26 de modalitati prin care economisesti bani si protejezi mediul

Să trăiești cu mai puțini bani înseamnă să consumi mai puține resurse ale mediului și să te bucuri mai mult de ceea ce îți oferă o viață simplă. Îți arătăm 26 de modalități prin care economisești bani, dar și resurse.

26  de modalități prin care economisești bani și protejezi mediul

Mâncare bună și ieftină

1. Cumpără ingrediente și gătește acasă, căci e mai ieftin decât să cumperi semipreparate. În plus, e mai sănătos și nici nu vei mai genera atât de mult plastic.
2. Cumpără la vrac din piață sau comandă un coș de legume de la producătorii locali (evită intermediarii).

3. Mănâncă fructe și legume în sezon, căci atunci sunt cele mai ieftine. Pune la murat și la congelator ca să le consumi mai târziu.

4. Verifică în permanență ce e în frigider, ca să nu se strice. O dată pe săptămână, fă o supă sau o tocăniță din legumele veștejite și din ce resturi mai ai.

5. Atunci când te duci în supermarket, calculează prețul produselor per kilogram.

6. Nu mânca mai mult decât ai nevoie.

Construirea casei

7. Atunci când observi că cineva își renovează casa, cere voie să arunci un ochi la ce are de aruncat, că poate acele obiecte sau materiale îți vor fi de folos.

8. Investește în izolație bună și geamuri de calitate, căci așa vei scuti cheltuieli inutile mai târziu și, evident, energie electrică sau gaze consumate degeaba.

9. Construiește cu materiale naturale, în special care sunt la îndemână în zona în care te afli, pentru a scuti combustibilul altfel consumat pe transport.

Economie acasă

10. Ține închise camerele pe care nu le folosiți, pentru a economisi căldură sau aer rece.

11. Atunci când încălzești cuptorul pentru a găti, nu te limita la un singur fel de mâncare. În plus, lasă căldura să se ducă în toată casa și oprește în timpul ăsta caloriferele.

12. Așază frigiderul în cea mai răcoroasă zonă a casei, astfel încât să fie nevoie de cât mai puțină energie pentru a menține temperatura scăzută.

13. Spală rufele cu apă cât mai rece. Frecarea în sine le curăță, nu apa caldă.

14. Cumpără becuri economice pentru o factură la curent mai mică.

15. Scoate din priză orice dispozitive cu luminițe sau ceasuri atunci când nu le folosești, deoarece consumă foarte mult atunci când nu sunt folosite.

Variante de transport

16. Atunci când călătorești, pe distanțe lungi sau mai scurte, împarte mașina cu alți călători.

17. Dacă ești șofer, ai grijă să ai roțile mereu bine umflate și să mergi cu viteză redusă.

18. Rezolvă cât mai multe treburi în oraș, când pleci cu mașina, în loc să faci câte o deplasare pentru fiecare.

26 de modalități prin care economisești bani și protejezi mediul

Când ești nevoit să te duci la cumpărături

19. Nu intra într-un magazin decât dacă ai nevoie cu adevărat de ceva. Dacă ai o listă de cumpărături, ține-te de ea, și amintește-ți că marfa din supermarketuri este așezată în așa fel încât să te tenteze să cumperi și ceea ce nu îți trebuie.

20. Cumpără lucruri de care chiar ai nevoie la finalul sezonului, cum ar fi accesorii pentru grădinărit, schiuri, caiace etc.

21. Înainte să cumperi ceva, caută să împrumuți de la prieteni, familie sau de pe grupurile online dedicate. Și dacă ai cu adevărat nevoie, caută la mâna a doua.

Haine

22. Cumpără haine la mâna a doua de fiecare dată când ai nevoie. Le găsești în magazinele second hand, pe internet sau la yard sale.

23. Organizează o petrecere cu  prietenii în care să faceți schimb de haine.

24. Dă-le o nouă șansă hainelor vechi, transformându-le în ceva nou.

25. Urmărește reducerile, dar cumpără numai lucruri de care ai cu adevărat nevoie.

26. Pentru copii, verifică dacă prietenii apropiați nu au haine de dat. De cele mai multe ori, arată ca noi, pentru că sunt purtate foarte puțin.

spot_img

Ultimele știri