EAT SMART. Câtă mâncare aruncăm și cum putem controla risipa alimentară

in Eat Smart, Eat Smart, EcoLIFESTYLE, Recomandate, Seriale 4 December 201776 Views

Din punct de vedere procentual, România are unul dinte cele mai reduse niveluri de risipă alimentară din rândul satalor membre ale Uniunii Europene, atunci când vorbim strict de aruncatul hranei la gunoi. Însă dacă la aceste procente se adaugă și cantitatea suplimentară de alimente mâncate peste necesarul caloric zilnic, atunci nivelul risipei crește semnificativ. La fel și costurile pentru sănătate.Câtă mâncare aruncăm și cum putem controla risipa alimentară

├Än Rom├ónia, risipa alimentar─â, la nivel de gospod─ârie, este undeva la 10%. Acesta nu este un indicator grav la nivel european, dar cred asta pentru c─â Rom├ónia este una dintre ╚Ť─ârile pu╚Ťin dezvoltate. Tendin╚Ťa este clar─â: cu c├ót puterea de cump─ârare cre╚Öte cu at├ót comportamentul risipitor se accentueaz─âÔÇŁ, a declarat┬áSorin Iorga, cercet─âtor ├«n cadrul Institutului Na╚Ťional de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare ÔÇô IBA Bucure╚Öti, ├«n cadrul conferin╚Ťei EAT SMART, organizat─â de Green Report ├«n parteneriat cu Ministerul Mediului.

EAT SMART. Cum combatem risipa alimentar─â cu ajutorul tehnologiei

Acesta a ad─âugat la procentele risipei alimentare ╚Öi hrana pe care o consum─âm peste nivelul caloric zilnic necesar. Potrivit cercet─âtorului IBA, consumul optim caloric recomandat pentru┬áfemei este de aproximativ 1.600, iar pentru b─ârba╚Ťi, 1.600 – 2.000. Conform datelor Institutului Na╚Ťional de Statistic─â, un rom├ón, indiferent de sex sau de v├órst─â, consum─â ├«n medie aproximativ 2.400 de calorii pe zi.

Dac─â vorbim de cele 400┬á de calorii ├«n plus, avem un consum suplimentar de aproximativ 20%, care nu ne este necesar, care se adaug─â celorlalte 10% pe care le arunc─âmÔÇŁ, a spus Sorin Iorga.

Educa╚Ťia alimentar─â predat─â ├«n ╚Öcoli

Elena Dinu, specialist ├«n risip─â alimentar─â ├«n cadrul Ministerului Agriculturii ╚Öi Dezvolt─ârii Rurale, consider─â c─â risipa la consumatorul final paote fi redus─â doar prin programe educa╚Ťionale. Aceasta consider─â c─â programa ╚Öcolar─â ar trebui s─â con╚Ťin─â ╚Öi ore de educa╚Ťie alimentar─â ├«n care copiii s─â ├«n╚Ťeleag─â conceptul ÔÇŁm─ân├ónc─â responsabilÔÇŁ ╚Öi ce ├«nseamn─â m├óncare responsabil─â.

Copiii trebuie s─â ╚Ötie de unde ├«╚Öi procur─â hranaÔÇŁ, a explicat Elena Dinu.

Florin Alexe, despre legea risipei alimentare: ÔÇ×Ne-am ├«ntors cu un an ÔÇô doi ├«n urm─âÔÇŁ. Ce spun autorit─â╚Ťile, ONG-urile

Comentarii

comentarii