EAT SMART. ÔÇŁBuzunarulÔÇŁ primeaz─â ├«n alegerea co╚Öului zilnic

in Business, EcoLIFESTYLE, Legislatie, Recomandate 1 December 2017 26 Views

Obsesia c─âut─ârii hranei perfecte, ieftin─â ╚Öi hr─ânitoare, pare s─â duc─â ├«ntr-un final c─âtre spulberarea acestui mit. Ce ├«nseamn─â totu╚Öi hran─â de calitate? Care este pre╚Ťul corect ╚Öi cine ├«l stabile╚Öte? Suntem de dispu╚Öi s─â-l pl─âtim? ├Äntreb─âri care nu-╚Öi mai au rostul odat─â ce afli c─â pre╚Ťul la raft are cea mai mare influen╚Ť─â ├«n alegerea unui produs alimentar.

Eat Smart. ÔÇŁBuzunarulÔÇŁ primeaz─â ├«n alegerea co╚Öului zilnic

Noi producem ieftin. Acum patru ani un kilogram de gr├óu se valorifica cu 1 leu. Ast─âzi un kilogram de gr├óu se vinde cu 59 de bani, ├«n ciuda faptului c─â toate cheltuielile din lan╚Ťul de produc╚Ťie au crescut: motorin─â, for╚Ť─â de munc─â etc. Nu ╚Ötiu c├ót o s─â suport─âm, dar noi produc─âtorii agricoli ne-am mobilziat ├«n a╚Öa fel ├«nc├ót diferen╚Ťa ├«n minus de pre╚Ť s─â o acoperim printr-un nivel de produc╚Ťie mai ridicat.┬áDar a produce eficient ╚Öi de calitatea depinde foarte mult ╚Öi de managementul firmelorÔÇŁ, a declarat Gheorghe Albu, vicepe╚Öedinte, Liga Asocia╚Ťiilor Produc─âtorilor Agricoli din Rom├ónia (LAPAR), ├«n cadrul conferin╚Ťei EAT SMART, organizat─â de Green Report ├«n parteneriat cu Ministerul Mediului.

Gheorghe Albu, vicepe╚Öedinte, Liga Asocia╚Ťiilor Produc─âtorilor Agricoli din Rom├ónia

Ieftin poate să însemne și de proastă calitate

Prezent ├«n cadrul dezbaterii, Ben Mehedin, expert ├«n lan╚Ťuri alimentare ╚Öi ├«ntreprinderi agricole ├«n cadrul Funda╚Ťiei ADEPT, a sublinita faptul c─â preocuparea actual─â nu trebuie s─â fie produc╚Ťia ieftin─â a alimentelor, deoarece aceasta poate duce la scoaterea pe pia╚Ť─â a unei hrane de slab─â calitate, dar ╚Öi la pagube ├«nsemnate pentru mediu.

La gr├óul acela de 59 de bani kilogramul probabil c─â produc╚Ťia costa un leu, un leu ╚Öi 50 de bani. Diferen╚Ťa este pl─âtit─â de fermieri, pentru c─â el nu va fi pl─âtit la num─ârul de ore lucrate sau la calitatea muncii pe care o face, sau de c─âtre copiii no╚Ötri ├«n viitor. Ca s─â creasc─â produc╚Ťia, s─â aib─â o eficien╚Ť─â mai bun─â domnul Albu┬á s-ar putea s─â distrug─â solul care nu va mai fi recuperat niciodat─âÔÇŁa explicat Ben Mehedin.

├Än opinia aceastuia, trebuie s─â ne punem problema dac─â suntem dispu╚Öi s─â pl─âtim un pre╚Ť corect, care s─â reflecte at├ót munca fermierului, dar ╚Öi calitatea produselor ╚Öi impactul redus asupa mediului.

Ben Mehedin consider─â c─â pre╚Ťul corect trebuie ÔÇŁs─â-l pl─âteasc─â pe fermier ╚Öi s─â nu-l p─âgubeasc─â pe cel care consum─â hranaÔÇŁ.

Eat Smart: Vi╚Öan, Ministerul Agriculturii: ÔÇŁNu cred c─â scumpirea alimentelor se va extindeÔÇŁ

Importurile ieftine ╚Öi capcana produselor ÔÇŁmarc─â proprieÔÇŁ

Cu toate c─â reprezentantul LAPAR consider─â c─â produsele agro-alimentare rom├óne╚Öti sunt ╚Öi ieftine ╚Öi de calitate, Ben Mehedin atrage aten╚Ťia c─â produsele de import sunt preferate ├«n detrimentul celor indigene, comportamentul de achizi╚Ťie fiind generat de o mentalitate restant─â din perioada ├«n care accesul c─âtre produsele alimentare, fie de import sau locale, era restric╚Ťionat.

Mihai Vișan, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

De asemenea, Mihai Vi╚Öan, secretar de stat ├«n Ministerul Agriculturii ╚Öi Dezvolt─ârii Rurale (MADR) a tras un semnal de alarm─â ├«n pivin╚Ťa importurilor, cel pu╚Ťin din sectorul lactatelor.

Produsele cump─ârate de afar─â au o pondere ├«ngrijor─âtoare. Vorbim chiar de jum─âtate din pia╚Ťa supermarketurilor. Una dintre c─âile principale este a╚Öa-zisa marc─â proprie, marc─â de magazin. Aceasta este sprijinit─â s─â fie mai ieftin─â la raft ╚Öi c├ó╚Ötig─â pia╚Ťa. Este o realitateÔÇŁ, a spus Vi╚Öan.

Oficialul MADR a dat ca exemplu un studiu din Marea Britanie în care consumatorii au declarat că preferă carnea indigenă, dar o cumpără pe cea din Brazilia deoarece este mai ieftină.

P├ón─â la urm─â buzunarul conteaz─â, ma ales ├«n cazul nostru, care nu suntem foarte boga╚ŤiÔÇŁ, a mai spus Mihai Vi╚Öan.

Acesta a punctat, din nou, c─â modul prin care fermierii rom├óni, ├«n special cei mici, pot intra ├«n marile re╚Ťele de retail ├«l constituie asocierea ╚Öi realizarea de produse de ni╚Ö─â, cu calitate ridicat─â.

Eat Smart: Rom├ónia, explica╚Ťii pentru Comisia Europan─â ├«n cazul legii pentru sprijinirea produselor rom├óne╚Öti la raft

Comentarii

comentarii