Studiu: economia verde are aproape aceea╚Öi cot─â de pia╚Ť─â ca sectorul combustibililor fosili

in Business 7 June 2018 11 Views

ÔÇ×Economia verdeÔÇŁ are aproape aceea╚Öi cot─â de pia╚Ť─â ca sectorul combustibililor fosili, conform unui nou studiu.

Conform raportului realizat de anali╚Ötii de pia╚Ť─â de la FTSE Russell, 6% dintre ac╚Ťiunile cotate din ├«ntreaga lume provin de la servicii de energie regenerabil─â ╚Öi alternativ─â, eficien╚Ť─â energetic─â, servicii de gestionare a apei, de╚Öeurilor ╚Öi a polu─ârii. Economia verde valoreaz─â ├«n prezent aproximativ 4 trilioane de dolari, aproape la fel de mult ca sectorul combustibililor fosili. Economia verde este ├«n cre╚Ötere, ├«n timp ce pia╚Ťa combustibililor fosili a sc─âzut.

Conform FTSE Russell, dac─â economia verde ├«╚Öi va men╚Ťine ritmul actual de cre╚Ötere, ar putea reprezenta 7-10% din capitalizarea de pia╚Ť─â global─â p├ón─â ├«n 2030, cu o valoare de 90 de trilioane de dolari ├«n investi╚Ťii verzi.

carturesti.ro

Proiectele de economie verde au fost adoptate de companii de dimensiuni diferite ╚Öi cu profiluri variate. Societ─â╚Ťile cu capitalizare mare reprezint─â dou─â treimi din capitalizarea de pia╚Ť─â, ├«ns─â cel mai mare num─âr de companii verzi este alc─âtuit din firmele cu capitalizare medie ╚Öi mic─â, care sunt expuse mai profund la nevoia unei tranzi╚Ťii economice.

Există aproximativ 3000 de companii globale cu expunere la economia verde, numărul crescând cu aproximativ 20% din 2009, reprezentând 30% din companiile cotate în întreaga lume.

Economia verde predomin─â ├«n sectorul industrial, urmat de utilit─â╚Ťi, agricultur─â, tehnologie, transport, sectorul construc╚Ťiilor ╚Öi al materialelor de construc╚Ťii.

Economia verde predomin─â ├«n SUA, dar Japonia ╚Öi Europa au cea mai mare expunere economic─â. ├Än Europa, Germania ╚Öi Fran╚Ťa contribuie fiecare cu aproximativ 4% la sectorul verde. ┬áChina este al treilea cel mai mare element al economiei verzi, iar expunerea sa este ├«n cre╚Ötere rapid─â.

 

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii