26 de modalitati prin care economisesti bani si protejezi mediul

in EcoLIFESTYLE 11 January 2018 366 Views

S─â tr─âie╚Öti cu mai pu╚Ťini bani ├«nseamn─â s─â consumi mai pu╚Ťine resurse ale mediului ╚Öi s─â te bucuri mai mult de ceea ce ├«╚Ťi ofer─â o via╚Ť─â simpl─â. ├Ä╚Ťi ar─ât─âm 26 de modalit─â╚Ťi prin care economise╚Öti bani, dar ╚Öi resurse.

26┬á de modalit─â╚Ťi prin care economise╚Öti bani ╚Öi protejezi mediul

Mâncare bună și ieftină

1. Cumpără ingrediente și gătește acasă, căci e mai ieftin decât să cumperi semipreparate. În plus, e mai sănătos și nici nu vei mai genera atât de mult plastic.
2. Cump─âr─â la vrac din pia╚Ť─â sau comand─â un co╚Ö de legume de la produc─âtorii locali (evit─â intermediarii).

3. Mănâncă fructe și legume în sezon, căci atunci sunt cele mai ieftine. Pune la murat și la congelator ca să le consumi mai târziu.

4. Verific─â ├«n permanen╚Ť─â ce e ├«n frigider, ca s─â nu se strice. O dat─â pe s─âpt─âm├ón─â, f─â o sup─â sau o toc─âni╚Ť─â din legumele ve╚Ötejite ╚Öi din ce resturi mai ai.

5. Atunci c├ónd te duci ├«n supermarket, calculeaz─â pre╚Ťul produselor per kilogram.

6. Nu mânca mai mult decât ai nevoie.

Construirea casei

7. Atunci c├ónd observi c─â cineva ├«╚Öi renoveaz─â casa, cere voie s─â arunci un ochi la ce are de aruncat, c─â poate acele obiecte sau materiale ├«╚Ťi vor fi de folos.

8. Investe╚Öte ├«n izola╚Ťie bun─â ╚Öi geamuri de calitate, c─âci a╚Öa vei scuti cheltuieli inutile mai t├órziu ╚Öi, evident, energie electric─â sau gaze consumate degeaba.

9. Construiește cu materiale naturale, în special care sunt la îndemână în zona în care te afli, pentru a scuti combustibilul altfel consumat pe transport.

Economie acas─â

10. ╚Üine ├«nchise camerele pe care nu le folosi╚Ťi, pentru a economisi c─âldur─â sau aer rece.

11. Atunci când încălzești cuptorul pentru a găti, nu te limita la un singur fel de mâncare. În plus, lasă căldura să se ducă în toată casa și oprește în timpul ăsta caloriferele.

12. A╚Öaz─â frigiderul ├«n cea mai r─âcoroas─â zon─â a casei, astfel ├«nc├ót s─â fie nevoie de c├ót mai pu╚Ťin─â energie pentru a men╚Ťine temperatura sc─âzut─â.

13. Spal─â rufele cu ap─â c├ót mai rece. Frecarea ├«n sine le cur─â╚Ť─â, nu apa cald─â.

14. Cump─âr─â becuri economice pentru o factur─â la curent mai mic─â.

15. Scoate din priz─â orice dispozitive cu lumini╚Ťe sau ceasuri atunci c├ónd nu le folose╚Öti, deoarece consum─â foarte mult atunci c├ónd nu sunt folosite.

Variante de transport

16. Atunci c├ónd c─âl─âtore╚Öti, pe distan╚Ťe lungi sau mai scurte, ├«mparte ma╚Öina cu al╚Ťi c─âl─âtori.

17. Dac─â e╚Öti ╚Öofer, ai grij─â s─â ai ro╚Ťile mereu bine umflate ╚Öi s─â mergi cu vitez─â redus─â.

18. Rezolvă cât mai multe treburi în oraș, când pleci cu mașina, în loc să faci câte o deplasare pentru fiecare.

26 de modalit─â╚Ťi prin care economise╚Öti bani ╚Öi protejezi mediul

Când ești nevoit să te duci la cumpărături

19. Nu intra ├«ntr-un magazin dec├ót dac─â ai nevoie cu adev─ârat de ceva. Dac─â ai o list─â de cump─âr─âturi, ╚Ťine-te de ea, ╚Öi aminte╚Öte-╚Ťi c─â marfa din supermarketuri este a╚Öezat─â ├«n a╚Öa fel ├«nc├ót s─â te tenteze s─â cumperi ╚Öi ceea ce nu ├«╚Ťi trebuie.

20. Cump─âr─â lucruri de care chiar ai nevoie la finalul sezonului, cum ar fi accesorii pentru gr─âdin─ârit, schiuri, caiace etc.

21. ├Änainte s─â cumperi ceva, caut─â s─â ├«mprumu╚Ťi de la prieteni, familie sau de pe grupurile online dedicate. ╚śi dac─â ai cu adev─ârat nevoie, caut─â la m├óna a doua.

Haine

22. Cumpără haine la mâna a doua de fiecare dată când ai nevoie. Le găsești în magazinele second hand, pe internet sau la yard sale.

23. Organizeaz─â o petrecere cu┬á prietenii ├«n care s─â face╚Ťi schimb de haine.

24. Dă-le o nouă șansă hainelor vechi, transformându-le în ceva nou.

25. Urmărește reducerile, dar cumpără numai lucruri de care ai cu adevărat nevoie.

26. Pentru copii, verific─â dac─â prietenii apropia╚Ťi nu au haine de dat. De cele mai multe ori, arat─â ca noi, pentru c─â sunt purtate foarte pu╚Ťin.

Comentarii

comentarii