Ecopolis a câștigat procesul împotriva Primăriei Capitalei privind calitatea aerului

in Poluare, Slider homepage 18 November 2020 118 Views

Tribunalul Municipiului București a anulat Planul Integrat pentru Calitatea Aerului (PICA), elaborat de Primăria Capitalei, în urma unei acțiuni în justiție inițiată de mai multe ONG-uri, printre care și Ecopolis, care deține platforma www.aerlive.ro. Organizațiile au reclamat că PICA nu respectă normele naționale privind poluarea aerului și că a fost adoptat abuziv, fără consultarea cetățenilor.

Foto: Ciprian Muntele

În februarie 2020, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis în calitate de reclamant, cu sprijinul asociației 2Celsius și susținut de ClientEarth, a pornit acțiunea în justiție împotriva Primăriei Generale a Municipiului București privind inabilitatea acesteia de a asigura un aer curat pentru cetățenii Capitalei.

Ecopolis a atacat în justiție o serie de prevederi ale Planului Integrat privind Calitatea Aerului (PICA), elaborat de Primărie în scopul combaterii poluării aerului.

Acțiunea în justiție a vizat PICA în conținutul său, și nu doar cerințe formale. O analiză profundă, efectuată de Ecopolis, a arătat că aproape toate măsurile propuse în PICA nu respectă cerințele legale de a fi cuantificabile și eficiente în soluționarea problemelor specifice. Ele sunt atât de evazive încât este imposibil de a le fi evaluat impactul. Consecutiv, conținutul Planului nu își atinge obiectivul, iar Primăria trebuie să îmbunătățească PICA pentru a îndeplini cerințele legale prevăzute în Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător – care transpune Directiva 2008/50/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind calitatea aerului înconjurător și un aer mai curat pentru Europa. Astăzi, Tribunalul Municipiului București a anulat PICA.

„Tribunalul a respins și apărarea Primăriei care a constat în negarea calității procesuale a ONG-urilor și a cetățenilor, creând un precedent și prin care cetățenii sunt încurajați să își apere dreptul la un mediu sănătos. Primăria Municipiului Bucureşti are undă verde pentru elaborarea unui Plan Integrat pentru Calitatea Aerului eficient și bazat pe date reale”, au transmis cei de la aerlive.ro, platformă deținută de Ecopolis.

Citește și: 

Ecopolis dă în judecată Primăria Capitalei din cauza poluării aerului

31 de ONG-uri solicită planuri concrete pentru combaterea poluării aerului în orașele din România

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii