Eco-Civica: Mars national impotriva gazelor de sist, in 4 aprilie

in Business 5 March 2013229 Views

In 4 aprilie a.c., va avea loc un mars national impotriva explorarii si exploatarii gazelor de sist, sustinut de ONG-urile de mediu, potrivit lui Nicolae Radulescu-Dobrogea, presedintele Eco-Civica.

La marsul din 4 aprilie, care se va desfasura in toata tara, vor participa toti cei care sunt impotriva explorarii si exploatarii gazelor de sist. Ei vor avea sustinerea ONG-urilor de mediu  si voi anunta, personal, Coalitia de Mediu. Trebuie tras un amplu semnal de alarma asupra catastrofei ecologice care s-ar putea produce in urma fracturarii hidraulice, metoda pe care Chevron intentioneaza sa o foloseasca in perimetrele in care si-a propus sa inceapa forajul”, a declarat, in exclusivitate, pentru Green Report, Nicolae Radulescu-Dobrogea.

Chevron Romania a depus deja la Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Vaslui 3 solicitari de emitere a acordului de mediu pentru sonde de explorare a gazelor de sist in localitatile Popeni (Gagesti), Silistea (Pungesti) si Paltinis (Bacesti).

APM Vaslui: “Eliberarea acordului de mediu  dureaza peste 4 luni”

APM Vaslui a emis deciziile de evaluare initiala de impact asupra mediului pentru cele 3 proiecte si, in functie de evaluari si documentatie, se va decide daca se va elibera, sau nu, acordul de mediu, proces care poate sa dureze peste 4 luni”, a explicat, pentru Green Report, Mihaela Bodeanu, reprezentant Compartiment Relatii Publice, APM Vaslui.

Potrivit obiectivdevaslui.ro, autoritatile locale din comuna Pungesti, una dintre localitatile de pe lista Chevron, au votat, miercurea trecuta, o hotarare prin care interzic explorarea si exploatarea gazelor de sist. Este cea de-a saptea unitate administrativ-teritoriala din judetul Vaslui care se pronunta oficial impotriva Chevron.

(…) Primarul Mircea Vlase (n.r.-comuna Pungesti) a intrebat fiecare consilier in parte, din ce cauza nu este de acord cu extragerea gazelor de sist din subsolul comunei. Consilierii au raspuns, la unison, ca metoda exploatarii gazelor de sist prin fractionare hidraulica presupune prea multe riscuri pentru mediu”, scrie obiectivdevaslui.ro.

Ponta: “Nu exista dovada ca tehnologia de explorare afecteaza mediul”

Premierul Victor Ponta afirma, in urma cu cateva zile, ca, deocamdata, nu exista dovezi stiintifice care sa demonstreze ca tehnologia de explorare a gazelor de sist afecteaza mediul.

(…) Citesc tot ce apare din punct de vedere stiintific si, pana in acest moment, nu exista niciun fel de dovada ca aceste tip de tehnologie afecteaza mediul. Insa, trebuie sa fii foarte atent si sa vezi ce se intampla in America, unde, deja, se exploateaza pe scara foarte larga, sa vezi ce se intampla in alte tari”, a declarat Victor Ponta pentru B1TV.

Premierul a mai spus ca alimentarea cu gaze a Romaniei reprezinta o problema strategica si ca tara noastra trebuie sa identifice si alte surse, insa “nu se va face nicio explorare, daca autoritatile locale se vor opune“.

Comentarii

comentarii