Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Editie Speciala, Valcea: Ocnele Mari se scufunda

SC Conversmin SA trebuia sa finalizeze pana acum 54 de case pentru sinistratii din iad, dar nu a facut niciuna. Pretextele gasite sunt multe. Acum, in plina toamna, spectrul prabusirilor ameninta iar oamenii.

La Prefectura Valcea a avut loc ieri o sedinta a comitetului pentru situatii de urgenta, in care s-au dezbatut problemele Ocnelor Mari. Specialistii institutului de cercetare au dat deja verdictul: curand vor avea loc prabusiri imposibil de controlat. Scufundarea localitatii nu mai poate fi evitata. Cu toate acestea, 54 de familii locuiesc pe buza iadului. SC Conversmin trebuia sa se apuce de constructia caselor pentru aceste familii de mai bine de un an. Nu a facut-o insa.

La sfarsitul lui august, la Ocnele Mari au aparut iar probleme. Acum, la aproape o luna de cand dezastrul a inceput sa se prefigureze iar, reprezentantii prefecturii, consiliului judetean, Ministerului Mediului si specialisti ai institutului de cercetari au luat parte la o sedinta a comitetului pentru situatii de urgenta, unde a trebuit sa se ia decizii majore. Replicile intre delegatul Guvernului in teritoriu, Anuta Handolescu, si Sorin Copaescu, directorul general al SC Conversmin SA, au fost destul de dure, prefectul de Valcea sustinand ca ultimul proiect de hotarare de Guvern nu coincide cu un memorandum intocmit de institutia pe care o conduce si care a fost inaintat Executivului Romaniei.

Masuri de urgenta

"Scopul acestei intalniri este acela de a clarifica odata pentru totdeauna problemele cu care ne confruntam la Ocne. Este clar ca situatia este foarte grea si zona trebuie monitorizata permanent", a declarat Anuta Handolescu. "Propunem ca masuri cresterea presiunii hidrostatice la nivelul tavanului cavernei cu aproximativ doi – trei bari, prin pomparea de saramura concentrata spre una dintre sondele de exploatare existente, dar si montarea unor vane. Un punct important este si construirea caselor necesare pentru stramutarea gospodariilor, a barajului pe Paraul Sarat, precum si finalizarea amenajarilor pe Paraul Sarat. Trebuie sa se realizeze lucrarile necesare pentru minimalizarea impactului scurgerilor de saramura asupra gospodariilor asupra drumului judetean si a conductelor", arata specialistii in raportul inaintat catre SC Conversmin SA.

Bani si teren la dispozitie, doar ca nu da masa cu casa

In tot acest timp, cand autoritatile si specialistii se tin de rapoarte si sedinte, oamenii locuiesc la marginea iadului. Spectrul prabusirilor ii pandeste. Li s-au promis case intr-o alta zona, unde pericolul nu-i pandeste, dar nu s-a facut nimic. Sorin Copaescu, directorul general al SC Conversmin SA, a declarat ca in zona Cazanesti se vor construi, pe cele patru hectare puse la dispozitie de prefectura, 22 de case. Prefectul considera insa ca ar trebui ridicate mai multe locuinte pentru sinistratii iadului. "Nu inteleg de ce se construiesc doar 22 de case. In memorandumul trimis Guvernului Romaniei, am specificat ca sunt 54 de gospodarii in pericol, dintre care 31 in campul I. Acum, SC Conversmin spune ca se ridica doar 22 de case. Pai, guvernantii aia ce or sa zica, daca nu da casa cu masa?" – a reactionat Handolescu. Reprezentantii societatii au raspuns ca au la dispozitie 100 miliarde de lei vechi pentru construirea a doar 22 sau 30 de imobile.

Concluzia prefectului Handolescu

Prefectul Anuta Handolescu a reactionat dur atat impotriva profesorului Florian Zamfirescu, cat si a lui Sorin Copaescu, directorul general al SC Conversmin SA, carora le-a reprosat ca, pana in prezent, nu au luat masuri concrete vizavi de situatia dramatica de la Ocne: "Nu ma intereseaza cum faceti! Vreau sa fie construite 54 de case! Nici nu se pune problema gasirii unui alt amplasament. Acesta a fost deja gasit la Cazanesti". Prefectul a stabilit deja data de 10 octombrie ca termen-limita pentru luarea de decizii si punerea in aplicare la Ocnele Mari.

"Daca au de gand sa mute localitatea, sa spuna!"

Primarul localitatii Ocnele Mari si consilierii locali recunosc ca nu exista o comunicare intre specialistii institutului de cercetari si cei ai SC Conversmin SA. "Au fost tot felul de sedinte pe tema Ocnelor. Daca au de gand sa mute localitatea, cel putin sa spuna! Sunt destule probleme la noi si trebuie sa recunoastem. Nu s-a facut nimic deocamdata. Cu cateva luni in urma, la Sonda 405 din zona Teica, au fost surpari in tavan. Noi credem ca exista o comunicare hidraulica intre campul I, campul II si campul III Teica, doar ca nu se vorbeste despre asa ceva", a afirmat unul dintre consilieri. Profesorul Zamfirescu a reactionat negand aceasta legatura intre caverne: "Exista legatura prin intervalul sterilului, nu intre caverne!" Printre masurile de urgenta ce trebuie aplicate se numara montarea unor vane adecvate la sondele 361 si 368, sistematizarea si viabilitatea terenului de la Cazanesti, in vederea construirii caselor necesare stramutarii.

Raport despre o noua prabusire

In raportul intocmit de ing. Florian Zamfirescu, de la institutul de cercetari, catre SC Conversmin SA se specifica: "Dupa 29 august 2007 au avut loc desprinderi din tavanul cavernei comun existent a unor blocuri de sare, cu un volum de 25.000 mp, de pe o suprafata de circa 8.000 mp. In urma acestor desprinderi, tavanul cavernei s-a ridicat cu 0,5 – 0,6 m. In intervalul 30 august – 7 septembrie, in campul I s-au inregistrat 83 de evenimente microseismice, din care 32 s-au produs in ziua de 30 august." In acelasi raport se spune ca, pentru a se evita declansarea unor fenomene similare celor petrecute in campul II, cu efecte dezastruoase asupra populatiei si mediului, este necesara intocmirea unui program de actiune, care sa fie aplicat in regim de urgenta.

Pentru mai multe informatii viziteaza Editie speciala, Valcea

spot_img

Ultimele știri