Via╚Ťa ├«ntr-o cas─â mic─â. Eco Tiny House, o afacere pornit─â de la un proiect personal

in Seriale, Via╚Ťa ├«ntr-o cas─â mic─â 6 August 2018 630 Views

Botond Szakacs ╚Öi-a construit aproape singur o cas─â pe ro╚Ťi ├«n care s─â se retrag─â ├«n weekenduri din Miercurea-Ciuc, ├«mpreun─â cu familia sa. Deoarece c─âsu╚Ťa sa a trezit mult interes, b─ârbatul a ajuns s─â-╚Öi deschid─â o afacere prin care construie╚Öte case mici. ├Än prezent, cea de-a 21-a cas─â se afl─â ├«n atelierul echipei Eco Tiny House.

┬áVia╚Ťa ├«ntr-o cas─â mic─â. Eco Tiny House, o afacere pornit─â de la un proiect personal

Casa familiei Szakacs de lângă Miercurea-Ciuc

C─âsu╚Ťa de 30 de mp construit─â pe ╚Öasiu de limuzin─â

Botond ╚Öi Emoke Szakacs, ingineri proiectan╚Ťi, ├«╚Öi doreau o c─âsu╚Ť─â pe ro╚Ťi pe care s─â o amplaseze pe terenul de l├óng─â Miercurea-Ciuc unde, ├«n timpul liber, cultiv─â legume ╚Öi fructe. Pentru c─â n-au avut bani s─â cumpere un trailer, au achizi╚Ťionat o limuzin─â veche, cu 3.000 de lei, pe ╚Öasiul c─âreia au ridicat o c─âsu╚Ť─â de 30 de metri p─âtra╚Ťi.

Via╚Ťa ├«ntr-o cas─â mic─â. Eco Tiny House, o afacere pornit─â de la un proiect personal

La final, după multă muncă în doi, cu ajutorul meseriașilor sau al prietenilor, și cu mobilă și decoruri de la Ikea, familia Szakacs a cheltuit în jur de 12.250 de euro pentru casa lor de weekend.

├Äns─â conceptul a fost at├ót de inedit pentru anul 2016, ├«nc├ót au ap─ârut rapid curio╚Öi sau doritori de tiny houses. Botond a chemat un fotograf care s─â surprind─â ├«n imagini interiorul c─âsu╚Ťei, pentru a-i ajuta pe cei care voiau s─â ╚Ötie mai multe despre construc╚Ťie, apoi a deschis site-ul ecotiny.house, iar comenzile au ├«nceput s─â curg─â.

Via╚Ťa ├«ntr-o cas─â mic─â. Eco Tiny House, o afacere pornit─â de la un proiect personal

21 de tiny houses, dintre care nouă în România

Dup─â ce a ├«nv─â╚Ťat din propriile gre╚Öeli, printre care faptul c─â la o cas─â mic─â nu po╚Ťi folosi materiale conven╚Ťionale, cum ar fi OSB ╚Öi gips-carton, pentru c─â se pot avaria ├«n timpul transportului, Botond a ├«nceput s─â construiasc─â ╚Öi pentru al╚Ťii.

Afacerea Eco Tiny House din Miercurea-Ciuc a ├«mplinit un an ├«n luna mai. ├Än acest interval, echipa format─â din 15 persoane, printre care ingineri, constructori, t├ómplari, dulgheri, dar ╚Öi electricieni ╚Öi instalatori, a realizat 21 de tiny houses. O parte dintre ele au ajuns ├«n Olanda, Belgia, Germania, Austria, Ungaria, Fran╚Ťa ╚Öi Cehia, iar cele nou─â care au r─âmas ├«n ╚Ťar─â sunt ├«n Ploie╚Öti, Bra╚Öov, Vaslui, Sibiu, Piatra Neam╚Ť ╚Öi Miercurea Ciuc.

Via╚Ťa ├«ntr-o cas─â mic─â. Eco Tiny House, o afacere pornit─â de la un proiect personal

ÔÇ×├Än Rom├ónia avem ╚Öi c├óteva case care au fost cump─ârate cu scopul de a fi permanent locuite, dar multe sunt case de vacan╚Ť─â. Avem ╚Öi dou─â birouri ╚Öi un magazin mobilÔÇŁ, a explicat Henrieta Sab─âu, director de v├ónz─âri, pentru Green Report.

Construirea efectiv─â a unei case dureaz─â ├«ntre 30 ╚Öi 60 de zile, ├«ns─â comanda trebuie dat─â cu o lun─â ╚Öi jum─âtate ├«nainte de aceast─â perioad─â, c├ónd se achit─â ╚Öi 40% din sum─â, pentru achizi╚Ťionarea materialelor necesare.

Casele construite de Eco Tiny House au l─â╚Ťimea standard de 2,55 metri, iar lungimile sunt de 5,5 metri, 6,6 metri, 7,2 metri ╚Öi 8 metri.

ÔÇ×Pentru casele care r─âm├ón ├«n Rom├ónia putem s─â facem o excep╚Ťie ╚Öi s─â construim p├ón─â la trei metri l─â╚Ťime pentru c─â putem s─â facem o autoriza╚Ťie de la ┬źDirec╚Ťia Regional─â Drumuri ╚Öi Poduri┬╗ ╚Öi ne fac ei un traseu pe unde s─â ducem c─âsu╚Ťa. Cost─â mai mult, dar se poate faceÔÇŁ, a mai spus Sab─âu.

