprezintă 60% din cererea omenirii asupra naturii. Dacă am reduce emisiile de carbon din amprenta noastră cu 50%, am ajunge să consumăm resursele a 1,2 planete, în loc de 1,75, iar EOD ar fi mai târziu cu 93 de zile. De asemenea, dacă ar fi folosite corespunzător, tehnologiile existente pentru clădiri, procese industriale și producerea de electricitate ar putea muta EOD cu 21 de zile, fără să se piardă din productivitate sau confort.

Global Footprint Network a lansat o hartă interactivă numită #MovetheDate Solutions Map, unde oamenii sunt încurajați să aplice soluții deja existente și să se conecteze unii cu alții, accelerând implementarea proiectelor în lumea reală.

De asemenea, GFN oferă publicului posibilitatea de a își calcula propria amprentă ecologică și EOD prin intermediul unui calculator disponibil online.

spot_img

Ultimele știri