Economia circular─â este crucial─â pentru a ├«ndeplini obiectivele de la Paris – studiu

in Business, Poluare, Revista presei 19 June 201810 Views

Potrivit unui nou studiu al Fondul Finlandez de Inovare Sitra ╚Öi al Funda╚Ťiei Europene pentru Clim─â, o economie circular─â ├«mbun─ât─â╚Ťit─â poate juca un rol vital ├«n atingerea obiectivelor Acordului privind clima de la Paris.┬áStudiul arat─â modul ├«n care modelele circulare de afaceri, refolosirea materialelor ╚Öi o mai mare eficien╚Ť─â a materilor prime pentru produse reprezint─â cheia construirii unei economii industriale competitive ├«n Europa, cu emisii zero.

Economia circular─â func╚Ťioneaz─â prin extinderea duratei de via╚Ť─â a unui produs printr-un design ╚Öi service ├«mbun─ât─â╚Ťit ╚Öi prin relocarea de╚Öeurilor de la sf├ór╚Öitul lan╚Ťului de aprovizionare la ├«nceput acestuia- ├«n fapt, prin utilizarea mai eficient─â a resurselor prin folosirea lor ├«n mod repetat ╚Öi nu numai o singur─â dat─â.

Studiul a constatat c─â trecerea la utilizarea circular─â, ├«n special a o╚Ťelului, a materialelor plastice, a aluminiului ╚Öi a cimentului, poate fi esen╚Ťial─â pentru reducerea emisiilor globale de gaze cu efect de ser─â ╚Öi c─â o economie mai circular─â ├«n UE ar putea reduce emisiile industriale cu mai mult de jum─âtate p├ón─â ├«n 2050.

“Acest studiu arat─â cu exactitate c─â, pentru a respecta angajamentele asumate ├«n cadrul acordului de la Paris, viitoarea economie a UE trebuie s─â includ─â modele de afaceri circulare, o recirculare mai mare a materialelor ╚Öi produse mai eficiente din punct de vedere material”, a declarat Martin Porter, coordonator┬áal Funda╚Ťiei Europene pentru Clim─â.

Potrivit Funda╚Ťiei Sitra, se estimeaz─â c─â┬á├«n 2018 industria va reprezenta 24% din emisiile globale de CO2, care s-au ridicat la 37 miliarde de tone ├«n 2017. Bugetul de carbon pentru a limita ├«nc─âlzirea global─â sub 2 grade Celsius a fost estimat la 800 miliarde de tone p├ón─â la sf├ór╚Öitul anului ├«n acest secol.

Studiul identific─â o gam─â larg─â de oportunit─â╚Ťi ├«n care zonele din o╚Ťel, plastic, aluminiu ╚Öi ciment ar putea reduce emisiile industriale ale UE cu 56% (300 milioane tone) anual p├ón─â ├«n 2050, mai mult de jum─âtate din ceea ce este necesar pentru a atinge emisiile zero.

“Pentru a face acest lucru, integrat ├«n strategia sa de mijlocul secolului, UE ar trebui s─â dezvolte o strategie de inovare industrial─â pentru a sus╚Ťine economia circular─â ╚Öi digitalizarea ╚Öi zero emisii p├ón─â ├«n 2050, ca obiectiv al acesteia”, a spus Martin Porter.

Uniunea European─â dore╚Öte s─â dezvolte o economie durabil─â, cu emisii sc─âzute de dioxid de carbon, eficient─â din punct de vedere al resurselor ╚Öi competitiv─â, prin trecerea la o economie mai circular─â. Comisia European─â preg─âte╚Öte ├«n prezent o strategie privind schimb─ârile climatice de la jum─âtatea secolului, actualiz├ónd obiectivele sale din 2011, pentru a o face ├«n conformitate cu noile obiective ale Acordului de la Paris. Acest studiu eviden╚Ťiaz─â importan╚Ťa abord─ârii emisiilor industriale ale UE ├«n realizarea acestei strategii.

“Adoptarea de noi modele de afaceri circulare pe baza reutiliz─ârii materialelor ╚Öi a eficien╚Ťei ├«mbun─ât─â╚Ťite nu poate aduce dec├ót avantaje ╚Öi va oferi companiilor europene un avantaj competitiv. ├Än paralel, aceasta va conduce la reduceri semnificative ale emisiilor, contribuind la obiectivele noastre ambi╚Ťioase privind politica ├«n domeniul climei ╚Öi la ├«mbun─ât─â╚Ťirea calit─â╚Ťii vie╚Ťii ├«n Europa. ├Än mod clar, strategia c├ó╚Ötig─âtoare”, spune Jyrki Katainen, vicepre╚Öedinte al Comisiei Europene, responsabil cu ocuparea for╚Ťei de munc─â, cre╚Ötere, investi╚Ťii ╚Öi competitivitate.

P├ón─â ├«n prezent, accentul pus pe reducerea emisiilor industriale s-a concentrat, ├«n principal, pe decarbonizarea proceselor intensive din punct de vedere energetic prin cre╚Öterea nivelului de energie regenerabil─â ╚Öi a eficien╚Ťei energetice. Acest lucru nu este suficient. Dezvoltarea circularit─â╚Ťii materialelor deja existente ar putea reduce semnificativ emisiile din industria grea, se afirm─â ├«n raport.

Economia circular─â, pe agenda reuniunilor exper╚Ťilor ONU privind Schimb─ârile Climatice din acest an

Economia circular─â a reprezentat un subiect al discu╚Ťiilor la Conferin╚Ťa ONU privind schimb─ârile climatice de la Bonn din luna mai, ├«n cadrul c─âreia au avut loc reuniuni ale exper╚Ťilor, care au vizat identificarea activit─â╚Ťilor care au un poten╚Ťial ridicat de reducere a emisiilor pentru a stimula ac╚Ťiunile climatice ├«nainte de 2020.

Conducerea ╚Öi organizarea organizat─â de Secretariatul UNFCCC, Organiza╚Ťia Na╚Ťiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrial─â ╚Öi Consiliul pentru Afaceri Mondiale pentru Dezvoltare Durabil─â, au discutat despre politicile ╚Öi solu╚Ťiile tehnologice disponibile ├«n prezent, precum ╚Öi despre abord─ârile inovatoare privind risipa de energie ╚Öi solu╚Ťiile de redesenare a lan╚Ťurilor de aprovizionare.

Fondul Finlandez de Inovare Sitra este o funda╚Ťie public─â independent─â care opereaz─â sub directa supraveghere a Parlamentului finlandez. ├Än 2017, Fondul a fost evaluat la 771 milioane de euro.

Citește și: Este România pregătită pentru economia circulară?

Comentarii

comentarii