Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Ecopolis: Romania nu vrea sau nu stie sa investeasca in proiecte de mediu

Institutiile de resort nu reusesc sa cheltuiasca fondurile destinate proiectelor de mediu si ignora aspectele cele mai grave care tin de calitatea mediului din Romania, arata studiul ”Investitiile de mediu in Romania”, realizat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

Potrivit cercetarii, in perioada 2004-2009, Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) – institutie specializata in colectarea unei parti din taxele de mediu si folosirea lor – a cheltuit doar 26% din bugetul prevazut pentru finantarea de proiecte. Peste 2,3 miliarde lei, care ar fi trebuit sa mearga spre proiecte pentru imbunatatirea calitatii mediului din Romania, au ramas in conturile AFM.

Conform estimarilor Ecopolis, daca aceste 2,3 miliarde de lei ar fi fost directionati spre proiecte strategice pentru un mediu mai curat, ar fi putut genera urmatoarele rezultate:
• 10 milioane de copaci plantati
• 8.100 de kilometri de piste de biciclete construiti
• 52 milioane de metri patrati de spatiu verde amenajat
• 266.500 de locuinte izolate termic
• 652.000 de hectare renaturate in Delta si Lunca Dunarii

Autoritatile ignora problemele reale de mediu

”In mod constant, autoritatile nu reusesc sa cheltuie banii pe care ii au la dispozitie, investesc masiv in industria auto si ignora programele de conservare a biodiversitatii, de crestere a calitatii aerului pe care il respiram, problema spatiilor verzi sau a impaduririlor”, concluzioneaza Costel Popa, Presedinte al Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis.

Studiul arata ca autoritatile nu au profitat de fondurile europene destinate dezvoltarii durabile a regiunilor, reusind sa cheltuiasca pana in prezent doar 2% din cei 5,437 miliarde euro alocati prin Programul Operational Sectorial Mediu. 

Autorii studiului au atras atentia asupra slabei performante demonstrate de AFM in cheltuirea bugetului de care dispune, constatata in toata perioada analizata. ”Desi incasarile Fondului pentru Mediu au crescut de la an la an cu procente intre 10% si 64% (cu exceptia anului 2008), AFM a reusit sa cheltuiasca din bugetul prevazut pe fiecare an intre 19% (in 2007) si 39,20% (in 2009)”, se arata in raport. 

Cele mai multe fonduri au mers la ”Rabla” 

O alta concluzie a cercetarii este ca rata de aprobare a proiectelor finantate de AFM este extrem de scazuta, variind intre 2,7% (in 2010) si 21,2% in 2009, unul dintre motive fiind birocratia. 

Fondurile stranse la AFM au mers in principal in 2 directii: Programul ”Rabla” care a ”inghitit” 40,43% din fonduri si lucrarile destinate prevenirii, inlaturarii si/sau diminuarii efectelor produse de fenomene meteorologice, cu o alocare de 24,27% din fonduri. 

Printre domeniile importante care nu au reprezentat interes pentru AFM, tinand cont de ratele de finantare se numara: reducerea impactului asupra atmosferei, apei si solului (1.87%), administrarea ariilor naturale protejate (1.38%), conservarea biodiversitatii (0.17%) si impadurirea terenurilor degradate (0.47%).

Studiul Ecopolis, ”Investitiile de mediu in Romania” reprezinta o analiza a principalelor instrumente pe care tara noastra le are la dispozitie pentru indeplinirea obiectivelor de protectia mediului asumate si a modului in care institutiile responsabile administreaza fondurile destinate finantarii proiectelor de mediu. Studiul integral poate fi gasit aici

Foto: yehr.ro

Raluca Petrescu

Cititi si:

Bucurestiul respira poluare

Investitii mai mari, in 2011, in strategia de aparare impotriva inundatiilor. Vezi lista zonelor vizate

spot_img

Ultimele știri