Aproape 50% din eco-tichetele Rabla PLUS au fost rezervate deja de români

in EcoLIFESTYLE, Transport 19 June 2020 146 Views

1.225 de ma╚Öini, dintr-un total de 3.000, au fost deja rezervate de rom├óni, prin Rabla PLUS. Programul ├«i sus╚Ťine pe cei care vor s─â cumpere ma╚Öini electrice sau hibride, cu p├ón─â la 50% din costul autovehiculelor, f─âr─â ca ace╚Ötia s─â predea ├«n schimb un autoturism vechi. 90% din ma╚Öinile rezervate deja sunt electrice.

Anul acesta rezerv─ârile eco-tichetelor puse la dispozi╚Ťie prin Rabla PLUS au atins cifra de 1.225 de ma╚Öini, ├«n mai pu╚Ťin de trei luni de la startul programului. ├Än perioada similar─â a anului trecut, au fost rezervate pu╚Ťin peste 1.000 de ma╚Öini.

Bugetul de 140 de milioane de lei (cu circa 45 de milioane mai mult dec├ót ├«n 2019) permite punerea pe ╚Öoselele Rom├óniei p├ón─â la 3.000 de ma╚Öini electrice ╚Öi hibride, c├ót s-a pus, ├«n total, ├«n toate cele patru edi╚Ťii ale programului Rabla PLUS din anii anteriori.

├Än ceea ce prive╚Öte programul Rabla Clasic, p├ón─â ├«n acest moment, num─ârul rezerv─ârilor a atins cifra de 21.000 de ma╚Öini, fa╚Ť─â de peste 30.000 de ma╚Öini rezervate ├«n perioada similar─â a┬á anului trecut.

ÔÇťRabla PLUS se dovede╚Öte a fi un program de succes, ├«n ciuda problemelor din industria auto, generate de pandemie. Este primul an din istoria celor dou─â programe Rabla Clasic ╚Öi Rabla PLUS c├ónd, cel din urm─â, are rezultate mai bune dec├ót primul, raportat la num─ârul total de ma╚Öini disponibile prin ambele programe. De╚Öi am traversat COVID, cifrele de la Rabla PLUS sunt mai bune pentru primele trei luni de program fa╚Ť─â de oricare alt─â edi╚Ťie Rabla PLUS din anii preceden╚Ťi. Anul 2020 este anul ma╚Öinilor electrice ├«n Rom├ónia. 90% dintre cei care au accesat programul Rabla PLUS au ales o ma╚Öin─â full electricÔÇŁ, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor ╚Öi P─âdurilor.

Ministerul a lansat ├«n luna martie, prin Administra╚Ťia Fondului pentru Mediu (AFM), programul Rabla PLUS prin care persoanele care doresc s─â achizi╚Ťioneze o ma╚Öin─â full electric sau electric hibrid plug-in se pot adresa dealer-ilor valida╚Ťi. Totodat─â, pentru prima dat─â ├«n istoria sa, Rabla PLUS permite popula╚Ťiei inclusiv achizi╚Ťia de motociclete full electric.

Programul de anul acesta p─âstreaz─â pentru al cincilea an consecutiv cea mai mare prim─â pentru achizi╚Ťia ma╚Öinilor full electric din Europa: circa 10.000 euro. ├Än ceea ce prive╚Öte achizi╚Ťiile ma╚Öinilor hibrid plug-in, acestea sunt sus╚Ťinute prin program cu circa 4.500 de euro, iar motocicletele full electric cu peste 700 de euro, dar nu mai mult de 50% din costul autovehiculelor.

ÔÇ×Exist─â calcule care arat─â c─â dac─â 10% din ╚Öoferi ╚Öi-ar ├«nlocui ma╚Öina cu o motociclet─â full electric, poluarea din trafic ar sc─âdea substan╚Ťial, iar timpul de sta╚Ťionare ├«n trafic s-ar reduce cu p├ón─â la 40%ÔÇŁ, a explicat ministrul mediului.

Programul Rabla PLUS nu condi╚Ťioneaz─â achizi╚Ťia unui autovehicul nou de casarea unui autovehicul uzat. ├Äns─â cei care vor dori s─â renun╚Ťe la o ma╚Öin─â veche, poluant─â, vor beneficia ├«n plus ╚Öi de prima de casare stabilit─â prin programul Rabla Clasic, ├«n valoare de 6500 de lei.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci c├ónd aproape toat─â lumea spune ÔÇ×Nu se poate!ÔÇŁ, exist─â totu╚Öi c├ó╚Ťiva oameni care spun ÔÇ×Hai s─â g─âsim o solu╚Ťie!ÔÇŁ. Pe ei ├«i caut─â Oana Racheleanu, despre ei ├«i place s─â scrie.

Comentarii

comentarii