Editorialul unui ipocrit

in Uncategorized 22 August 2007 137 Views

text de Corneliu Belciug

Trebuie sa incep cu o marturisire: sunt un ipocrit, poate nu tot timpul, dar cu siguranta acum, cand scriu textul acesta. Şi o sa explic de ce.

Sunt jurnalist de 11 ani. Am scris pana acum despre coruptie, hotie, minciuna, demagogia si prostia celor care ne-au condus la un moment dat destinele, despre mineriade si vizite "istorice", mai putin despre lucrurile bune care s-au intamplat in ultimul deceniu. Am participat ca jurnalist la mitinguri sindicale si la protestele FNI-stilor. De fiecare data m-am simtit liber sa scriu ce am crezut ca e drept si corect. Şi asta pentru ca niciodata nu m-am identificat cu "personajele" mele. Ma simteam liber sa-i critic pe prosti, pentru ca nu ma vedem ca fiind unul, ii aratam cu degetul pe corupti pentru ca nu am luat niciodata spaga, saream in apararea pagubitilor FNI pentru ca nu am furat niciodata. Dar acum, cand m-am hotarat sa scriu despre mediu, simt ca nu am niciun drept.

Şi asta pentru ca ma fac vinovat de toate pacatele posibile. Nu-mi selectez gunoiul, folosesc din abundenta substante chimice (pentru vase, pentru parchet si gresie, sau pentru a spala rufele), nu ma intereseaza cat curent sau energie termica consum, nu m-am gandit niciodata sa-mi reduc consumul de apa in casa, nu citesc niciodata etichetele produselor pe care le cumpar, ca sa vad daca sunt sau nu poluante, nu stiu nici macar cum arata semnul de reciclare, nu stiu unde pot sa duc hartia sau plasticul iar bateriile de la telecomanda le arunc, dintr-o miscare, direct la galeata de gunoi. Şi, culmea ironiei, ca si cum nu as fi facut destule pana acum, m-am gandit ca ar fi o idee buna sa mai tai cativa copaci pentru a scoate o revista dedicata protectiei mediului. Ei, spuneti-mi acum, cum as putea eu sa vin in fata dumneavoastra, cititori ai revistei, si sa incerc sa va "explic" cum si ce trebuie facut in Romania, pentru a avea o tara mai curata, un cer mai albastru, ape nepoluate si oameni mai sanatosi? Ei bine, n-am s-o fac. Dar, cu o farama de bun simt, am sa ma abtin si am sa va rog sa ma ajutati, sa ne ajutam impreuna, sa construim ceva mai bun pentru mediu. Tot ce pot promite este ca vreau sa invat, si ca voi spune mai departe ce aud si ce vad. Cine stie, poate impartasindu-ne esecurile, nemultumirile, dar si succesele vom reusi sa schimbam ceva.

Poate peste un an sau doi, ne vom intalni si vom spune, fara falsa modestie, ca am pornit de la ideea simpla de a comunica intre noi, si am ajuns sa schimbam cu adevarat ceva in felul in care arata tara in care traim. Spun asta, pentru ca trebuie sa intelegeti, ca proiectul Green Report nu inseamna doar o mana de jurnalisti, o revista si cateva pagini scrise mai bine sau mai rau. Proiectul acesta este deschis tuturor celor care vor sa participe, care cred, care cred ca pot sa schimbe ceva.

Comentarii

comentarii