EAT SMART. Câtă mâncare aruncăm și cum putem controla risipa alimentară

Din punct de vedere procentual, România are unul dinte cele mai reduse niveluri de risipă alimentară din rândul satalor membre ale Uniunii Europene, atunci când vorbim strict de aruncatul hranei la gunoi. Însă dacă la aceste procente se adaugă și cantitatea suplimentară de alimente mâncate peste necesarul caloric zilnic, atunci nivelul risipei crește semnificativ. La fel și costurile pentru sănătate.Câtă mâncare aruncăm și cum putem controla risipa alimentară

În România, risipa alimentară, la nivel de gospodărie, este undeva la 10%. Acesta nu este un indicator grav la nivel european, dar cred asta pentru că România este una dintre țările puțin dezvoltate. Tendința este clară: cu cât puterea de cumpărare crește cu atât comportamentul risipitor se accentuează”, a declarat Sorin Iorga, cercetător în cadrul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București, în cadrul conferinței EAT SMART, organizată de Green Report în parteneriat cu Ministerul Mediului.

EAT SMART. Cum combatem risipa alimentară cu ajutorul tehnologiei

Acesta a adăugat la procentele risipei alimentare și hrana pe care o consumăm peste nivelul caloric zilnic necesar. Potrivit cercetătorului IBA, consumul optim caloric recomandat pentru femei este de aproximativ 1.600, iar pentru bărbați, 1.600 – 2.000. Conform datelor Institutului Național de Statistică, un român, indiferent de sex sau de vârstă, consumă în medie aproximativ 2.400 de calorii pe zi.

Dacă vorbim de cele 400  de calorii în plus, avem un consum suplimentar de aproximativ 20%, care nu ne este necesar, care se adaugă celorlalte 10% pe care le aruncăm”, a spus Sorin Iorga.

Educația alimentară predată în școli

Elena Dinu, specialist în risipă alimentară în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, consideră că risipa la consumatorul final paote fi redusă doar prin programe educaționale. Aceasta consideră că programa școlară ar trebui să conțină și ore de educație alimentară în care copiii să înțeleagă conceptul ”mănâncă responsabil” și ce înseamnă mâncare responsabilă.

Copiii trebuie să știe de unde își procură hrana”, a explicat Elena Dinu.

Florin Alexe, despre legea risipei alimentare: „Ne-am întors cu un an – doi în urmă”. Ce spun autoritățile, ONG-urile

spot_img

Ultimele știri