Greutatea maxim─â a unei case pe ro╚Ťi este de 3.500 de kilograme, iar aceasta poate fi tractat─â de o ma╚Öin─â 4×4 care poate fi ├«nchiriat─â.

O cas─â pe ro╚Ťi, de la 18.000 la 35.500 de euro

Via╚Ťa ├«ntr-o cas─â mic─â. Eco Tiny House, o afacere pornit─â de la un proiect personal

P├ón─â acum, casele realizate de firma lui Botond au avut pre╚Ťuri ├«ntre 18.000 de euro ╚Öi 35.500 de euro, ├«n func╚Ťie de bugetele ╚Öi preferin╚Ťele clien╚Ťilor.

ÔÇ×Casa de 18.000 de euro era semifinisat─â, adic─â avea sistem electric, acoperi╚Ö ╚Öi geamuri, dar nu avea instala╚Ťii sanitare ╚Öi mobilier. Dac─â vorbim de o c─âsu╚Ť─â care e total off grid, adic─â are panouri solare, ├«nc─âlzire pe gaz, sistem de filtrare a apei, rezervoare de ap─â, ca aceast─â cas─â s─â se poat─â ├«ntre╚Ťine singur─â, f─âr─â s─â fie racordat─â la electricitate sau la re╚Ťeaua de ap─â, poate ajunge ╚Öi la 40.000 de euroÔÇŁ, a mai spus directorul de v├ónz─âri.

Potrivit acesteia, panourile solare sunt ├«ntre 3.000 ╚Öi 5.000 de euro, iar ├«nc─âlzirea pe gaz e ├«ntre 700 ╚Öi 1.200 de euro. Izola╚Ťia de 10 centimetri ├«n pere╚Ťi ╚Öi 15 centimetri ├«n acoperi╚Ö se poate face cu c├ónep─â sau cu l├ón─â de oaie, care sunt de patru ori mai scumpe dec├ót vat─â bazaltic─â, varianta cea mai ieftin─â de la ei, dar sunt mai eco.

ÔÇ×O c─âsu╚Ť─â care sare de 40.000 de euro e deja luxury, dar e cu materiale de calitate foarte bun─â, cu lucruri mult mai scumpeÔÇŁ, a ad─âugat Sab─âu.

Cea mai scump─â cas─â pe ro╚Ťi realizat─â de echipa din Miercurea-Ciuc a fost una de 8 metri lungime, care a costat 35.500 de euro.

Via╚Ťa ├«ntr-o cas─â mic─â. Eco Tiny House, o afacere pornit─â de la un proiect personal

Reprezentan╚Ťii firmei spun c─â cea mai mare dificultate cu care se confrunt─â un constructor de tiny houses din Rom├ónia este procurarea materialelor.

ÔÇ×Lucr─âm mult cu lemn ╚Öi ├«ncerc─âm s─â evit─âm pe c├ót posibil materialele care nu sunt eco friendly. E foarte important pentru noi ╚Öi pentru clien╚Ťii no╚Ötri s─â folosim materiale ce vin din zona noastr─â sau din Rom├ónia, ├«ns─â avem ╚Öi materiale pe care trebuie s─â le comand─âm ├«n str─âin─âtate, deoarece aici nu avem ├«nc─â op╚ŤiuniÔÇŁ, a mai zis Henrieta Sab─âu.

Tiny living și grija pentru natură

C├ónd deschizi site-ul ecotiny.house, ├«n partea de sus, chiar ├«n mijloc, st─â scris cu litere mici: ÔÇ×less is moreÔÇŁ, iar dedesubt este logo-ul firmei, ├«n care sunt desenate un copac ╚Öi o c─âsu╚Ť─â.

ÔÇ×Vrem s─â ar─ât─âm c─â ╚Öi un spa╚Ťiu mic este suficient, ca s─â ie╚Öim din tiparele astea ├«n care toat─â lumea ├«╚Öi face case mari ╚Öi dup─â aia lucreaz─â toat─â via╚Ť─â ca s─â le pl─âteasc─â sau s─â le ├«ntre╚Ťin─â. Vrem s─â promov─âm acest concept minimalist de tiny living. Ceea ce am ├«nv─â╚Ťat ├«n aceast─â perioad─â este c─â exist─â deja o deschidere foarte mare ╚Öi ├«n Rom├ónia, comparativ cu vestul EuropeiÔÇŁ, a mai spus directorul de v├ónz─âri.

Via╚Ťa ├«ntr-o cas─â mic─â. Eco Tiny House, o afacere pornit─â de la un proiect personal

Eco Tiny House promite pe site c─â planteaz─â 10 copaci pentru fiecare tiny house construit─â. P├ón─â acum, Botond ╚Öi echipa sa au plantat 160 de copaci, ├«n prim─âvar─â, iar al╚Ťii 50 a╚Öteapt─â urm─âtoarea campanie de plantare.

Dac─â vrei s─â vezi cum arat─â ├«n realitate o tiny house ╚Öi, mai ales, cum te sim╚Ťi c├ónd p─â╚Öe╚Öti ├«ntr-o cas─â pe ro╚Ťi, po╚Ťi vizita atelierul din Miercurea-Ciuc.

Via╚Ťa ├«ntr-o cas─â mic─â. Eco Tiny House, o afacere pornit─â de la un proiect personal

Comentarii

comentarii