EAT SMART. ”Buzunarul” primează în alegerea coșului zilnic

Obsesia căutării hranei perfecte, ieftină și hrănitoare, pare să ducă într-un final către spulberarea acestui mit. Ce înseamnă totuși hrană de calitate? Care este prețul corect și cine îl stabilește? Suntem de dispuși să-l plătim? Întrebări care nu-și mai au rostul odată ce afli că prețul la raft are cea mai mare influență în alegerea unui produs alimentar.

Eat Smart. ”Buzunarul” primează în alegerea coșului zilnic

Noi producem ieftin. Acum patru ani un kilogram de grâu se valorifica cu 1 leu. Astăzi un kilogram de grâu se vinde cu 59 de bani, în ciuda faptului că toate cheltuielile din lanțul de producție au crescut: motorină, forță de muncă etc. Nu știu cât o să suportăm, dar noi producătorii agricoli ne-am mobilziat în așa fel încât diferența în minus de preț să o acoperim printr-un nivel de producție mai ridicat. Dar a produce eficient și de calitatea depinde foarte mult și de managementul firmelor”, a declarat Gheorghe Albu, vicepeședinte, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), în cadrul conferinței EAT SMART, organizată de Green Report în parteneriat cu Ministerul Mediului.

Gheorghe Albu, vicepeședinte, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România

Ieftin poate să însemne și de proastă calitate

Prezent în cadrul dezbaterii, Ben Mehedin, expert în lanțuri alimentare și întreprinderi agricole în cadrul Fundației ADEPT, a sublinita faptul că preocuparea actuală nu trebuie să fie producția ieftină a alimentelor, deoarece aceasta poate duce la scoaterea pe piață a unei hrane de slabă calitate, dar și la pagube însemnate pentru mediu.

La grâul acela de 59 de bani kilogramul probabil că producția costa un leu, un leu și 50 de bani. Diferența este plătită de fermieri, pentru că el nu va fi plătit la numărul de ore lucrate sau la calitatea muncii pe care o face, sau de către copiii noștri în viitor. Ca să crească producția, să aibă o eficiență mai bună domnul Albu  s-ar putea să distrugă solul care nu va mai fi recuperat niciodată”a explicat Ben Mehedin.

În opinia aceastuia, trebuie să ne punem problema dacă suntem dispuși să plătim un preț corect, care să reflecte atât munca fermierului, dar și calitatea produselor și impactul redus asupa mediului.

Ben Mehedin consideră că prețul corect trebuie ”să-l plătească pe fermier și să nu-l păgubească pe cel care consumă hrana”.

Eat Smart: Vișan, Ministerul Agriculturii: ”Nu cred că scumpirea alimentelor se va extinde”

Importurile ieftine și capcana produselor ”marcă proprie”

Cu toate că reprezentantul LAPAR consideră că produsele agro-alimentare românești sunt și ieftine și de calitate, Ben Mehedin atrage atenția că produsele de import sunt preferate în detrimentul celor indigene, comportamentul de achiziție fiind generat de o mentalitate restantă din perioada în care accesul către produsele alimentare, fie de import sau locale, era restricționat.

Mihai Vișan, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

De asemenea, Mihai Vișan, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a tras un semnal de alarmă în pivința importurilor, cel puțin din sectorul lactatelor.

Produsele cumpărate de afară au o pondere îngrijorătoare. Vorbim chiar de jumătate din piața supermarketurilor. Una dintre căile principale este așa-zisa marcă proprie, marcă de magazin. Aceasta este sprijinită să fie mai ieftină la raft și câștigă piața. Este o realitate”, a spus Vișan.

Oficialul MADR a dat ca exemplu un studiu din Marea Britanie în care consumatorii au declarat că preferă carnea indigenă, dar o cumpără pe cea din Brazilia deoarece este mai ieftină.

Până la urmă buzunarul contează, ma ales în cazul nostru, care nu suntem foarte bogați”, a mai spus Mihai Vișan.

Acesta a punctat, din nou, că modul prin care fermierii români, în special cei mici, pot intra în marile rețele de retail îl constituie asocierea și realizarea de produse de nișă, cu calitate ridicată.

Eat Smart: România, explicații pentru Comisia Europană în cazul legii pentru sprijinirea produselor românești la raft

spot_img

Ultimele știri