EAT SMART – Raul Pop: ÔÇŁRisipa alimentar─â nu se rezolv─â c├ónd donezi alimente aproape expirateÔÇŁ

in Eat Smart, EcoLIFESTYLE 23 June 2016 782 Views

Atunci c├ónd se discut─â despre risip─â alimentar─â ├«n Rom├ónia, prima tendin╚Ť─â este aceea de a blama sectorul de retail, de╚Öi majoritatea alimentelor risipite se afl─â la consumatori, consider─â Raul Pop, a declarat, joi, secretarul de stat ├«n cadrul Ministerului Mediului, Apelor ╚Öi P─âdurilor (MMAP), prezent joi ├«n cadrul dezbaterilor conferin╚Ťei EAT SMART.

Raul Pop

Prima tendin╚Ť─â pe care am remarcat-o a fost c─â discu╚Ťia este foarte concentrat─â pe risipa alimentar─â sau pe risipa de alimente din lan╚Ťul de retail. Nu e r─âu, dar nu e suficient. ├Än Rom├ónia, nu ╚Ötiu sigur cifrele, dar ├«mi aduc aminte ca ordin de m─ârime c─â undeva la 60% din risipa alimentar─â de ├«nt├ómpl─â la domiciliu, nu ├«n retail. Aceasta este o altfel de problem─â. Este o problem─â dac─â vre╚Ťi de educa╚Ťie, este desigur ╚Öi o problem─â vizavi de ce se ofer─â ╚Öi vizavi de ce se cump─âr─â versus nevoile reale de a cump─âra. Risipa alimentar─â nu se rezolv─â ├«n momentul ├«n care donezi alimente aproape expirate, ca s─â nu vorbesc de faptul c─â ceea ce ├«nseamn─â aproape expirat este ├«n sine o discu╚Ťie separat─â ╚Öi foarte vast─â. Nu pot s─â am o ton─â de salam, s─â o descarc ├«n curtea unei ╚Öcoli sau unui ONG ╚Öi s─â spun: gata, mi-am rezolvat problema cu risipa alimentar─â”, a spus Raul Pop.

Potrivit acestuia , orice produs are foarte multe necesit─â╚Ťi din punct de vedere al s─ân─ât─â╚Ťii publice.

Chiar dac─â acel produs a fost dat mai departe la un ONG sau la o ╚Öcoal─â, ori la o biseric─â, acesta are ├«n continuare foarte multe necesit─â╚Ťi din punct de vedere al s─ân─ât─â╚Ťii publice ╚Öi trebuie s─â ne asigur─âm c─â acel aliment este ├«n continuare viabil ╚Öi nu va genera o problem─â omului c─âtre care ├«l donez. Are o problem─â de natura logisticii de stocare ╚Öi de transport pentru c─â trebuie s─â stea ├«n continuare la frig. Are o problem─â a controlului de calitate de toate felurile”, a explicat oficialul MMAP.

În opinia acestuia, toate aceste probleme generează costuri, iar aceste costuri nu pot fi ignorate.

Un alt trend pe care l-am constatat ├«n aceast─â discu╚Ťie a fost: ok, ├«l don─âm, iar cel care ├«l prime╚Öte nu are voie s─â fac─â niciun fel de venituri din ele. Foarte bine, s─â nu fac─â venituri, dar cineva trebuie s─â acopere costurile atunci pentru c─â altfel risc s─â donez o ton─â de salam pe care o pun ├«ntr-un cort, la 30 de grade Celsius, ├«n ideea c─â poate va fi distribuit foarte repede la 1.000 de familii din jur, ceea ce nu este ├«ntotdeauna posibil pentru c─â nu avem ├«ntotdeauna o ton─â de salam ├«n fiecare s─âpt─âm├ón─â ca s─â putem programa chestia asta”, a subliniat Raul Pop.

Acesta a ╚Ťinut s─â sublinieze c─â ├«n Rom├ónia nu exist─â o potrivire perfect─â a nevoii alimentare cu cea a alimentelor care se risipesc.

Citește și:

EAT SMART: Risipa alimentară trebuie reglementată atât din perspectiva de mediu, cât și din cea fiscală

EAT SMART ÔÇô Raul Pop: ÔÇŁPrevenirea risipei alimentarea ├«nseamn─â prevenirea de╚ÖeurilorÔÇŁ

 

Comentarii

comentarii