Economie la energie si aer curat in casa, cu instalatiile de recuperare a caldurii

Proprietarii de locuinte isi pot reduce cheltuielile cu ajutorul sistemelor de recuperare de caldura, ce permit reutilizarea a circa 75% din caldura evacuata prin sistemul de ventilare.

Potrivit comerciantilor, in cazul cladirilor bine izolate, eficienta creste si mai mult, ajungand la un procent de recuperare de pana la 98% din caldura din locuinte.

Cum functioneaza? Aerul curat si preincalzit se introduce in casa, in timp ce aerul viciat este eliminat in afara cladirii. Unele aparate contin in varianta standard un filtru de polen si optional un filtru pentru alergici care protejeaza incaperile. In timpul zilei sau in timpul noptii, chiar si atunci cand locatarii sunt in concediu, aerisirea are loc automat, asigurandu-se schimbul optim de aer.

92% din caldura poate fi recuperata

Compania Inventer promite pentru produsele sale un randament de recuperare a caldurii de 92%. ”Pretul difera in functie de capacitate. Pentru un apartament mediu, intragul sistem costa aproximativ 1.000 euro, pret ce include un controller si 2 unitati”, a explicat reprezentantul firmei Inventer. In Romania, instalatiile oferite de firma sunt solicitate in special de proprietarii de locuinte din clasa medie.

Echipamentele sunt de provenienta germana si se adreseaza in special cladirilor rezidentiale. ”Nu implica alte costuri si se monteaza foarte simplu. Montajul poate fi facut chiar de catre proprietar si este verificat ulterior de un specialist din firma”, a mai spus reprezentantul Inventer. Potrivit acestuia, instalatiile realizeaza o economie de 17kW de caldura pe metru patrat, iar investitia se amortizeaza in 2-3 ani.

Un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura Konfort costa aproximativ 1.600 de euro si este dotat cu element de incalzire de maximum 400W pentru o incalzire suplimentara a fluxului de aer introdus.

Folosirea acestui element de incalzire este recomandata in cazul diferentelor foarte mari dintre temperatura exterioara si cea interioara, dar sistemul nu este conceput sa functioneze ca unica sursa de caldura. In schimb, aparatul are senzor de CO2 incorporat, afisaj LCD si telecomanda.

Aerisire fara pierdere de caldura

Pentru a face economii la facturi, suntem tentati, in special in timpul iernii, sa aerisim cat mai putin locuintele pentru a pastra caldura in interior. Putini stiu insa ca aerisirea insuficienta conduce la formarea condensului, a mucegaiului de pe pereti si retine dioxidul de carbon in locuinte. In casele slab ventilate, aerul din interior este contaminat nu numai de mirosurile neplacute de la animale de casa, de la gatit sau de la fumul de tutun, dar si de la gaze periculoase. In timp, acesti factori afecteaza constructia si sanatatea locuitorilor.

Din contra, in cazul in care se aeriseste prea mult se pierde energie termica. Aceste pierderi se pot ridica la circa 50% din intregul pierderilor de caldura dintr-o cladire. Instalatiile de recuperare de caldura rezolva aceste probleme. Umiditatea si substantele nocive sunt evacuate, in timp ce aproape toata caldura din aerul evacuat se pastreaza in camera. In plus, zgomotul, praful, noxele, polenul si insectele raman afara. 

In decursul anilor, constructiile au fost tot mai bine izolate pentru a evita pierderile de caldura. Casele eficiente energetic au o izolatie termica foarte buna, iar casele pasive reduc la minim consumurile de energie primara pentru nevoile de incalzire.

In paralel cu dezvoltarea acestor tehnologii, a aparut insa nevoia unei aerisiri controlate a cladirilor. Aerisirea prin deschiderea geamurilor, ca cea mai simpla forma de alimentare cu aer curat, nu mai corespunde cu noua tehnica de construire.

Raluca Petrescu

 

spot_img

Ultimele știri