Studiu: economia verde are aproape aceeași cotă de piață ca sectorul combustibililor fosili

„Economia verde” are aproape aceeași cotă de piață ca sectorul combustibililor fosili, conform unui nou studiu.

Conform raportului realizat de analiștii de piață de la FTSE Russell, 6% dintre acțiunile cotate din întreaga lume provin de la servicii de energie regenerabilă și alternativă, eficiență energetică, servicii de gestionare a apei, deșeurilor și a poluării. Economia verde valorează în prezent aproximativ 4 trilioane de dolari, aproape la fel de mult ca sectorul combustibililor fosili. Economia verde este în creștere, în timp ce piața combustibililor fosili a scăzut.

Conform FTSE Russell, dacă economia verde își va menține ritmul actual de creștere, ar putea reprezenta 7-10% din capitalizarea de piață globală până în 2030, cu o valoare de 90 de trilioane de dolari în investiții verzi.

carturesti.ro

Proiectele de economie verde au fost adoptate de companii de dimensiuni diferite și cu profiluri variate. Societățile cu capitalizare mare reprezintă două treimi din capitalizarea de piață, însă cel mai mare număr de companii verzi este alcătuit din firmele cu capitalizare medie și mică, care sunt expuse mai profund la nevoia unei tranziții economice.

Există aproximativ 3000 de companii globale cu expunere la economia verde, numărul crescând cu aproximativ 20% din 2009, reprezentând 30% din companiile cotate în întreaga lume.

Economia verde predomină în sectorul industrial, urmat de utilități, agricultură, tehnologie, transport, sectorul construcțiilor și al materialelor de construcții.

Economia verde predomină în SUA, dar Japonia și Europa au cea mai mare expunere economică. În Europa, Germania și Franța contribuie fiecare cu aproximativ 4% la sectorul verde.  China este al treilea cel mai mare element al economiei verzi, iar expunerea sa este în creștere rapidă.

 

spot_img

Ultimele știri