EDP instalează a doua unitate de stocare a energiei din România, și prima conectată la un parc fotovoltaic

in Business 4 December 2019 76 Views

EDP Renewables, unul dintre liderii din domeniul energiei regenerabile și unul dintre cei mai mari producători de energie eoliană la nivel mondial, a instalat în România prima baterie conectată la un parc fotovoltaic pe care îl operează la noi în ţară.

Anterior, compania portugheză a mai montat o baterie, în premieră, în România, dar aceea era conectată la un parc eolian.

În momentul în care energia este produsă în exces, sistemul încarcă acumulatorul, iar atunci când producția este sub nivelul minim anticipat, energia stocată în acumulator este cea furnizată către consumatori.

„Acest proiect reprezintă un pas înainte în ceea ce privește modernizarea sistemelor de stocare a energiei. Este o descoperire care revoluționează piața energiei, deoarece transformă sursele de energie regenerabilă, cum sunt cea eoliană și solară, în surse de energie disponibile în mod constant, făcându-le mult mai eficiente și mai fiabile”, spune Duarte Bello, director general de operațiuni al EDP Renewables EU&BR.

În acest sens, sistemul de stocare a energiei din cadrul centralei electrice de la Băilești este remarcabil în principal datorită instalării sale prin racord direct (c.c.), lucru care minimizează pierderile de energie în cadrul procesului de încărcare și adaugă noi funcționalități care îmbunătățesc performanța, inclusiv recuperarea în urma penelor de curent, precum și captarea energiei la tensiuni joase sau în zilele noroase.

În acest scop, EDPR a instalat un sistem inovator de conversie a energiei care conectează panourile fotovoltaice și acumulatorii cu curent continuu (c.c.) la un transformator cu curent alternativ (c.a.) și un acumulator litiu-ion, precum și un sistem care monitorizează întregul proces.

Inovațiile în domeniul tehnic care au ca scop îmbunătățirea producției și o mai bună utilizare a resurselor sunt semnele distinctive ale EDPR, care investește în proiecte precum acesta, având și alte inițiative deschizătoare de drum în scopul garantării unei poziții fruntașe a țării în topul global al producției de energie curată.

EDP Renewables este lider la nivel mondial în domeniul energiei regenerabile, ocupând locul patru în topul celor mai mari producători de energie eoliană din lume. Compania este prezentă în acest moment pe 14 piețe internaționale (Belgia, Brazilia, Canada, Columbia, Franța, Grecia, Italia, Mexic, Polonia, Portugalia, România, Spania, Regatul Unit și SUA).

Comentarii

comentarii